Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Inkludering

Inkludering

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island

Sverige har den högsta andelen invandrare i befolkningen, men Island har snabbt kommit upp på en nästan lika hög nivå. Andelen invandrare har fördubblats på tio år i Island.

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island - Les mer…

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv

När arbetsdepartementet bjöd in till den årliga konferensen om IA-avtalet var alla där. Inte minst LO och NHO vars ledare för första gången möttes i en debatt, efter att Kristin Skogen Lund tagit över som arbetsgivarchef.

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv - Les mer…

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard

Norges arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ”ville gjøre stas på nordisk samarbeid” og inviterte sine nordiske kolleger til Svalbard.

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard - Les mer…

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv

Til tross for krise og arbeidsløshet som biter seg fast, er arbeidsministrenes strategiske fokus å mobilisere flere til arbeidslivet. De legger vekt på at det langsiktig er behov for arbeidskraft, og at alle har rett til å delta på fullverdig vis i arbeids- og samfunnsliv. Utfordringen er å få arbeidslivet med på satsingen.

Nordiske ministere ønsker et åpnere arbeidsliv - Les mer…

Ny norsk giv med satsing på jobb til funksjonshemmede

Funksjonshemmedes organisasjoner og partene i arbeidslivet var rause med rosende ord da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken presenterte ”Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne” i tilknytning til at Statsbudsjettet 2012 ble lagt frem 6.oktober.

Ny norsk giv med satsing på jobb til funksjonshemmede - Les mer…

Norden klarade krisen väl men välfärdsmodellen bör anpassas

Norden klarade krisen väl men välfärdsmodellen bör anpassas

De nordiska länderna tog sig igenom finanskrisen som inleddes 2008 med flaggan högt. Den välfärdsmodell som präglar de fem länderna visade sig vara effektiv. Nu skakas världens ekonomi återigen. Är den nordiska modellen fortfarande en gyllene medelväg mellan den mer brutala anglosaxiska modellen och den brist på statsfinansiell kontroll som funnits i många Medelhavsländer?

Norden klarade krisen väl men välfärdsmodellen bör anpassas - Les mer…

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer

Hva fikk hundrevis av unge til å gå amok i Manchester og andre britiske byer i august? Debatten har gått høyt i ukene etter opptøyene som kostet fem mennesker livet og millioner av pund i ødeleggelser. Høyresiden skylder på moralsk forfall, venstresiden skylder på budsjettkutt og sosial nød. I Manchester har opptøyene satt søkelys på det store og voksende gapet mellom fattig og rik.

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer - Les mer…

Språkkunskaperna är nyckeln men låset passar inte alltid

Det är få frågor som det råder en så stor politisk enighet om i de nordiska länderna som att språkkunskaperna är nyckeln till både integration och arbetslivet. Alla de fem länderna erbjuder invandrare flera hundra timmar gratis utbildning i det egna språket, men de har valt olika modeller och ställer olika krav.

Språkkunskaperna är nyckeln men låset passar inte alltid - Les mer…

Språkundervisning ger Coca-Colas anställda större självförtroende

Språkundervisning ger Coca-Colas anställda större självförtroende

På Coca-Cola Enterprises i Norge var det ett studiebesök hos ett annat företag i livsmedelsbranschen, mejeribolaget Tine, som blev starten för en vällyckad språkutbildning på jobbet. - När vi var på Tine upptäckte vi till vår förvåning att alla talade norska i personalmatsalen, säger Helge Dagsvold, skyddsombud på Coca-Colas fabrik i Lørenskog utanför Oslo.

Språkundervisning ger Coca-Colas anställda större självförtroende - Les mer…

Norska livsmedelsföretag satsar på egna språkkurser

Att kunna behärska språket i ett land är viktigt för att kunna få ett jobb. Men språket blir också allt viktigare för att behålla jobbet när ny teknik införs, strängare krav till skriftlig dokumentering införs och språkliga färdigheter blir en allt viktigare del av arbetsuppgifterna.

Norska livsmedelsföretag satsar på egna språkkurser - Les mer…

Gratis sprogkurser på jobbet i Danmark

Gratis sprogkurser på jobbet i Danmark

I Danmark har alle udlændige med fast bopæl i Danmark ret til danskundervisning. Mange kurser afvikles på arbejdspladsen, og der er god erfaring med sprogpraktik på virksomhederne.

Gratis sprogkurser på jobbet i Danmark - Les mer…

Engelsk bliver arbejdssproget på sigt

Engelsk bliver arbejdssproget på sigt

At lære dansk er afgørende for job i Danmark, men på sigt må både private og offentlige arbejdspladser acceptere engelsk som arbejdssprog, vurderer foreningen Nydansker, der tæller 130 små og store danske virksomheder.

Engelsk bliver arbejdssproget på sigt - Les mer…

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb

I flera större svenska kommuner görs svenskinlärningen för invandrare allt mer yrkesinriktad. Språkinlärning varvas med praktik och språket inriktas på speciella yrken. Örebro är ett exempel där yrkesutbildningar varvas med språkinlärning och där det pågår ett intensivt samarbete mellan kommunen, näringslivet och Arbetsförmedlingen.

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb - Les mer…

Starka språkkunskaper krävs i Finland

Starka språkkunskaper krävs i Finland

Finska är ett svårt språk att lära sig. Det har många invandrare fått uppleva dem hårda vägen. För att få ett jobb krävs ofta fullständiga muntliga och skriftliga kunskaper. Därför är en investering i språkkunskaper nödvändig för ett fullödigt deltagande i det finska samhället.

Starka språkkunskaper krävs i Finland - Les mer…

Indsats mod social dumping i Norden

Viden skal forbedre kritisable arbejdsvilkår for østeuropæiske arbejdere i de nordiske lande.

Indsats mod social dumping i Norden - Les mer…

Svenska arbetsgivare och fack mest medvetna om etnisk diskriminering

Svenska arbetsgivare och fack mest medvetna om etnisk diskriminering

Medvetenheten om jobbrelaterad rasism har ökat, men är fortfarande väldigt låg i många EU-länder. Arbetsgivarna och fackföreningarna i Sverige har den högsta medvetenhet, medan den är lägst i Estland, enligt en studie som har gjorts av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA).

Svenska arbetsgivare och fack mest medvetna om etnisk diskriminering - Les mer…

Därför rankas Sverige så högt i integrationsfrågor

Vad är det facket och arbetsgivarna i Sverige gör som får dem att hamna högst upp i en rankinglista om hur medvetna de är i integrationsfrågor? Det är EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, som ger det svenska arbetslivet gott betyg.

Därför rankas Sverige så högt i integrationsfrågor - Les mer…

Arbetsmiljön ska stärka den svenska konkurrenskraften

Ofta är arbetsmiljö förknippat med risker, men nu vill den svenska regeringen vända på begreppet och betona fördelarna. En god arbetsmiljö kan utveckla medarbetarnas hälsa, främja verksamheten och förbättra konkurrensförmågan. Det konstaterar regeringen i den nationella handlingsplan för arbetsmiljö som presenterades i slutet av september.

Arbetsmiljön ska stärka den svenska konkurrenskraften - Les mer…

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten

Hur gör man sig relevant i arbetslivsdebatten? Det bästa sättet är att ha något viktigt att säga. Därför inledde det norska YS ett samarbete med arbetslivsforskningsinstitutet AFI. Resultatet blev en arbetslivsbarometer som i år presenterades för andra gången.

Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten - Les mer…

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark

Det finns ingen bättre plats att träna sig för arbetslivet än på en arbetsplats. Den insikten ligger bakom det nya projektet med Virksomhedscenter i Danmark. Trots att man arbetar med den tyngsta gruppen av dem som står utanför arbetsmarknaden är resultaten goda. David Andersen har mentorn Tina Andersen i ryggen på stormarknaden Kvickly.

Virksomhedscenter ger kontakt med arbetslivet i Danmark - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment