Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Ledelse

Ledelse

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist hadde knapt satt seg i stolen før en nasjonal beredskapsorganisasjon var på plass.

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben - Les mer…

Nordiskt ledarskap i fokus

Vill vi i Norden värna vår ledarskapstradition i globaliseringens tidevarv? I så fall behöver vi synliggöra och diskutera på vilket sätt den bidrar till konkurrenskraftiga verksamheter och attraktiva jobb. Det handlar om att i internationella miljöer kunna hänvisa till skälen bakom ett mer demokratiskt agerande på arbetsplatsen.

Nordiskt ledarskap i fokus - Les mer…

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft

Norges tøffeste lederjobb? Landets mektigste byråkrat? Tor Saglie har fått flere tilnavn som leder for arbeidet med den største norske velferdsreformen noen sinne. Arbeids- og velferdsdirektøren troner også på lønnstoppen i staten; et eksklusivt selskap der selv ikke Norges statsminister henger med.

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft - Les mer…

Arbetsmiljön ger konkurrenskraft

Arbetsmiljön kommer att vara en viktig framgångsfaktor i framtiden när konkurrensen om de bästa förmågorna hårdnar. Det är knappast en tillfällighet att ett av världens mest framgångsrika storföretag, Microsoft, tre år i rad valts till Finlands bästa arbetsplats.

Arbetsmiljön ger konkurrenskraft - Les mer…

Tyst kunskap guld värd

Mitt bland alla saneringar och omstruktureringar finns fortfarande stabila och trygga arbetsplatser i Finland. Där räknar man med att satsningar på arbetsmiljö ska löna sig när kampen om arbetskraften hårdnar.

Tyst kunskap guld värd - Les mer…

Sosial kapital - kriterium for suksess

Hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø? Og hva er sammenhengen mellom et godt arbeidsmiljø og produktivitet? Danske forskere peker på sosial kapital som et kriterium for en virksomhets suksess på begge områder.

Sosial kapital - kriterium for suksess - Les mer…

Fra kontrol til tillid

En ny virksomhedspolitik med kerneværdier som medbestemmelse og ansvar, tillid og åbenhed i den danske butikskæde Irma har vendt nedtur til fremgang på både det menneskelige plan - og økonomisk.

Fra kontrol til tillid - Les mer…

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse

Arbetsmarknaden är i ständig rörelse, påverkad av internationell konkurrens, teknisk utveckling och politiska beslut. Nya jobb tillkommer och andra försvinner. Arbetsmarknaden och därmed också arbetsmiljön blir allt mer varierad och differentierad. En del arbetstagare har fått bättre arbetsmiljö än tidigare, men de förbättrade villkoren gäller inte alla. Tvärtom finns det grupper som riskerar att bli permanenta i dåliga arbetsmiljöer. Fortfarande är också många sjukskrivningar direkt relaterade till arbetsmiljön.

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse - Les mer…

Arbetsmiljö i Helvetesköket

Arbetsmiljö i Helvetesköket

Det finns knappast någon typ av arbetsplats som har ett bredare register av arbetsmiljöproblem än restauranger. I TV-serien ”Hell's Kitchen” får vi också se stjärnkrogarnas mörka hemlighet - den kadaverdisciplin som gourmetkockar som Gordon Ramsay kräver av sina anställda

Arbetsmiljö i Helvetesköket - Les mer…

Bok i fokus: En farlig bok om ledelse

Ifølge forfatteren er den et monster av en bok. Den kan samtidig leses som et overflødighetshorn fylt til bristepunktet med analyser av autoritet og ledelse.

Bok i fokus: En farlig bok om ledelse - Les mer…

Ledere kan gøre en forskel

Ledere kan gøre en forskel

Ledere fyrer først de svage på arbejdsmarkedet, men der er muligheder for at gøre noget, så flere kan fastholdes og integreres. Det viser en ny omfattende dansk undersøgelse der peger på, at det i høj grad er et spørgsmål om holdning og viden.

Ledere kan gøre en forskel - Les mer…

Dialog för en attraktiv arbetsplats

Kommunikation är ett av de ord som efterlyses i många arbetslivsundersökningar. En av de arbetsgivare om arbetar för att förbättra kommunikationen ledare emellan och mellan ledare och medarbetare är Mora kommun i Sverige.

Dialog för en attraktiv arbetsplats - Les mer…

Samarbete för kunskap

Ledarskapet måste förändras i ett kunskapssamhälle. I dag är traditionella utbildningar inriktade på materiella ting och det krävs stora utmaningar att lära bort det gamla för att kunna ta in det nya, säger Guy Ahonen, nyutnämnd professor i ”knowledge management” vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Samarbete för kunskap - Les mer…

Ledarskap för tillväxt

När den danske näringslivsministern Ole Staved motiverar varför de danska finans- och näringslivsministerierna sätter ledarskap på dagordningen, säger han att revolution i ett samhälle, inte skapas av lagar och regler, utan just mellan öronen på folk. Därför bedömer han debatten om ledarskap helt avgörande för att säkra en utveckling som skapar välstånd för alla.

Ledarskap för tillväxt - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment