Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra København i Direkte fra København: Kobler du heller ikke nok af i din ferie?
Kommentar

Direkte fra København: Kobler du heller ikke nok af i din ferie?

| Tekst: Marie Preisler

Sommerferien er årets længste pause fra arbejdslivet, hvor vi kan geare ned og lade op til en ny spurt. Men mange af os når det ikke.

Psykologer og stresscoaches anbefaler, at vi langsomt sætter arbejdstempoet ned de sidste to uger før sommerferien, så vi ved feriestart kan dumpe blødt ned i en liggestol og få puls og adrenalinniveau i bund, før arbejdslivet starter igen til august. 

Virkeligheden er en anden. Sædvanen tro havde jeg før denne sommerferie mere travlt end ellers og vågnede før vækkeuret, træt og med hjertebanken og tankemylder. Og jeg er ikke den eneste. En ny rundspørge blandt danske ledere viser, at 56 procent sætter ekstra turbo på arbejdstempoet de sidste uger op til ferien for at blive ferieklar. 

Vi gør det, selvom vi ved, strategien har en høj pris: Mange af os bliver syge i ferien. Vores travlhed har presset immunsystemet op i højere gear, og når ferien kommer, og kroppen slapper af, gør immunforsvaret det samme, og så får en drilsk lille virus fat i os. 

Problemet er formentlig endnu større blandt menige medarbejdere, der ikke har samme indflydelse på deres jobsituation som ledere og selvstændige. Stressfaktor nummer ét er nemlig manglende indflydelse på egen jobsituation. 15 procent af Danmarks befolkning lider af langvarig stress, og så er danskerne oven i købet mindre hårdt ramt af arbejdsrelateret stress end eksempelvis nordmænd og svenskere, viste en nylig undersøgelse. Ifølge WHO bliver stress det næste årtis folkesygdom.

Når jeg har overvundet min ferievirus, vil jeg derfor følge et andet ekspertråd, nemlig at bruge ferien på at overveje, hvorfor jeg arbejder så meget, og hvordan jeg undgår at komme op i samme høje gear straks efter ferien. Mange af os får nemlig også post-ferie stress, når vi kommer tilbage efter ferien, fordi vi i ferien har sænket paraderne og haft systemet i lavere gear. Derfor er vi ikke er parate til den store fysiske og psykiske arbejdsbyrde, der venter. 

Jeg ved godt, at stress er et samfundsproblem, jeg ikke løser fra min liggestol. Men mens jeg ligger på den lade side i den, vil jeg tænke over, om det kan hjælpe at tage liggestolen med hjem i arbejdslivet. Uden at stresse over det, naturligvis.  

 
København

Köpenhamn spiral

Den gamle børsen i Köpenhamn

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment