Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Helsinki i Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt
Kommentar

Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt

| Text: Carl-Gustav Lindén

Rensa ogräs i gurkodlingar, klippa gräsmattor och sköta blomrabatter, sopa gator nattetid, sälja glass och korv, köra lastbil och sedan äntligen få det första riktiga journalistjobbet: min egen väg in i arbetslivet var lång och krokig och gick via en mängd olika sommarjobb.

Men jobb fanns det i alla år.

I dag är det tvärstopp. Äldsta sonen skickar iväg ansökning på ansökning, utan att få ett enda napp. En anställningsintervju gick bra, men nej, det blev inget. Hans kompisar har samma erfarenhet. Har man som 20 plussare inte redan fått in båda fötterna på arbetsmarknaden är det i stort sett kört.

Vitsorden från skolan har inget värde.

I en tid då så många finländska ungdomar skaffar sig en högre utbildning går det inte att konkurrera med betyg. Det är de rätta kontakterna som gäller – och arbetsintygen som visar att man skött sig på jobbet under tidigare somrar.

Jag börjar få dåligt samvete för att jag som förälder inte hårdare marknadsför mina barn. Om jag minns rätt var det min egen far som ordnade det första riktiga sommarjobbet, som butikshjälp. Då var jag 15 år gammal.

Före det hade jag bara legat på knä i odlingarna under heta sommardagar.

Men någonstans måste man ju börja sin karriär.

Å andra sidan är jag osäker på om potentiella arbetsgivare faktiskt låter sig övertygas av föräldrarnas omsorg.

Kommunsektorn och butikerna hör till de stora arbetsgivarna för ungdomar. Helsingfors stad anställer till exempel 1 000 ungdomar i åldern 16-17 år. Men om dem konkurrerar över 30 000 killar och tjejer. Chansen att lyckas är alltså en på trettio. Och antalet sökande ökar för varje år.

Då är det inte så konstigt att unga med lite sämre självförtroende bara ger upp. Sommarjobbet borde vara en fin försmak på arbetskarriären. Nu blir det ett hinder som många inte klarar av att klättra över.

Arbetsminister Lauri Ihalainen uppmanade nyligen arbetsgivarna att anställa fler ungdomar. Men i detta dystra ekonomiska läge räcker det inte ens att arbetsgivaren får så kallat Sanssi-lönestöd på 700 euro i månaden i upp till nio månader. De anställer ändå inte unga.

Bristen på sommarjobb är bara ett symptom. En större andel unga än tidigare står utan jobb och de som har jobb tjänar relativt sett mindre än tidigare.

Det har sagts förr: de unga har blivit de stora förlorarna på arbetsmarknaden.

 

Helsinki

Järnvägsstationen i HelsingforsJernbanestasjonen i Helsinki.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment