Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsformidling

Arbeidsformidling

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad

Det blåser snålt runt den svenska Arbetsförmedlingen. Först kom i mitten av november en undersökning från fackförbundet ST som visade på stora arbetsmiljöproblem. Så slaktades satsningen på jobbcoacher.

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad - Les mer…

Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge

Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge

Sex nya kommuner ansluter sig till projektet Jobbresan, som har som mål att ge arbetslös ungdom i Sverige jobb i Norge. Försöksverksamheten med ungdom från Söderhamn har varit vällyckad. Nio av tio ungdom blev erbjudna jobb inom 30 dagar.

Jobbresan utvidgas - nu ska 150 arbetslösa ungdomar få en chans i Norge - Les mer…

Första jobbet fanns i Norge

Första jobbet fanns i Norge

De som flyttar till ett annat nordiskt grannland måste ha ett visst kapital. Lönen kommer inte med en gång, men det gör boendekostnaden. I Norge är det vanligt med tre månaders deposition för hyran, samtidigt som den första månaden betalas på förskott. Det kan vara nog för att det ska bli ett oöverstigligt hinder för många ungdomar.

Första jobbet fanns i Norge - Les mer…

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Den typiske gränspendlaren är en svensk

Mellan åren 2001 och 2008 ökade gränspendlingen i Norden med 166 procent. Det visar en kommande rapport från svenska statistiska centralbyrån, SCB, som presenteras i maj. Det är framförallt svenskar som söker sig till de nordiska grannländerna och idag kommer 80 procent av de nordbor som pendlar till Danmark och Norge från Sverige. Framför allt verkar det vara möjlighet till högre lön som lockar

Den typiske gränspendlaren är en svensk - Les mer…

Pendling är både ett hot och en möjlighet för Island

Arbetspendling blir allt populärare bland isländska läkare, sjuksköterskor samt hantverkare. De pendlar huvudsakligen till Norge men också till Sverige. Lönen är viktig, men för ett litet land som Island innebär arbetspendlingen till andra länder en möjlighet att utvecklas professionellt.

Pendling är både ett hot och en möjlighet för Island - Les mer…

Helle Thorning-Schmidt: Danskerne skal arbejde mere

Flere skal arbejde mere, produktiviteten skal op, og lønningerne holdes i ro. Det er centrale elementer i den nye danske centrum-venstre regerings arbejdsmarkedspolitik, som både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer tager forholdsvis pænt imod.

Helle Thorning-Schmidt: Danskerne skal arbejde mere - Les mer…

EU-regler for vikarer mindsker social dumping

Med EUs vikardirektiv vil færre vikarbureauer presse løn- og arbejdsvilkårene på arbejdsmarkedet, forudser fagbevægelsen.

EU-regler for vikarer mindsker social dumping - Les mer…

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv?

I år implementeres vikarbyrådirektivet som skal bedre arbeidskraftsmobiliteten og legge til rette for vikarbyråer som bedrifter. Det nedfeller dessuten krav til likebehandling av fast ansatte og arbeidstakere rekruttert gjennom vikarbyråer. Men vet vi nok om vikarbyråer som fenomen? Er de nordiske velferdssamfunnene klar for en slik aktør?

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv? - Les mer…

Norska NAV-reformen vid ett vägskäl

Norska NAV-reformen vid ett vägskäl

Fyra och ett halvt år efter att den största välfärdsreformen i Norges historia genomfördes börjar NAV-kontoren, som har ansvaret för arbetsförmedling, socialförsäkringar och socialhjälp, att fungera som det var tänkt. Nu måste politikerna hålla sig undan för att samordningsvinsterna ska kunna tas ut, varnar forskare som följt reformen.

Norska NAV-reformen vid ett vägskäl - Les mer…

Mjuk kompetens behövs för de nya vita och gröna jobben

Mjuk kompetens behövs för de nya vita och gröna jobben

EU-kommissionen har presenterat ett nytt flagskeppsinitiativ: En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen. Under den ekonomiska krisen finns det fortfarande två sorters jobb som det är stor efterfrågan på – de "vita" och de gröna.

Mjuk kompetens behövs för de nya vita och gröna jobben - Les mer…

Coacherna konkurrerar om de arbetslösa i Sverige

Coacherna konkurrerar om de arbetslösa i Sverige

I december 2008 fick svenska Arbetsförmedlingen regeringens uppdrag att upphandla coacher under 2009 för 1,1 miljarder kronor. Det skapade en snabbt växande marknad för coacher och i idag har drygt 900 företag avtal med Arbetsförmedlingen. Avtalen garanterar dock inga kunder utan coachningsföretagen måste själva göra sig synliga för kunderna.

Coacherna konkurrerar om de arbetslösa i Sverige - Les mer…

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark

Det finns ingen bättre plats att träna sig för arbetslivet än på en arbetsplats. Den insikten ligger bakom det nya projektet med Virksomhedscenter i Danmark. Trots att man arbetar med den tyngsta gruppen av dem som står utanför arbetsmarknaden är resultaten goda. David Andersen har mentorn Tina Andersen i ryggen på stormarknaden Kvickly.

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark - Les mer…

Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet

Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet

Joakim Lystad blir från 4 oktober chef för den norska myndigheten NAV, som har ansvaret för de statliga och kommunala välfärdstjänsterna, pensionerna och arbetsförmedlingarna. När arbetsminister Hanne Bjurstrøm presenterade honom sa hon att det inte var ett lätt jobb han fått:

Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet - Les mer…

Massiv dansk satsning på at skaffe uddannelse og job til unge

Massiv dansk satsning på at skaffe uddannelse og job til unge

Indsatsen mod ungdomsledighed har topprioritet. En række nye indsatser skal få flere unge i gang med uddannelse.

Massiv dansk satsning på at skaffe uddannelse og job til unge - Les mer…

Lönesubvention ska locka arbetsgivare anställa unga i Finland

Lönesubvention ska locka arbetsgivare anställa unga i Finland

Arbetslösheten bland ungdomar i Finland exploderade under vintern och ligger nästan lika högt som i Spanien. Regeringen vaknade under slutet av våren och har nu kompletterat det tidigare systemet med lönesubventioner med riktat stöd till unga som nyss lämnat skolbänken och inte hittar ett jobb.

Lönesubvention ska locka arbetsgivare anställa unga i Finland - Les mer…

Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island

Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island

Arbetslöshet har varit ett relativt okänt fenomen i Island. Efter bankkraschen 2008 har den däremot galopperat. Det arbetslöshetsstöd som ges är emellertid begränsat och omfattar inte personer som inte tidigare varit på arbetsmarknaden, ungdomar och tidigare studerande. Därför har både statliga och lokala myndigheter satsat på specialprogram för att hjälpa dem som faller igenom skyddsnätet.

Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island - Les mer…

Hjælp fra staten til at skaffe udenlandsk arbejdskraft

Danske virksomheder og udenlandske jobsøgere finder hinanden via statslig webportal og tre regionale centre.

Hjælp fra staten til at skaffe udenlandsk arbejdskraft - Les mer…

Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier

Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier

Danmark öppnade ett Workindenmark-kontor i New Dehli i oktober 2008. Sedan dess har ett antal indier sakta börjat få upp ögonen för detta nordiska land. Danska myndigheter väntar emellertid med att satsa på en större kampanj för att öka kunskapen om vilka karriärmöjligheter det finns för indier i Danmark. Det främsta skälet är finanskrisen.

Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier - Les mer…

Arbeidsformidling i ny fasong

Arbeidsformidling i ny fasong

Coaching, matching og økt kontroll byr på nye utfordringer. Arbeidsliv i Norden ser på nye måter å organisere arbeidsformidlingen på i de nordiske landene. I Norge har arbeidsformidlingen, trygdekontorene og kommunenes sosialkontor blitt samlet i den nye velferdsetaten NAV. Etter noen tøffe år begynner de ansatte nå få hodet over vann (bildet ovenfor).

Arbeidsformidling i ny fasong - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment