Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø

Kulramen - ett sätt att mäta vad investeringar i personal ger?

I de nordiska länderna är frågan om ohälsans kostnader ett återkommande och allvarligt tema. Att notan blir dyr framför allt för den som drabbas, men också för stat och företag är ställt utom tvivel. En av de aktörer som arbetar för att räkna fram kostnader för sjukskrivning, men också lönsamheten för tidiga arbetsmiljöinsatser är det svenska försäkringsbolaget Alecta. Nu lanserar de på försök en testversion av kalkylinstrumentet ”Kulramen”.

Kulramen - ett sätt att mäta vad investeringar i personal ger? - Les mer…

Dansk revolution for rummeligheden

For at slippe for en ny afgift skal alle danske virksomheder i fremtiden bevise, at de har et godt arbejdsmiljø. Det er et af hovedelementerne i en ny dansk lov, som sammenkobler arbejdsmiljø, det rummelige arbejdsmarked og sundhedsfremmende foranstaltninger. Initiativet kaldes af nogen revolutionerende. Andre tror, det virker mod hensigten

Dansk revolution for rummeligheden - Les mer…

Det emotionella arbetet - en utmaning för organisationen

Många av personalen som jobbar i frontlinjen eller i flygkabinerna har en stor erfarenhet och kunskap av att klara oväntade situationer, men de vet knappt om det själva. Det är en tyst kunskap, berättar Nina Amble på Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.

Det emotionella arbetet - en utmaning för organisationen - Les mer…

Tema: Et arbeidsliv å leve med

Finland har valgt Nordbo 2001 som hovedtema for sin nordiske formannskapsperiode. Ambisjonen er å se aktivitetene innenfor alle sektorer ut fra det enkelte individs synsvinkel. Det betyr bl. a. å skape et arbeidsliv å leve med.

Tema: Et arbeidsliv å leve med - Les mer…

När känslor blir en produktionsfaktor

Produkter och teknologi kan lätt kopieras. Kvar som en av de avgörande konkurrensfaktorerna, blir förmågan att ge service, att kunna skapa det lilla extra, som får kunden att känna sig utvald. De som är närmast kunden hamnar i frontlinjen och använder sina personliga egenskaper och känslor för att skapa trivsel och välbefinnande. Just nu arbetar norska Arbeidsforskningsinstituttet med ett projekt på Gardermoen, som går ut på att skapa en organisation för ett uthålligt emotionellt arbete.

När känslor blir en produktionsfaktor - Les mer…

”Kollektivet behövs för individens trygghet”

Wanja Lundby-Wedin, som är ordförande för 2,1 miljoner medlemmar i svenska LO, vill verka för arbetslivets förnyelse genom ett starkare nordiskt samarbete, dels inom Nordens fackliga samarbetsorganisation, NFS, men också genom närmare samarbete med Nordiska Ministerrådet.

”Kollektivet behövs för individens trygghet” - Les mer…

Det gode arbeidet på topp i EU

- "Det gode arbeidet" vil stå sentralt når Sverige overtar formannskapet i EU første halvår 2001, sier statssekretær Anna Ekström i det svenske næringsdepartementet til Arbeidsliv i Norden. Hun er ansvarlig for planleggingen av formannskapet på sysselsettingsområdet.

Det gode arbeidet på topp i EU - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment