Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Island: När bilar blir till kontanter
Island har drabbats av en finansiell härdsmälta. Den isländska ekonomin kunde inte stå emot den globala finanskrisen. Det har gått svindlande fort när kronan föll, staten tog över de vacklande bankerna, företag gick konkurs, lånen skenade med inflationen och köpkraften minskade.
Krisen lättare hantera med nordisk modell
Arbetsförmedlingarna i Norden är i alarmberedskap. De närmaste månaderna kommer att vara kritiska för att begränsa ökningen av arbetslösheten och förhindra att den biter sig fast. Men tillförsikten är stor till att den nordiska modellen kommer att göra det lättare att ta sig igenom krisen, jämfört med länder utan motsvarande samarbetstradition mellan arbetsmarknadens parter och regeringarna.
Arbejde i Danmark: Workindenmark søger udenlandsk arbejdskraft
Den 3. oktober i år åbnede tre nye centre, som søger udenlandsk arbejdskraft til Danmark. De hedder “Workindenmark”, og de ligger i Høje Tåstrup ved København, i Odense på Fyn og i Århus i Jylland. De indeholder en lang række tilbud til virksomheder, som vil rekruttere arbejdskraft fra udlandet og skal hjælpe udlændinge, som søger job i Danmark.
Servicecenter: Finsk modell tar form
Mer nytänkande på arbetsmarknaden krävs för att försöket att få in fler långtidsarbetslösa ska lyckas i Finland, där de svåraste klienterna slussas till särskilda servicecenter. - Den största utmaningen är att se till att det växer fram en grupp arbetsgivare som kan anställa personer vars arbetsförmåga inte är hundra procent, säger platsdirektör Ilkka Haahtela som förestår servicecentret vid Helsingfors arbetskraftsbyrå.
Flere med handicap kan komme i arbejde
Handicappede har samme muligheder for at udvikle og få indflydelse på deres job og uddannelse, viser dansk undersøgelse.
Fra helsetjenesten til arbeidsmarkedet: Systemskifte i Islands velferdspolitikk
Stadig flere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Island. Krav om ”systemskifte” presser seg derfor fram. Men hvordan et nytt system skal se ut, er ikke bestemt. Mens partene i arbeidslivet venter på politikerne, har de tatt skjeen i egen hånd og opprettet et rehabiliteringsfond, som skal motvirke utstøting fra arbeidslivet.
Jesper er glad for arbejdet i børnehaven
Han er spastisk lammet i højre side, har et fleksjob, og han er med til at planlægge aktiviteter på lige fod med de andre.
Blått kort ska locka högutbildade till EU
Förslaget om att införa ett ”Blue Card” i EU har nu passerat utskottsbehandlingen i EU-parlamentet. Det blir en av de heta frågorna under hösten.
LO tar strid om pensionerna
Det kan bli en het vår i Norge, när LO, arbetsgivarna och regeringen utkämpar den sista kampen i omläggningen av det norska pensionssystemet. Den återstående frågan är vad som sker med avtalspensionerna, i Norge kallat AFP.
Flexicurity erobrer Europa
Når EUs arbeids- og sosialministere møtes i Brussel 6. desember for å diskutere felles prinsipper for flexicurity, kan det varsle et paradigmeskifte i arbeidsmarkedspolitikken i Europa.
Grön deklaration avslöjar energislöseriet
Det är ett omfattande jobb att spara energi och därmed få ned utsläppen av klimatgaser. I Sverige ska 600 000 hus granskas och energideklareras. Jonas Ternström och hans 19 kolleger har hittills hunnit med några hundra.
Vindkraft tiltrækker
Den danske vindmølleindustri boomer og tiltrækker folk - men der skal arbejdes for at få folk med de rette kvalifikationer.
Tema: Det första jobbet
Utenlandske arbeidere strømmer fortsatt til Island: Ny lov om utstasjonert arbeidskraft på trappene
Det islandske Alltinget drøfter nå et lovforslag som skal legge klare forpliktelser på utenlandske firmaer som sender ansatte til Island for å utføre et bestemt arbeid i en begrenset periode.
De gode ideenes marked
Var det noen som så en bjørn i bildet? Liselotte Lyngsø fra Future Navigator ser spørrende utover forsamlingen. Hun er en av innlederne på konferansen Globaliseringens konsekvenser for arbeidsmarkedene i Norden, som det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd arrangerte i Oslo den 14. november.
Rekordlav ledighet i Island: Arbeidsministeren vil ha flere utenlandske arbeidstakere til landet
Sju prosent av alle arbeidstakere i Island er utenlandske, men den islandske arbeidsministeren tror ikke det byr på noen særlige problemer.
Bemanningsföretagen vill sköta personalavdelningar
Industrikompetens är ett exempel på hur företagen själva kan lansera marknadsbaserade lösningar för omställnings-problem. Det säger professor Henrik Bäckström som är forskare vid Arbetslivsinstitutet i Stockholm.
Uthyrd och nöjd med det
Anders Olsson, 56 år, inspekterar sin nya arbetsplats. Han är utskickad av bemanningsföretaget Industrikompetens och ska montera centralsmörjsystem hos Sommers, ett sjupersoners företag i Linköping som just nu har en tjock orderbok.
Bitterhet när anrik pappersfabrik läggs ned
”Finland lever av skogen”, är ett gammalt talesätt som fortfarande gäller. Men papperstillverkaren UPM har satt i gång ett saneringsprogram där flera fabriker stängs. I brukssamhället Voikkaa är bitterheten stor när ortens största arbetsgivare försvinner och därmed hundratals jobb.
Het arbetsmarknad i kallt klimat
Sedan 2001 har sammanlagt 15 000 personer av 60 olika nationaliteter arbetat på Melkøya vid nordnorska Hammerfest, för att förvandla en karg ö till en mottagnings-anläggning för naturgas från norska Snøhvitfältet fjorton mil ut i havet. Det har förändrat Hammerfest och Nordnorge. Tomtpriserna stiger, arbetsmarknaden är het och nya näringar växer fram i hela regionen. Det ligger optimism i luften om än lite ojämnt fördelat mellan de olika orterna.

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment