Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Reykjavik: i Direkt från Reykjavik: Törs du klaga på lönen?
Kommentar

Direkt från Reykjavik: Törs du klaga på lönen?

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Hela Island är upprört. En man fick högre lön än en kvinna med samma jobb. Men i stället för att höja kvinnans lön när hon klagade, sänktes mannens lön till samma nivå som kvinnans.

Kvinnan arbetar i Islands största kommun Kópavogur. När hon fick höra att en manlig medarbetare fick högre lön vände hon sig till en offentlig kommitté som utreder klagomål gällande löner och jämställdhetslagen på Island. 

Kommittén fattade ett bindande beslut om att kommunen hade brutit mot lagen och att kvinnans lön borde höjas. Kommunen Kópavogur fattade däremot – helt oväntat – beslutet att sänka mannens lön. När kvinnan fick höra om lönesänkningen grät hon på väg hem från jobbet.

En lönesänkning till följd av kommitténs avgörande har aldrig tidigare inträffat på Island.

Kommittén utnämns av jämställdhetsministern. Dess avgörande är slutligt och bindande. Men kommunen trotsar kommitténs beslut enligt jämställdhetsminister Eygló Harðardóttir, som upprört har konstaterat att kvinnan nu på ett mycket orättvist sätt gjorts ansvarig för sin medarbetares lönesänkning. 

Mannens lönesättning var fel från början, enligt kommundirektören i Kópavogur. Han hävdar att kommunen inte kunde höja kvinnans lön eftersom det skulle rubbat lönestrukturen inom den offentliga sektorn. Kommunen kan inte betala sina medarbetare som om de hade universitetsutbildning om de inte har det. Kommunen anser att den inte heller kan höja kvinnans lön, eftersom hon också saknar universitetsutbildning. 

Kommunen kommer nu undersöka om det finns ännu fler medarbetare som har fel lönesättning med avsikten att rätta till detta - det vill säga sänka deras löner.

Kritiken på Island kännetecknas har varit högljudd. Fackföreningen är chockerad, den anser att kvinnor inte bör straffas för att de kräver sin rätt. Och risken finns att de som i framtiden vågar utreda löneskillnaden på sina arbetsplatser och klaga till kommittén till slut kan få ett helt oväntat – och omvänt resultat! 

Ingen blir därför förundrad om isländska kvinnor i framtiden tänker sig om två gånger innan de vänder sig till den offentliga kommittén och klagar över lönen.

 
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment