Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside

Search results

10 treff samsvarer med søkekriteriene dine. Sortèr etter relevans · dato (siste først) · alfabetisk
Isländsk vidareutbildning: "Anställda blev mer intresserade av jobbet" tema
| Sep 2017

Isländsk vidareutbildning: "Anställda blev mer intresserade av jobbet"

En av tre vuxna islänningar hade enbart grundskoleexamen vid årsskiftet 2000 och saknade därmed vidareutbildning inom sitt arbete. Arbetsmarknadens parter har sedan dess utvecklat ett lärocenter för vidareutbildning av de lågutbildade. Det har gjort att andelen lågutbildade islänningar har sjunkit till en fjärdedel.
- Bara arbetslivet självt kan avgöra vilka kompetenser som behövs tema
| Sep 2017

- Bara arbetslivet självt kan avgöra vilka kompetenser som behövs

I Sverige ropar arbetsgivarna allt högre efter arbetskraft inom en rad yrken. Samtidigt är mer än 340 000 tusen inskrivna hos arbetsförmedlingen. Problemet är att kunskapen hos de arbetssökande många gånger inte matchar arbetsgivarnas behov.
Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen tema
| Sep 2017

Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen

Kompetens är ett rörligt mål, eftersom den kunskap som behövs för att klara av ett jobb hela tiden ändras. Inom friskvårds- och träningsbranschen, är det dessutom en dubbel sanning. Inte bara avlöser den ena trenden den andra. Kompetensen handlar dessutom ofta om just rörelser och hur man får folk att röra sig.
Träningsbranschen efterfrågar tusenårig kompetens - och hur man blir bootylicious tema
| Sep 2017

Träningsbranschen efterfrågar tusenårig kompetens - och hur man blir bootylicious

Mer än fyra miljoner nordbor är medlemmar av träningscenter som Sats Elixia. Efterfrågan på kompetenta grupptränare är därför stor. Vi följde en teologistudent, en räkenskapsmedarbetare och en marknadsförare när de höll sina kurser i spinning, yoga och shape.
Hvordan motivere voksne danskere til opkvalificering? tema
| Sep 2017

Hvordan motivere voksne danskere til opkvalificering?

Det danske voksen- og efteruddannelsessystemet skal laves helt om for at få flere danskerne til at efteruddanne sig. Hver tredje er ikke interesseret.
col1
| Sep 2017

Et løft for å heve kompetansen

Kompetanse kommer i mange former. Det kan være kunskap som eldre ansatte har eller ny teknikk som yngre lettere plukker opp. Det kan være tusenårig visdom fra India eller den seneste treningstrenden. Hvordan få de ansatte til å viderutdanne seg, spør man i Danmark og Island - eller er det bedriften som må forandre seg, som restaurangerna i Helsinki som begynner å akseptere kelnere som snakker engelsk, men ikke finsk?
När 80-talisterna ska ta över Vikingfärjorna behövs de äldres erfarenhet tema
| Sep 2017

När 80-talisterna ska ta över Vikingfärjorna behövs de äldres erfarenhet

Viking Line står inför en omfattande förändring. Den största åldersgruppen ombord på passagerarfartygen över Östersjön är 50-59 år. När de går ut i pension försvinner en rejäl dos med kompetens. Företaget väljer att se det som en utmaning och inte ett problem.
Restauranger bryter gammal språknorm - engelskan på väg in tema
| Sep 2017

Restauranger bryter gammal språknorm - engelskan på väg in

I Finland beklagar sig restaurangerna över en brist på finskspråkiga servitörer. Därför flaggar nu allt fler restauranger för engelskspråkiga servitörer. Från fackligt håll påminner man om att många unga lämnar branschen på grund av låga löner och avsaknaden av möjligheter att vidareutbilda sig på arbetstid.
debatt
| Sep 2017

Rett kompetanse til rett tid

Å finne en god match er ikke alltid like lett, særlig når det handler om arbeidslivet. Ledige jobber og ledige mennesker må passes bedre sammen. Når endringene i arbeidslivet skjer lynraskt øker behovet for rett kompetanse, og muligheten til etter- og videreutdanning blir hyperaktuelt. Men hvordan skal det organiseres og hvem skal betale? Arbeidsliv i Norden undersøker muligheter og praksis i Norden.
Norden tar løft for å heve kompetansen  Ifokus
| Sep 2017

Norden tar løft for å heve kompetansen

Et arbeidsliv i forandring etterspør stadig ny kompetanse. Både ansatte og arbeidsgivere må å holde seg oppdatert. Det gjelder på treningssenteret som i fiskeindustrien, at man må skaffe den kunnskapen som utviklingen krever, enten det handler om digitalisering eller yoga. Alle landene i Norden prøver å finne ut hvordan etter- og videreutdanning skal ordnes. I god tradisjon deltar både arbeidsgivere, arbeidstakere og staten i prosessen for å finne frem til de gode løsningene. Vi har gått runden i Norden for å ta pulsen på utviklingen i landene.
This is themeComment