Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Fra udsat kvinde til strikkepige
Den danske sociale entreprenør Nina Brandi involverer med succes langtidsledige og udsatte kvinder i sin strikkevirksomhed mormor.nu, der sælger hjemme- og maskinstrik til hele verden.
Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa
Arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar av olika slag räcker inte, hur bra de än är. Det centrala är att skapa jobb och det måste ske i samarbete mellan de offentliga, privata och civila sektorerna. Det var en av slutsatserna när experter inom arbetsmarknadsområdet möttes på det årliga Employment Forum i Bryssel.
Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden
Jasmina Smajić Šupuk från Slovenien var arbetslös i två år men hade erfarenhet från att arbeta i frivilliga organisationer som Amnesty International. När det inte fanns några arbetsgivare som ville satsa på henne beslöt hon sig för att skapa sin egen verksamhet – att ge andra jobb.
Ger statistiken en rättvis bild av ungdomsarbetslösheten?
Skillnaderna är stora mellan de nordiska länderna både i hur hög ungdomsarbetslösheten är och hur länge den varar. Men beror en del på skillnaderna på hur statistiken utformats och ligger verkligen Sverige och Finland sämst på alla områden?
Elisabeth Svantesson ny arbetsmarknadsminister i Sverige
Den 17 september utsågs Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister. Hon ersätter Hillevi Engström som blev biståndsminister. Regeringsombildningen skedde i samband med regeringsförklaringen.
Arbeidsmarkedsutdannelse: en vei til jobb? Behov for mer kunnskap
Arbeidsmarkedsutdannelse var tema for diskusjonen med arbeidslivets parter under ministermøtet i Övertorneå 27. august. Den viste at det er store forskjeller mellom de nordiske landene, og liten kunnskap om effektiviteten i ordningene. En ny nordisk satsing skal gi nyansert innsikt i systemer og virkemåte.
Praksis gir en ny sjanse i arbeidslivet
- Det er mange som kan jobbe, men det er ikke alle som kan, som kan få jobb, sier arbeidsmarkedsminister Hillevi Engström. Hva skal til for at flere som står utenfor arbeidsmarkedet skal få jobb?
Direkte fra Nuuk: Ingen quickfix når det gælder arbejdsløsheden
En ting er løfterne i en valgkamp. En anden ting er de reelle og umiddelbare muligheder, når man er havnet i regering. Sådan ser virkeligheden ud for det nye landsstyre i Grønland, der efter valget i marts er blevet ramt af den økonomiske virkelighed
Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen
Eygló Harðardóttir är socialminister i den nya regeringen på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Könsfördelningen inom de flesta utskotten är skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon anser att andelen kvinnor snart kan komma att öka.
Øget dansk satsning på jobrotation
Jobrotation er et guldæg, der både bringer arbejdsløse ind på jobmarkedet og opkvalificerer fastansatte, mener den danske regering. Arbejdsmarkedseksperter er enige. Men det tager tid at få virksomhederne til at bruge ordningen.
Jobrotation udløste fast job
Efter mere end to års arbejdsløshed fik danske Anne Slettemose job som jobrotationsvikar. Nu er hun fastansat.
Hur svårt kan det va´?
Det är näringslivet i Södra Småland som för ett år sedan myntade begreppet ”Hur svårt kan det va´? De tog då tog initiativet till ett möte för att lyfta ungdomsarbetslösheten i regionen - både som ett led i sitt sociala ansvar som företagare och som ett sätt att få kompetens.
Olik syn på social dumping i Norden
De nordiska länderna har valt olika strategier för hur de ska bekämpa social dumping. I Norge har ett beslut i Högsta domstolen om arbetsvillkoren i varvsindustrin stärkt fackets roll. I Danmark och Sverige skärper regeringarna kontrollen på arbetsplatserna. Men det finns alltid två sidor. I Finland ställs frågan om den stora utvandringen från Baltikum gör att länderna där på sikt kommer att undermineras.
Utvandring hot mot Baltikum
Utvandringen från de baltiska länderna hotar att underminera hela samhällsstrukturen där. Nu vill Nordiska ministerrådet kartlägga migrationen och vilka konsekvenser den får. AIN har träffat två estländska byggjobbare som berättar varför de flyttat till Finland – och inte tänker återvända.
ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp
ILO skal bidra til at ungdomsgarantien blir satt ut i livet, og at de 6 milliardene EU har bevilget, blir brukt til å hjelpe Europas unge i jobb. ILO får en styrket rolle i å hjelpe kriserammete land i Europa til å bedre de økonomiske, sosiale og politiske følgene av krisa og gjenopprette tillit i landene.
ILO: Ungdomarna får inte fler jobb trots att de äldre slutar
Europa måste tackla den ökande ungdomsarbetslösheten samtidigt som befolkning blir allt äldre. Det kan verka paradoxalt att de unga inte tar över de jobb som blir lediga – men det är det som sker enligt arbetslivsorganisationen ILO, som den 8-11 april håller en stor konferens i Oslo.
Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid
Hon är ung, kompetent och populär och hon har nyligen valts till partiledare för det gröna vänsterpartiet Vinstri Græn (VG) i Island. Hon kommer att leda partiet i det alltingsval som hålls i slutet av april, under de för Island ovanliga omständigheterna att den tidigare ordföranden är en av partiets starkaste kandidater i valet.
OECD: Nødvendig å reformere velferdsnorge for å holde psykisk syke i arbeid
Den norske sykelønnsordningen med 100 prosent kompensasjon fra første dag er for raus. Alle parter; arbeidstakere og arbeidsgivere, fagforeninger, kommuner, skolene og de psykososiale tjenestene må gjøres ansvarlige gjennom økonomiske incentiver, er meldingen fra OECD.
Låglönejobb – fällor eller språngbräden?
Insatserna för att göra låglönejobben till en väg in på arbetsmarknaden för utsatta grupper har gett svaga resultat i Finland. Trots en rad riktade åtgärder är det svårt för arbetsgivare och arbetstagare att hitta varandra. Ändå står hoppet till att sänkta lägstalöner ska ge ungdomarna ett jobb.
Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut
Kampen om passagerarna mellan Finland och Sverige via Åland är stenhård. Rederierna slåss om varje cent de kan få ut av resenärerna och samtidigt jagar de sina egna kostnader med blåslampa. I kölvattnet av kostnadsjakten kan en åländsk sjöman bli svensk eller kanske rentav estnisk. Åländska rederier funderar nämligen på nya utflaggningar för att förbättra sin lönsamhet.

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment