Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Migrasjon

Migrasjon

Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare

I december 2008 ändrades lagen för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och EES. Den tidigare arbetsmarknadsprövningen upphörde och idag är det den enskilde arbetsgivaren som bestämmer om det råder arbetsbrist. Det har lett till rättslösa villkor för många arbetstagare, hävdar kritikerna.

Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare - Les mer…

Utvandring hot mot Baltikum

Utvandring hot mot Baltikum

Utvandringen från de baltiska länderna hotar att underminera hela samhällsstrukturen där. Nu vill Nordiska ministerrådet kartlägga migrationen och vilka konsekvenser den får. AIN har träffat två estländska byggjobbare som berättar varför de flyttat till Finland – och inte tänker återvända.

Utvandring hot mot Baltikum - Les mer…

Facken kräver bättre A-kasseregler för gränspendlare

Den 25 februari uppvaktade NFS, Norden fackliga samorganisation den svenska arbetsmarknadsministern Hillevi Engström. Det var ordförandena i de tre stora organisationerna LO, TCO och Saco som påpekade behovet av ändringar i arbetslöshetskassans regler för att främja rörlighet över de nordiska gränserna.

Facken kräver bättre A-kasseregler för gränspendlare - Les mer…

Leder: Arbeidsvandrere mot nord

Først kom Iro. Hun kom fra Hellas til Norge for å studere. Så kom krisen og Iro fikk jobb og ble værende. Nå har broren Dimitris kommet etter for å søke jobb i Norge. Er Iro og Dimitris representanter for en bølge av arbeidssøkere fra et kriserammet Sør-Europa til Norden, er spørsmålet vi stiller i månedens tema.

Leder: Arbeidsvandrere mot nord - Les mer…

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb

Blir det en våg av arbetskraft till Norden från de krisdrabbade Medelhavsländerna inom EU? Arbeidsliv i Norden har tagit pulsen på arbetsförmedlingar, ambassader, sett på statistiken och intervjuat arbetsinvandrare som Iro och hennes bror Dimitris. Men är Norden så attraktivt jämfört med andra länder för den arbetskraft politikerna och arbetsgivarna helst vill ha? Migrationspolitiken är en balansgång mellan olika intressen. Men den gemensamma europeiska arbetsmarknaden är en viktig räddningsplanka för många.

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb - Les mer…

Blir Norden nästa station för portugiserna?

Blir Norden nästa station för portugiserna?

Blir det en våg av arbetskraft till Norden från de krisdrabbade Medelhavsländerna inom EU? I Portugal ökade emigrationen med 85 procent under 2011 och 240 000 portugiser - två procent av landets befolkning - har emigrerat de senaste två åren. I Schweiz är portugiserna redan den största gruppen som är födda utomlands. Men lockar Norden lika mycket?

Blir Norden nästa station för portugiserna? - Les mer…

Drömmen om musik blev ett jobb i oljeindustrin - brodern flyttade efter

Drömmen om musik blev ett jobb i oljeindustrin - brodern flyttade efter

Iro ville lära sig bygga konsertsalar och älskar musik. Därför flyttade hon från Thessaloniki till Trondheim för att studera akustik. Men när hon var borta från hemlandet drabbades det av en djup kris. Nu är hon glad för att hon fått ett fast jobb i oljeindustrin - och brodern Dimitris har flyttat efter.

Drömmen om musik blev ett jobb i oljeindustrin - brodern flyttade efter - Les mer…

Trygghet och arbetsinnehåll lockar läkare till Sverige

Flera av de svenska ambassaderna i södra Europa märker en markant ökning av människor som är i desperat behov av jobb. Samtidigt efterfrågar turistindustrin i Spanien, Grekland och Cypern svenska ungdomar till olika gästaktiviteter.

Trygghet och arbetsinnehåll lockar läkare till Sverige - Les mer…

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island

Sverige har den högsta andelen invandrare i befolkningen, men Island har snabbt kommit upp på en nästan lika hög nivå. Andelen invandrare har fördubblats på tio år i Island.

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Fruktbart samarbete räddar åländsk näring

Äpplena lyser röda på träden som står i långa rader på den åländska landsbygden och nu är det bråda tider. Från augusti till oktober plockas det äpplen från morgon till kväll i åländska odlingar. Det blir långt över 3.000 ton innan allt är klart.

Direkt från Mariehamn: Fruktbart samarbete räddar åländsk näring - Les mer…

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser

Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser - Les mer…

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

En isländsk kvinna som bor i Island, men som jobbar för ett Oslo-baserat företag upplevde arbetspendlarnas mardröm. Trots att hon har betalat sin avgift till försäkringskassan i Norge sedan 2003 får hon ingen föräldrapenning. Hon vet inte ens vem som ska betala sjukhusräkningen när hon födde sin son. Varken Norge eller Island vill betala.

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen - Les mer…

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår

Gränshinder är ett ord som inte riktigt talar om vad det handlar om. Att ta sig över gränsen är det minsta problemet för medborgarna i Norden, som haft en gemensam arbetsmarknad och sluppit visa passet ända sedan 1954.

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår - Les mer…

När pendling blir ett hinderlopp

När pendling blir ett hinderlopp

Gränshinder kan vara som fällor man fastnar i direkt. Men de kan också dyka upp långt senare, när man ska gå i pension eller blir arbetslös. Så beskriver Nordens Fackliga Samorganisation problemet i ett brev till Sveriges Riksdag, inför den gränshindersdebatt som hålls mer eller mindre samtidigt i hela Norden.

När pendling blir ett hinderlopp - Les mer…

Fornyet innsats mot nordiske grensehinder

Fornyet innsats mot nordiske grensehinder

Arbeidsliv i Norden har laget en 10 på topp-liste over grensehinder som gjør det vanskeligere å leve et familieliv, eller bo og arbeide på tvers av grenser i Norden. For et grensehinder er ikke en hendelse på grensestasjonen, men lover og bestemmelser som kan føre til økonomisk tap, utrygghet eller gi følelse av urettferdighet over ikke å bli behandlet likt med arbeidskameraten.

Fornyet innsats mot nordiske grensehinder - Les mer…

Uthyrd personal bör ha lika villkor

Arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag (vikarbyråer) ska ha rätt till minst lika förmånliga villkor när det gäller lön, arbetstid och semester som de skulle ha haft om de varit anställda direkt av det företag som de hyrs ut till, föreslår en svensk utredare.

Uthyrd personal bör ha lika villkor - Les mer…

Jobbet först för nyanlända till Sverige

Etableringsprocessen startar direkt när uppehållstillstånd beviljats för nyanlända flyktingar til Sverige. Ambitionen är att tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden ska kortas rejält. För dem som önskar finns etableringslotsar till hjälp för att komma i arbete och in i samhället.

Jobbet först för nyanlända till Sverige - Les mer…

Fællesnordisk front mod fortsat dansk enegang

Den danske regering står fast på retten til at udvise nordiske borgere på sociale ydelser. Nordisk Råd vil derfor anmode de nordiske samarbejdsministre om at tage sagen op.

Fællesnordisk front mod fortsat dansk enegang - Les mer…

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt - Les mer…

Tema: Mot åpnere grenser i nord

Tema: Mot åpnere grenser i nord

I Norden er vi vant med visumfrihet og felles arbeidsmarked, mens forholdet til Russland mest har vært preget av stengte muligheter. Nå er det nye tider. Den visumfrie sonen kan bli en grensesprengende start. Jelena Romanov har fått arbeidstillatelse i Kirkenes og pendler fra Zapoljarny. - Tidsforskjellen gjør at jeg kan dra hjemmefra klokken åtte om morgenen, bruke to timer på reisen og grensepasseringen og likevel begynne på jobb klokken åtte, norsk tid, sier hun.

Tema: Mot åpnere grenser i nord - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment