Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Forskning

Forskning

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP

Har vi den statistik vi behöver för att kunna styra våra samhällen på rätt sätt? Eller har blind tro på viss statistik en del av skulden för att förtroende för myndigheterna rasade efter finanskrisen? Teorin framförs av ekonomerna på OECD.

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP - Les mer…

Marjo Bruun: Den nya ekonomin en statistisk utmaning

Marjo Bruun: Den nya ekonomin en statistisk utmaning

Marjo Bruun, generaldirektör för Statistikcentralen i Finland, ser journalisterna som den viktigaste samarbetspartnern när det gäller att vinna kampen om de sanningsenliga orden och siffrorna.

Marjo Bruun: Den nya ekonomin en statistisk utmaning - Les mer…

Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter

Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter

Det som definierar demokratin är att minska skillnaderna i samhället. Om siffrorna bara fångar upp tillväxten, men inte hur den fördelas, kommer de politiska besluten bli fel. De fem nordiska statistiska centralbyråerna arbetar varje dag för att visa och förklara hur Norden fungerar. Men utmaningarna är många för att bevara trovärdigheten och för att vi ska få den statistik som vi behöver.

Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter - Les mer…

Nye tendenser gir nye perspektiver

Forskning og utredning gir viktige innspill til den politiske debatten, til politikkutvikling og til implementeringen av politiske tiltak, sa Norges arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie da hun åpnet konferansen The Nordic Work Life Conference 2018 på OsloMet nylig. Arbeidsliv i Norden setter ny kunnskap om likestilling, borgerlønn og digitalisering i Fokus.

Nye tendenser gir nye perspektiver - Les mer…

Forskningsprojektet mot alla odds: Olli Kangas om medborgarlön i Finland

Forskningsprojektet mot alla odds: Olli Kangas om medborgarlön i Finland

Visar experimentet med medborgarlön i Finland att det är något att satsa på i framtiden? Det får vi först veta år 2020. Men på ett sätt har forskningsprojektet redan varit en succé – att det gick att genomföra överhuvudtaget.

Forskningsprojektet mot alla odds: Olli Kangas om medborgarlön i Finland - Les mer…

Tema: Forskning gir innspill til ny politikk

Tema: Forskning gir innspill til ny politikk

The Nordic Work Life Conference 2018 presenterte og diskuterte forskning omkring en rekke aktuelle og utfordrende tendenser i samfunnet. Arbeidsliv i Norden har valgt å belyse ny kunnskap om utvidelse av fedrekvoten i Norge, forsøk med borgerlønn i Finland og den nye plattformøkonomien.

Tema: Forskning gir innspill til ny politikk - Les mer…

Norska arbetsgivare: de som arbetstränats hamnar längre ned i bunken

Arbetslöshet i unga år har en stigmatiserande effekt som kan vara länge. Det finns det omfattande forskning som visar. Men är det alltid bättre att jobba, oavsett kvaliteten på jobbet? Kan det rentav vara bättre att avstå? Kan en arbetsmarknadskurs förvärra möjligheten att anställas?

Norska arbetsgivare: de som arbetstränats hamnar längre ned i bunken - Les mer…

Felles nordisk prosjekt om fremtidens arbeidsliv

De nordiske arbeidsministrene har lansert et omfattende forskningsprosjekt under ledelse av den norske forskningsstiftelsen FAFO om hvordan arbeidslivet i Norden kan se ut i 2030. Kunnskapen fra forskningen skal benyttes i det videre samarbeidet i arbeidslivssektoren.

Felles nordisk prosjekt om fremtidens arbeidsliv - Les mer…

Risikobasert tilsyn på ville veier?

Risikobasert tilsyn på ville veier?

Nordiske arbeidstilsyn har ennå et stykke å gå før de har fullgode metoder for utvelgelse av virksomheter. Men kritikere som antyder at disse etatene mangler vilje til å oppsøke risiko, bommer på mål.

Risikobasert tilsyn på ville veier? - Les mer…

Kunskap om arbetsmiljö samlas i nytt svenskt centrum

Enligt ett förslag som nyligen presenterades för regeringen bör ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö inrättas antingen som en särskild inrättning på Stockholms universitet eller som en ny myndighet.

Kunskap om arbetsmiljö samlas i nytt svenskt centrum - Les mer…

Direkt från Bryssel: Vad sker inom forskningen när britterna lämnar EU?

Direkt från Bryssel: Vad sker inom forskningen när britterna lämnar EU?

Brexit kommer även att få en stor effekt på hur EU fördelar sina forskningspengar. Brittiska universitet får idag en oproportionerlig stor andel av forskningsprojekten, men kan få det svårare när Storbritannien lämnar EU. Arbeidsliv i Norden följde med fyra norska forskningsinstitut på studieresa till Bryssel.

Direkt från Bryssel: Vad sker inom forskningen när britterna lämnar EU? - Les mer…

Finlands försök med basinkomst väcker intresse

Finlands planerade empiriska experiment med basinkomst har väckt stort intresse i världen – innan det ens kommit igång. En expertgrupp har nu presenterat sin första utredning av hur delar av socialbidragen kunde ersättas med en basinkomst.

Finlands försök med basinkomst väcker intresse - Les mer…

Arbetslivsforskning och framtiden

Arbetslivsforskning och framtiden

Var finns arbetslivsforskarna i debatten om framtiden? frågar Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap på Karlstads Universitet. Trots att stora ändringar har skett i fråga om kön, etnicitet och klass saknas studier om hur detta kommer att påverka arbetslivet.

Arbetslivsforskning och framtiden - Les mer…

Nya utmaningar för arbetslivsforskningen

Nya utmaningar för arbetslivsforskningen

Big Data är det nya modeordet för den enorma ökningen av information som lagras i världen. Men hur kommer denna informationsström att påverka arbetslivet och arbetslivsforskningen?

Nya utmaningar för arbetslivsforskningen - Les mer…

Forskarkritik: Sysselsättningen har blivit viktigare än arbetets innehåll

När arbetslivet hamnar på dagordningen i den svenska valrörelsen så är det framförallt arbetslösheten som är i fokus - jobben måste bli fler. Däremot tycks visioner kring arbetets innehåll stå tillbaka från den politiska agendan – en perspektivförskjutning som ett tiotal forskare nyligen belyste under ett möte i Stockholm nyligen.

Forskarkritik: Sysselsättningen har blivit viktigare än arbetets innehåll - Les mer…

Arbeidsmiljøet konkurransefortrinn for nordiske vekstbedrifter

Arbeidsmiljøet konkurransefortrinn for nordiske vekstbedrifter

Hvordan kan Norden møte utfordringene som følger av den økende globaliseringen? Hvor finnes potensialet for vekst og økt sysselsetting? Nordiske forskere foreslår tiltak slik at myndigheter og virksomheter kan bli bedre til å utnytte mulighetene for vekst.

Arbeidsmiljøet konkurransefortrinn for nordiske vekstbedrifter - Les mer…

Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre

Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre

Störande ljud som högljudda samtal är ofta ett miljöproblem på arbetsplatsen och kan leda till koncentrationssvårigheter och fler misstag. Men ny forskning i Finland visar att det går att minska olägenheterna med flexibla utrymmeskoncept.

Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre - Les mer…

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

I fem år har det forskats på den nordiska modellen och om den klarar av att förnya sig själv. I slutet av augusti var det en internationell avslutningskonferens för REASSESS i Oslo.

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet - Les mer…

Vad med en personlig tränare - av hjärnan?

Vad med en personlig tränare - av hjärnan?

Till listan över nya yrken kan Arbeidsliv i Norden nu också lägga ”personal brainer” och titeln innehas av finländaren Reidar Wasenius. Han förverkligade nyligen en tjugo år gammal dröm och öppnade ett träningscenter för hjärnor, BRIIM Center, i Helsingfors.

Vad med en personlig tränare - av hjärnan? - Les mer…

Arbetslösheten kan definieras bort

Uppfattningen om vad sysselsättning och arbetslöshet betyder varierar från land till land. Ett jämförande historiskt perspektiv visar att den politiska kontexten – hur problemet presenteras och hur dess beståndsdelar förändras – styr vår uppfattning och att standardsynen på sysselsättning inte längre är relevant i till exempel Storbritannien eller Frankrike, som den brittiska socialhistorikern Noel Whiteside tittat på.

Arbetslösheten kan definieras bort - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment