Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet

Allt fler utsätts för nanopartiklar i jobbet, men okunskapen är stor om vilka ämnen som finns och hur de ska hanteras. AIN har besökt ett finländskt företag där säkerhetstänkandet genomsyrar verksamheten.

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet - Les mer…

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ambisjonene er klare: Ungdomsledigheten har førsteprioritet. Utfordring nummer to er å sørge for at ledige personer og ledige jobber finner hverandre. Arbeidsforholdene på kvinnedominerte arbeidsplasser skal bli bedre og hun vil jobbe for økte sosiale rettigheter i EU.

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda - Les mer…

Medier i krise - en utfordring for demokratiet?

Medier i krise - en utfordring for demokratiet?

Hvilke konsekvenser får det når antallet kommunikatører bare vokser, mens antallet journalister blir stadig færre og et økende antall leser nyheter på sosiale medier?

Medier i krise - en utfordring for demokratiet? - Les mer…

Arbetsmiljön påverkar kvaliteten i medierna

Den undersökande journalistiken och den demokratiska roll som massmedierna spelar är de viktigaste argumenten när medieföretagen ber om specialbehandling. I alla nordiska länder diskuteras ramvillkoren för medierna – ska de slippa moms och ska subsidier ges även till digitala medier?

Arbetsmiljön påverkar kvaliteten i medierna - Les mer…

Forskarkritik: Sysselsättningen har blivit viktigare än arbetets innehåll

När arbetslivet hamnar på dagordningen i den svenska valrörelsen så är det framförallt arbetslösheten som är i fokus - jobben måste bli fler. Däremot tycks visioner kring arbetets innehåll stå tillbaka från den politiska agendan – en perspektivförskjutning som ett tiotal forskare nyligen belyste under ett möte i Stockholm nyligen.

Forskarkritik: Sysselsättningen har blivit viktigare än arbetets innehåll - Les mer…

Robotarna kan rädda jobben

Robotarna kan rädda jobben

Robotar och ökad automatisering kan rädda många arbetsplatser från undergång genom ökad effektivitet till lägre kostnader. Samtidigt försvinner många av låglönejobben när arbetsuppgifter tas över av maskinerna. AiN möter robotar i Finland och Sverige.

Robotarna kan rädda jobben - Les mer…

"Jeg er blevet mere selvhjulpen"

Aarhus Kommune er frontløber i introduktionen af velfærdsteknologi. For 67-årige Svend Erik Christensen betyder det, at han kan klare meget mere selv – herunder også toiletbesøg.

"Jeg er blevet mere selvhjulpen" - Les mer…

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge

Arbetsmarknadens parter och den norska regeringen har förlängt IA-avtalet fram till 2018. Mindre byråkrati utlovas i kampen för att få ned sjukfrånvaron, att få fler in i arbetslivet och att få folk att förlänga sin yrkesverksamhet .

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge - Les mer…

Unik dom - chefer dömda för att anställd begick självmord

Två chefer vid en svensk socialförvaltning dömdes i februari för att ha orsakat en anställds depression och självmord. Domen är unik. Det har aldrig tidigare hänt att en arbetsgivare har ställts till ansvar för att ha vållat psykisk sjukdom, och oavsett om den står sig i högre instans eller ej är den en rejäl tankeställare för Sveriges arbetsgivare.

Unik dom - chefer dömda för att anställd begick självmord - Les mer…

Dödsfallen i jobbet minskar

Dödsfallen på de nordiska arbetsplatserna fortsätter att minska. Det visar preliminära siffror över fjolåret från Finland, Sverige och Danmark som AIN sammanställt. Däremot registrerades fler dödsolyckor i Norge och det är en trend som hållit i sig de tre senaste åren.

Dödsfallen i jobbet minskar - Les mer…

Skærpet dansk fokus på arbejdsmiljø

Byggeriet i Danmark gør fælles front mod arbejdsulykker. Initiativet er et af flere tiltag for bedre fysisk arbejdsmiljø fra regeringen.

Skærpet dansk fokus på arbejdsmiljø - Les mer…

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas

Deltidsarbete är en av de viktigaste frågorna i den nordiska jämställdhetsdebatten. Även om skillnaderna minskar, jobbar kvinnorna fortfarande deltid i högre grad än männen. Det är en fråga om pengar, kultur och moral, men där pekpinnen kanske inte är det bästa redskapet om man vill genomföra ändringar.

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas - Les mer…

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott

De negativa konsekvenserna för kvinnor i Norden av att arbeta deltid är små. Nya regler gör att effekten på pensionen inte blir särskilt stor. En förskolelärare eller undersköterska i Danmark eller Norge som arbetar deltid i tio år får ändå 98-99 procent av den maximala pensionen.

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott - Les mer…

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

Debatten om deltidsarbete är intensiv i alla de nordiska länderna. Men det handlar inte bara om kvinnor som väljer att arbeta deltid under en period av sina liv. Om det är jämställdhet som är målet – bör kvinnorna jobba mer heltid eller är det männen som ska arbeta mer deltid?

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral" - Les mer…

Britisk ungdom sitter fast i "nulltimerskontrakter"

Britisk ungdom sitter fast i "nulltimerskontrakter"

I Storbritannia øker bruken av såkalte nulltimerskontrakter i takt med landets økonomiske usikkerhet. Arbeidsgivere sier kontraktene skaper arbeidsplasser og gir arbeidstakere større frihet, mens fagforeningene kjemper mot det de kaller utnytting av utsatte unge.

Britisk ungdom sitter fast i "nulltimerskontrakter" - Les mer…

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Ibland kan ett rakt streck vara det mest spännande i ett diagram. När hela havet stormar har den norska arbetslivsbarometern, som fackförbundet YS och Arbeidsforskningsinstituttet samarbetar om, visat på förvånansvärt få förändringar.

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs - Les mer…

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia

Att enbart fokusera på ungdomarna för att begränsa olyckor och skador på arbetsplatsen räcker inte för att förstå de risker som unga möter i arbetslivet. Därför föreslår en nordisk utredare att politikerna tänker och lanserar en nollvision för både ungas och äldres arbetsmiljö. Det vill säga att målet är att ingen ska dö eller skadas på jobbet. Det kräver engagemang, nya former av samarbeten och nya sätt att tänka.

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia - Les mer…

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor

Låt oss få en nollvision för arbetsolyckor! Så avslutas rapporten ”Unga arbetstagares arbetsmiljö i de nordiska länderna”. Vi måste tänka djärvt om samma mål som inom trafikpolitiken ska nås - att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på jobbet.

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor - Les mer…

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Unga i arbetslivet är en heterogen grupp vars risker i arbetslivet är komplexa. Det räcker därför inte att ensidigt fokusera på de unga. För att uppnå ett framgångsrikt förebyggande arbetsmiljöarbete som minskar ungas risker i arbetslivet, måste man också se dem i deras sammanhang. Utmaningen är att erkänna komplexiteten och uppmuntra nya samarbeten kring ungas arbetsmiljö, enligt ny nordisk rapport.

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga - Les mer…

Telefonförsäljning ofta ingången för unga till arbetslivet

Telefonförsäljning ofta ingången för unga till arbetslivet

Få arbetsplatser tar emot ny personal som call centers. Ungdomar, pensionärer, handikappade, invandrare – det är attityden och rösten som avgör framgången, inte bakgrund eller utseende. Ändå kämpar en av de snabbast växande branscherna med att hitta folk som vill jobba.

Telefonförsäljning ofta ingången för unga till arbetslivet - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment