Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Mariehamn i Direkt från Mariehamn: Kockar är heta på sommar-Åland
Kommentar

Direkt från Mariehamn: Kockar är heta på sommar-Åland

| Text: Helena Forsgård

Är du kock eller servitör och har jobbat några år i branschen? Då är du en hett efterfrågad person på sommar-Åland. Du kan välja och vraka mellan jobbanbuden – från en liten matservering i en säsongsöppen stugby i skärgården till en pizzeria eller en fine dining-restaurang i Mariehamn.

Det är samma visa varje år. När Åland förvandlas till ett sommarparadis under några hektiska veckor från midsommar till skolstarten och tar emot besökare från öst och väst är det alltid lika svårt att hitta personal till alla stugbyar, campingplatser, gästhamnar, glasskiosker, restauranger och kaféer som endast har säsongsöppet.
Hotell- och restaurangutbildningen på Åland utbildar kockar och servitörer men det räcker inte till för att täcka behovet på landbacken under de intensiva högsäsongsveckorna. De stora kryssningsfartygen konkurrerar också hårt om personalen och betalar i regel högre löner.

Ålands arbetsförmedling har försökt ett nytt grepp – ”After Ski på Åland” som har marknadsförts på kampanjer och mässor i Sverige. Då vill man locka kockar och övrig servicepersonal, som jobbar på fjällanläggningar under vintern, att komma till Åland under sommaren – hittills dock med klent resultat.

Många i Sverige tänker lätt bort Åland, förmodligen på grund av okunskap. De vet helt enkelt inte att Åland är ett svenskspråkigt landskap utan tror att man måste tala flytande finska för att få jobb här.

Av tradition har en del av turistjobben skötts av studerande från Finland. På Åland får de som har finska som modersmål en extra bonus – en möjlighet att öva sin svenska. Men det finns en baksida. Alla svenskspråkiga turister gillar inte att bli betjänade på knackig svenska och av personer som ofta saknar grundläggande kunskaper om det självstyrda Åland.

Oavsett om man serverar lunch, säljer bensin eller glass borde man kunna svara på när Åland fick sin självstyrelse, vad det högsta berget heter, vilka Mariehamns främsta sevärdheter är eller vad turisterna än frågar efter. Men där kan servicen i många fall fallera. Sommarjobbaren visar sig vara precis lika ovetande som turisten.

Många sommarjobbare hör inte heller till facket och blir säkert lurade både vad gäller arbetstid och ersättning. Men i det fallet har lilla Åland en fördel. Ryktet går fort om någon arbetsgivare kör med ojusta metoder och då undviker man det stället.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment