Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar

Kommentarer

Kommer lex Laval att funka?

(26. Oktober 2010) Den 9 september inledde Svenska Byggnadsarbetareförbundet en blockad mot ett lettiskt företag som byggde en skola i Höllviken i södra Sverige. Företaget skulle betala sina arbetare, som också var från Lettland, lön enligt svenskt kollektivavtal, krävde Byggnads. Ett nytt Lavalmål på gång?

Kunnskapssamfunnet - Hva vil vi med voksnes kvalifisering?

(26. Oktober 2010) Ansvaret for organisering av voksnes kvalifisering bør flyttes ut fra Kunnskapsdepartementet og finansieres ved at midler hentes fra de sektorer som i dag driver ulike former for kurs og opplæring, som NAV og andre opplæringsaktører. Det forslår Odd Einar Johansen, en av de fire forfatterne til boken "Kunnskapssamfunnet - Hva vil vi med voksnes kvalifisering?"

Bakom krisens siffror

(26. Mai 2010) Vad har konkursen på Lehman Brothers i USA med en liten småländsk flickas veckopeng att göra? En hel del visar det sig.

Nationell stolthet gjorde islänningarna fartblinda

Nationell stolthet gjorde islänningarna fartblinda

(27. April 2010) Islänningar hjälps åt när det kniper. Men just då det gäller en av människan orsakad kris vet man inte riktigt hur man skall förhålla sig och hantera den.

Lavalmålet akt III – höga skadestånd för facket i svenska arbetsdomstolen

(21. Desember 2009) Domslutet i Arbetsdomstolen är principiellt viktigt och mycket kontroversiellt. Det är första gången man inom EU ålagt facket att betala skadestånd för en olaglig stridsåtgärd.

Svensk arbeidslivsforskning er svekket

(16. Oktober 2009) Svensk arbeidslivsforskning er svekket. Det er en av hovedkonklusjonene i en posisjonsbestemming av svensk arbeidslivsforskning som Forskningsrådet för arbetsliv og socialvetenskap (FAS) nylig har foretatt. Hvorfor er det slik? spør Robert Salomon i sin kommentar.

De nordiske arbejdsmarkeder; set fra Bruxelles

(19. August 2009) De nordiske arbejdsmarkeder betragtes i dag med misundelse og respekt, men også med skepsis, når det drejer sig om mulighederne for at lære af de nordiske erfaringer, skriver Jørgen Rønnest.

Det har varit ett år fyllt av jubileer i Finland

(03. Desember 2008) År 2008 och 2009 är fyllda av program kring Finlands separation från Sverige för 200 år sedan. I år har också Svenska Finlands folkting fått fira ”Svenska dagen 100 år”.

Den okomplicerade chefen

(03. September 2008) Utländska forskare, journalister och politiker har ofta haft en svaghet för ”den nordiska modellen”. När man tittar norrut handlar det vanligen om välfärdsstaten. Ledarskap skrivs det mindre om, men det förtjänar också att uppmärksammas.

Som ett mobilsamtal från 1800-talet...

(03. Mars 2008)  

Tre grønne utfordringer

(03. Desember 2007) Kraftige omstillinger har alltid vært en naturlig del av en moderne markedsøkonomi. Gårdsbruk har blitt lagt ned på grunn av effektivisering og konkurranse, industri-arbeidsplasser har flyttet til lavkostland og nye arbeids-plasser har vokst frem som følge av økt etterspørsel etter nye varer og tjenester.

Den sjukes behov av vila

Den sjukes behov av vila

(03. Desember 2007) ”En sådan tur som du har haft, har man bara en gång i livet”, säger läkaren uppfordrande där han står vid min säng på Södersjukhuset i Stockholm.

Behövs Nordiska ministerrådet inom arbetslivssektorn?

(03. Oktober 2007) Den fria nordiska arbetsmarknaden, som skapades år 1954, var ett betydelsefullt resultat av det nordiska samarbetet och den fungerar fortfarande bra. I dag, när vi är medlemmar i EU/EES med dess regelverk och med EU:s fria rörlighet av arbetskraft, kan man med skäl fråga sig vilka gemensamma viktiga frågor arbetsministrarna borde samarbeta om inom ramen för det formella nordiska samarbetet i ministerrådet.

Flukten til landsbygda

Flukten til landsbygda

(03. Oktober 2007) ”Hvor er du fra?”, spør nordmenn ofte når de oppdager min vanskelig plasserbare aksent. Svaret Nederland blir ni av ti ganger møtt med et interessert smil. Og påfølgende spørsmål: har du hørt om den nederlandske hotellverten i Fyresdal, skobutikkeieren i Ringebu, paret som overtok campingplassen i Hallingdal, kirketjeneren i Kvinesdal, reisebyrået i Evje...? Man skulle tro at mine landsmenn begynner å ta over utkant-Norge.

Kulturmöten och kulturkrockar mitt i Öresund

(28. Februar 2007) Kulturskillnaderna mellan Danmark och Sverige är fortfarande stora, efter sju år med Öresundsbron. Kanske är det öppenhet för våra respektive olikheter och viljan att lära av varann som är lösningen, istället för anpassning och assimilering.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment