Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Flexibilitet – på vems villkor?
Det ”nya” arbetslivet sägs kännetecknas av platta organisationer och större flexibilitet i tid och rum. Men utvecklingen visar att ökad flexibilitet i organisationen inte nödvändigtvis behöver betyda att invanda uppfattningar också blir flexibla. Ser man till män och kvinnors villkor i arbetslivet i de nordiska länderna fortsätter de att vara olika, både i förhållande till yrke och karriärmöjligheter.
Bok i fokus: Maktens (o)lika förklädnader
Dette er en artikkelsamling som fra ulike synsvinkler belyser forholdet mellom kjønn, etnisitet og klasse i det svenske samfunnet på begynnelsen av et nytt årtusen.
Så långt från lika villkor
Vigdis. Tänk att en president inte behövde ett efternamn. Hon var hon. President Vigdis fick mig att undra om inte isländskorna är världens mest jämställda kvinnor.
Könsskillnader och likarättsfeminister -vägval inom jämställdhetspolitiken
Historiskt har Norge varit mer motvilligt än Sverige till att på politisk väg uppmuntra mödrars och gifta kvinnors yrkesarbete. Detta kan till en stor del tillskrivas kvinnorörelsens olika ideologier i de två länderna. Olika strategier har lett till skillnader i politiska vägval och gett olika resultat på jämställdhetsområdet.
Gerd-Liv Valla använder sin makt i kamp mot det sjuka arbetslivet
Som nyvald norsk LO-ordförande och den första kvinnan på posten någonsin, använde Gerd-Liv Valla hela sin auktoritet för att stoppa försämringar av sjuklönen. En sänkning av sjukersättningen skulle bara innebära att ”sjuknärvaron” ökade, anser hon.
Marit Breivik: Jämställdhet gav första guldet
Inom idrotten tävlar män och kvinnor var för sig, men det sker på männens villkor. Antalet kvinnliga ledare på toppnivå inom elitidrotten är försvinnande litet. Samtidigt är de kvinnliga idrottarna viktiga rollmodeller. Marit Breivik, som är tränare för det kvinnliga landslaget i handboll i Norge, vill ha mer demokrati både i idrotten och arbetslivet.
Minister forbyder hemmelig løn
Den danske arbejdsminister Ove Hygum vil give enhver ret til at fortælle andre, hvad deres løn er. Det skal afsløre manglende ligeløn og gøre det nemmere for kvinder at kræve det samme som mænd.

Side-alternativer

This is themeComment