Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar

Kommentarer

Tätt inpå grannen

(01. Desember 2006) Vid klart väder syns Danmark tydligt på andra sidan av Sundet. Längre bort från Malmö än så ligger inte Köpenhamn. Med museer, teatrar och universitet, med den fantastiska nya operan och med behov av arbetskraft.

Svårt att jämföra integration - men är det en slump att Sverige har flera nya berättare?

(10. Juni 2006) Kalla det vad fan du vill. Ett öga rött. Det är titlarna på två av de senaste årens mest framgångsrika svenska romaner utanför kriminalgenren. Författade av Marjaneh Bakhtiari och Jonas Hassen Khemiri. Båda böckerna om mötet mellan de långt ifrån invandrade och det svenska, skrivna i skeptisk förundran och med humor. Två av många exempel på hur författare med utomeuropeiska erfarenheter fördjupar bilden av dagens Sverige.

Et mer aktuelt arbeidslivssamarbeid

(01. Mars 2006) Norge tar gjerne opp hansken. Sammen med det avgående danske formannskapet har faktisk Norge allerede tatt utfordringen.

Ole Brum og Norden

(01. Mars 2006) Den svenske finansministeren, Pär Nuder, inviterte en gruppe journalister til frokost en mørk januarmorgen i Brussel.

Behov for øket politisk tyngde i samarbejdet

Behov for øket politisk tyngde i samarbejdet

(01. November 2005) Moderniseringsprocessen af Nordisk Ministerråds arbejde er ikke kun et svar på regeringernes ønske om at fokusere samarbejdet. Det er også en historisk mulighed for politikerne til at revitalisere det politiske samarbejde på udvalgte områder.

“Made in Germany“ - i otakt med globaliseringen

(01. November 2005) “Jag och mina arbetskollegor är globaliseringens förlorare”, säger Uwe 31 år, dataingenjör och son till mina grannar. Uwe är på höstbesök med sin familj, fru Christina som jobbar deltid på ett kontor, och två småbarn. I vardagslag bor de i ett litet radhus i utkanten av Hamburg.

Bok i fokus: En farlig bok om ledelse

(01. September 2005) Ifølge forfatteren er den et monster av en bok. Den kan samtidig leses som et overflødighetshorn fylt til bristepunktet med analyser av autoritet og ledelse.

“Une seule solution…”

“Une seule solution…”

(01. Juni 2005) Borde nordiska fackmedlemmar åka till Paris för att träna sig på att uttrycka sina känslor och sin frustration? Kan det vara sant?

Bok i fokus: Dags för en ny framtidsvision

Bok i fokus: Dags för en ny framtidsvision

(01. Desember 2004) Det danska institutet för framtidsstudier gav 1999 ut boken The Dream Society, som handlade om vad som skulle komma efter informationssamhället. Svaret var den gången att det inte är tillräckligt för företagen att slåss med pris och kvalitet. Deras produkter måste också ha en historia som konsumenterna identifierar sig med. Harley Davidsons motorcyklar handlar mer om att köpa frihet och en livsstil, än om att köpa ett framkomstmedel.

Sverige – genom lånade glasögon

(01. Desember 2004) När man kommer ut i världen inser man vad ens hemland egentligen är. Jag tillbringar mestadels vardagen i Finland, reser en del i Baltikum. Visst lär jag mig om de länderna, men vad som når djupast ner i mig personligen är insikterna jag bibringas om Sverige. Om Sveriges tilltagande betydelselöshet.

Hjemme - kanskje ikke så verst

(01. September 2004) Et fritt arbeidsmarked gir følelsen av at vi ikke bare er med på papiret, som annenklasses borgere, men at vi fysisk er med i Europa, mener de fleste polakker, som til tross for sin nye frihet ikke nødvendigvis vil arbeide utenlands.

Bok i fokus: "Når det ikke er bruk for deg" - om utanförskapets många ansikten

(01. September 2004) Arbetslöshet är inte ett tillstånd, utan en process. Den som vill förstå arbetslöshet och utanförskap bör därför se vad som föregår arbetslösheten, men också skilja mellan arbetslöshetens olika faser - att frukta arbetslöshet, att bli arbetslös, att vara arbetslös och effekterna av arbetslösheten.

Bättre utländsk arbetskraft än ingen alls!

Bättre utländsk arbetskraft än ingen alls!

(01. Juni 2004) Jag har jobb, bostad, kan hyfsad svenska och är till och med gift med en svensk. Att det finns ett vitt kors på min röda pass är väl bara en pytteliten detalj på vägen till ett uppehållstillstånd i Sverige. Tänkte jag.

Bok i fokus: Femkamp - bang om nordisk feminisme

Bok i fokus: Femkamp - bang om nordisk feminisme

(01. Juni 2004) 1999 mobiliserer en ny generasjon unge kvinner til kamp for kvinnefrigjøring og feminisme. Det skjer i alle de fem nordiske landene. Den svenske LO-lederens bruk av ordet ”fittstim”, som betegnelse på de unge jentene i det sosialdemokratiske kvinneforbundet, utløste boka ”Fittstim”.

Sverige är ett märkligt land

Sverige är ett märkligt land

(01. November 2003) Sverige är unikt. Turistchefernas motto i all ära, men utsagan är sann.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment