Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i EU

EU

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?

Hvordan vil kunstig intelligens påvirke demokratiet? Det var det store spørsmålet under markeringen av Nordens dag i Oslo. Det ble advart mot å tro at EUs AI Act kan løse alle våre problemer.

Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet? - Les mer…

EU-direktiv gir nordiske plattform-arbeidere nytt håp

EU-direktiv gir nordiske plattform-arbeidere nytt håp

EUs plattformdirektiv er endelig på plass. Det skal hjelpe folk i de nordiske EU-landene som jobber for digitale plattformer som Foodora og Wolt til å få anstendige arbeidsvilkår. I Norge løste er det med en endring i arbeidsmiljøloven allerede ved nyttår.

EU-direktiv gir nordiske plattform-arbeidere nytt håp - Les mer…

Så arbetar EU med att avskaffa gränshinder

Även inom EU arbetas det på olika sätt för att få bort gränshinder. Det mest kända är Solvit, som är ett problemlösande nätverk som finns i varje EU/EES-land. Dit kan medborgare och företag vända sig om de anser att ett land bryter med EU:s bestämmelser och lagar. Tjänsten är gratis.

Så arbetar EU med att avskaffa gränshinder - Les mer…

Bussföretag vill att EU skärper reglerna mot dumpning

- Lägg ned målet mot Danmark och se i stället till att EU får klara regler som hindrar bussföretag från låglöneländer att ägna sig åt social dumpning i Norden.

Bussföretag vill att EU skärper reglerna mot dumpning - Les mer…

Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal

Nu rycker Danmark och Sverige åter ut för att försvara den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Denna gång handlar det om ett nytt mål i EU-domstolen där frågan är om det innebär könsdiskriminering att kabinpersonal får lägre traktamenten än piloter.

Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal - Les mer…

Lettland – landet med flest svenska läkarstudenter utanför Sveriges gränser

Lettland – landet med flest svenska läkarstudenter utanför Sveriges gränser

Närmre 800. Så många är läkarstudenterna i Riga som kommer från Nordens största land. Arbeidsliv i Norden åkte dit och fick träffa en av dem.

Lettland – landet med flest svenska läkarstudenter utanför Sveriges gränser - Les mer…

Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens

Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens

Antalet dödsolyckor i arbetet i EU minskade med 57 procent mellan 1998 och 2019. Men de senaste fyra åren har den positiva utvecklingen planat ut. Det behövs nya krafttag om en nollvision för arbetsrelaterade dödsfall ska vara trovärdig.

Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens - Les mer…

Norge strammer in reglene for innleid arbeidskraft

Norge strammer in reglene for innleid arbeidskraft

Norge strammer inn reglene for innleie av arbeidskraft. Fagbevegelsen jubler, mens bemanningsbransjen raser og klager Norge inn for ESA for brudd på EØS-avtalen.

Norge strammer in reglene for innleid arbeidskraft - Les mer…

I EU:s utkanter

Norden har ett förhållande till EU som sträcker sig från att Danmark i år firar 50 år som medlem av unionen, till att diskussionen på Island så vitt börjar handla om att återuppta medlemskapsförhandlingar som aldrig slutfördes.

I EU:s utkanter - Les mer…

Danmarks 50 år långa dragkamp med EU

Av Nordens länder är Danmark veteran som EU-medlem. 2023 är det 50 år sedan landet anslöt sig till EG som det hette då. Och under alla dessa år har danskarna – med allt större svårighet – kämpat för att bevara sin arbetsmarknadsmodell. Nu har tålamodet tagit slut och dragkampen kulminerat med Danmarks försök att få minimilönedirektivet ogiltigförklarat.

Danmarks 50 år långa dragkamp med EU - Les mer…

Fortsatt stor EU-motstand i det norske folk

Fortsatt stor EU-motstand i det norske folk

Det er snart 30 år siden nordmenn ga sitt foreløpig siste nei til norsk EU-medlemskap. Sjansen for ny folkeavstemning om EU er liten.

Fortsatt stor EU-motstand i det norske folk - Les mer…

Island har begynt å tenke EU-medlemskap igjen

Island har begynt å tenke EU-medlemskap igjen

Island søkte EU-medlemskap i 2009 etter at landet nesten hadde gått konkurs etter bank-kollapsen. Regjeringen den gang, ledet av de EU-vennlige Sosialdemokratene, mente medlemskap var avgjørende for finansiell stabilitet. Euro ble også sett på som en bedre valuta enn den lille og ustabile krona.

Island har begynt å tenke EU-medlemskap igjen - Les mer…

Norge får inflytande i EU tack vare EES-bidraget

Norge och Island har full tillgång till EU:s inre marknad, tack vare EES-avtalet. Men de måste betala en avgift för det. Under åren 2004 – 2021 bidrog Norge med sammanlagt 60 miljarder norska kronor. Skillnaden är att landet kan påverka vad pengarna ska gå till – vilket ger både inflytande och uppmärksamhet. En ny rapport går igenom vad som uppnåtts.

Norge får inflytande i EU tack vare EES-bidraget - Les mer…

En norrman på plats under det svenska EU-ordförandeskapet

En norrman på plats under det svenska EU-ordförandeskapet

Sedan januari har Finn Ola Jølstad bytt sitt arbete som senior tjänsteman på Arbeids- och inkluderingsdepartementet i Oslo till svenska Arbetsmarknadsdepartementet. Här är han under sex månader på en utbytestjänstgöring i Stockholm, mitt under svenska ordförandeskapet i EU.

En norrman på plats under det svenska EU-ordförandeskapet - Les mer…

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden

Vad är det största hotet mot elförsörjningen i Norden? En lista över risker som Nordisk Energiforskning har gjort, toppas, något överraskande, av att det tar så lång tid att få nya energiprojekt godkända och att det finns så lite stöd i opinionen för offentliga investeringar i infrastruktur.

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden - Les mer…

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är det nordiska samarbetet med Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet? I europeiskt sammanhang är de närmaste parallellerna Beneluxunionen och Beneluxparlamentet, som i alla fall på ett område drivit samarbetet längre. Men medan medborgarna i Norden också kallar sig för nordbor är det ingen som kallar sig beneluxianer.

Hur unikt är Nordiska Rådet? - Les mer…

Nu tar Sverige över som ordförandeland i EU

Nu tar Sverige över som ordförandeland i EU

Den 1 januari 2023 och ett halvår framåt tar Sverige över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Ordförandeskapet innebär att se till alla medlemsländers intresse och lotsa iland de frågor som ligger på ministerrådets bord, bland annat stora beslut i frågor om migration, klimat och EU:s utvidgning.

Nu tar Sverige över som ordförandeland i EU - Les mer…

Vad sker nu när minimilöndirektivet har antagits?

Ska regeringen gå till EU-domstolen för att få direktivet om tillräckliga minimilöner i EU ogiltigförklarat? Den frågan diskuteras nu i Danmark och Sverige sedan direktivet antagits med överväldigande majoritet. Men det är långt ifrån givet att någon av de båda ländernas regeringar vill göra det.

Vad sker nu när minimilöndirektivet har antagits? - Les mer…

Gröna mål i en orolig tid

Ett av de viktigaste målen för det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet är att se till att det inom arbetskraften finns kunskap och färdigheter som matchar de krav som den gröna omställningen behöver. Men nya och överraskande utmaningar måste också hanteras.

Gröna mål i en orolig tid - Les mer…

Arvika: Här ska EU:s massflyktdirektiv omsättas i boenden, jobb och skolor

Arvika: Här ska EU:s massflyktdirektiv omsättas i boenden, jobb och skolor

I maj 2022 är tolv och en halv miljoner ukrainska medborgare på flykt. Fem och en halv miljoner har passerat hemlandets gränser och omfattas av EU:s massflyktdirektiv. 134 av dem har kommit till Arvika i västra Värmland, som nu har slutit avtal med Migrationsverket om långtidsboende.

Arvika: Här ska EU:s massflyktdirektiv omsättas i boenden, jobb och skolor - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment