Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Migrasjon

Migrasjon

Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början

Ronnie Schou Andersen, 25 år, är dansk och arbetar som kvalitetsansvarig på försäljningsfirman d line i Köpenhamn. För ett och ett halvt år sedan flyttade han från Danmark till Sverige, närmare bestämt Lund.

Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början - Les mer…

Skatteproblem på Novo Nordisk

När Danmarks största läkemedelskoncern, Novo Nordisk, skulle etablera en ny skandinavisk försäljningsenhet valde man att lägga den i Malmö. Dotterbolaget i Danmark lades ned och 40 danskar började i augusti 2000 att pendla till det nya kontoret i Malmö. För de danska pendlarna uppstod då en rad problem.

Skatteproblem på Novo Nordisk - Les mer…

Claus Hjort Frederiksen: Alle som kan, må jobbe

Redusert kontanthjelp, praksisplass som inngangsbillett og danskundervisning i tilknytning til arbeidsplassen er tiltak den danske regjering planlegger for å få flere innvandrere i arbeid. - Nå vender vi bøtten om, og sier at det viktigste er at folk kommer i jobb, sier beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksen: Alle som kan, må jobbe - Les mer…

Barriärer för pendlare över Öresund

Barriärer för pendlare över Öresund

Har Öresundsbron lett till den integration mellan Sverige och Danmark som politikerna önskade? Nej, är det enstämmiga svaret från forskare, näringsliv och politiker på båda sidor av Sundet. De problem som förhindrar integrationen på arbetsmarknaden är kartlagda, men den politiska viljan att lösa dem är ännu inte på plats. Dessutom finns en rad kulturella skillnader mellan danskar och svenskar som försvårar samarbetet.

Barriärer för pendlare över Öresund - Les mer…

Vid tölum íslensku – Speak English, please

Stadig flere utlendinger får arbeidstillatelse i Island. Det har ført til store og økende språkproblemer. Islandsk er vanskelig, og for mange utlendinger er det nesten umulig å klare seg i jobben uten å kunne språket. Islands Handelsråd oppfordrer nå sine medlemmer til å benytte engelsk som arbeidsspråk i bedrifter som trenger velutdannet arbeidskraft eller arbeider internasjonalt.

Vid tölum íslensku – Speak English, please - Les mer…

Danmark er ett dejligt land – men dyrt och krångligt

Danmark er ett dejligt land – men dyrt och krångligt

Samtidigt som politikerna i Norden uppmanar oss nordbor att flytta runt mellan de nordiska länderna, motverkar Danmark en sådan migration. Landet har fortfarande kvar en del irritationsmoment som borde ha varit lösta för länge sedan.

Danmark er ett dejligt land – men dyrt och krångligt - Les mer…

En brist på händer, inte på pengar

Bristen på arbetskraft är ett allt viktigare tema i hela Västeuropa och i land efter land diskuteras nu arbetskraftinvandring. Så också i Norge.

En brist på händer, inte på pengar - Les mer…

“Suuret ikäluokat” - De stora årskullarna

Finland är det land i Europa som står inför den procentuellt största ökningen av antalet äldre i arbetslivet. År 2005 är 30 procent av de finländska arbetstagarna 50 år eller äldre. - Att främja uthållighet i arbetet samt att integrera invandrare på arbetsmarknaden är kärnfrågor under vår ordförandeskapsperiod i Nordiska Ministerrådet, säger kanslichef Markku Wallin på arbetsministeriet i Helsingfors.

“Suuret ikäluokat” - De stora årskullarna - Les mer…

Synspunkter og realiteter - sett med polske øyne

Etter at Sverige og Norge viste interesse for import av polske leger og sykepleiere, vakte denne nyheten store forhåpninger blant disse yrkesgruppene i Polen…

Synspunkter og realiteter - sett med polske øyne - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment