Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Migrasjon

Migrasjon

Flyktninger setter sine spor

«Jeg tror ikke det er noen i regjeringskontorene som ikke tenker på flyktninger», sier Norges nye direktør for arbeids- og velferdsetaten Sigrun Vågeng i Portrett. Flyktningene som kommer til Norden sprenger alle prognoser og preger samfunn og debatt.

Flyktninger setter sine spor - Les mer…

OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor

På tio år har antalet sjuksköterskor och läkare som flyttat till ett av de 38 OECD-länderna ökat med 60 procent. Andelen läkare som är födda utomlands utgör nu nästan en tredjedel av alla läkare i Sverige och en fjärdedel av läkarna i Norge.

OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor - Les mer…

Estländare vänder hemåt

Estländare vänder hemåt

De baltiska länderna töms på aktiva invånare i snabb takt, men i Estland har myndigheterna börjat notera en inflyttning.

Estländare vänder hemåt - Les mer…

Flere flygtninge og indvandrere skal i arbejde i Danmark

Alt for få flygtninge og indvandrere i Danmark har et arbejde, og det skal der gøres noget ved. Det er der bred enighed om. Derimod støtter de færreste statsministerens forslag om at lade flygtninge og indvandrere rense strande og reparere gynger i daginstitutioner.

Flere flygtninge og indvandrere skal i arbejde i Danmark - Les mer…

Direkt från Reykjavik: Krisen gav nya idéer

- Island har ofta kommit efter de andra nordiska länderna. Det industrialiserades senare och det tog längre tid att organisera samhället här. Vi upplevde också en bankkris sist av dem alla, sa Islands president Ólafur Ragnar Grímsson när han öppnade jubileumskonferensen för det gränslösa nordiska arbetsmarknaden i Reykjavik.

Direkt från Reykjavik: Krisen gav nya idéer - Les mer…

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked

Avtalen om et felles arbeidsmarked ble undertegnet 22. mai 1954. Arbeidsliv i Norden kan fortelle seks historier som hver især representerer et tiår i løpet av 60 år med et grenseløst nordisk arbeidsmarked. Det er historier som gir et unikt tidsbilde. Det er fortellinger om en søken etter en bedre tilværelse, og om mulighetene som nordiske land gjennom et utstrakt samarbeid har lagt til rette for. Samtidig gir vi historien rundt den unike avtalen som de nordiske landene klarte å enes om allerede i 1954.

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked - Les mer…

Leder: Et stykke nordisk samtidshistorie

Den 22. mai 1954 ble avtalen om et felles nordisk arbeidsmarked undertegnet. 60 år har gått. Arbeidsliv i Norden har intervjuet nordboere som i hvert av de seks tiårene søkte mulighetene i et annet nordisk land, og vi forteller historien rundt opprettelsen av avtalen.

Leder: Et stykke nordisk samtidshistorie - Les mer…

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010

Mellom 1960 og 2010 er det store forandringer. Sverige har blitt det største utflytterlandet. Norge tar imot flest innvandrere, ikke bare fra de nordiske landene, men fra det tidligere Østeuropa og andre deler av verden også.

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010 - Les mer…

Djärvt nordiskt avtal utan politisk "far"

Djärvt nordiskt avtal utan politisk "far"

Den gemensamma arbetsmarknaden är juvelen i det nordiska samarbetet. Den upprättades redan 1954, tre år innan de fem första medlemsländerna i det som blev EU skrev under Romfördraget.

Djärvt nordiskt avtal utan politisk "far" - Les mer…

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar”

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar”

Det är tidig höst 1954. Gösta Helsing är 17 år, han är en av nio syskon och bor hemma i en liten by i Vörå, i Österbotten. Det är efterkrigstid, Finland är fattigt efter att ha betalat ett stort krigsskadestånd till Ryssland och det är ont om jobb. Den lilla gården kan inte riktigt försörja de nio syskonen. Många grannar, vänner och släktingar beger sig under den här tiden till Sverige.

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar” - Les mer…

Flyttandet gav flera identiteter

Flyttandet gav flera identiteter

Gunnel M Helander kom till Sverige med sin familj sensommaren 1954 då hon var fyra år. Idag bor hon i Hangö på Finlands sydvästligaste udde och är pensionerad arkitekt. Hon känner sig som nordbo: svensk, finländare och ålänning. Flyttlasset har gått många gånger mellan Sverige och Finland.

Flyttandet gav flera identiteter - Les mer…

Intresset för motorer drev honom till Sverige -men lönen blev för låg

Intresset för motorer drev honom till Sverige -men lönen blev för låg

Per Billington flyttade från Norge 1984 för att arbeta på Volvo i Göteborg i ett och ett halvt år. Det påverkade hela hans yrkesliv. Det var där han lärde sig ”ordning och reda” – och att älska dieselmotorer.

Intresset för motorer drev honom till Sverige -men lönen blev för låg - Les mer…

Altid norsk i hjertet

Altid norsk i hjertet

Til august har den norske badmintonspiller Erik Rundle boet flere år i Danmark end i Norge, og han tvivler på, om han nogensinde vender tilbage til Norge for mere end ferie og forsvar af sine badmintontitler.

Altid norsk i hjertet - Les mer…

Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk

Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk

När den amerikanska aluminiumjätten Alcoa byggde ett smältverk på Island under 2000-talet sade dansken Janne Sigurðsson upp sig i Danmark och flyttade till Island. Hon var hemmafru på Island till en början. Nu är hon direktör för Alcoas största aluminiumsmältverk i Europa.

Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk - Les mer…

 «svensk flytta till Norge, vad behöver jag veta?»

«svensk flytta till Norge, vad behöver jag veta?»

13 desember 2010 begynte Charlotte Lundell som produktsjef i Orkla Confectionery & Snacks. Det første hun gjorde da hun fikk jobben var å google: «svensk flytta til Norge, vad behöver jag veta?» Den gang var hun en av 80 000 svensker med norsk skattekort. I 2013 er hun en av 90 000.

«svensk flytta till Norge, vad behöver jag veta?» - Les mer…

En minister besöker Möjligheternas kontor och Möjligheternas plats

En minister besöker Möjligheternas kontor och Möjligheternas plats

- Det angelägna är att lyckas skapa en vi-känsla för alla som bor i Sverige och som ser en framtid här. Vill du leva här ska du också ha en framtid här, men då finns det saker som måste falla på plats och det handlar om jobb, språk och trygghet, säger Sveriges integrationsminister Erik Ullenhag

En minister besöker Möjligheternas kontor och Möjligheternas plats - Les mer…

"Alla polacker drömmer om ett fast jobb i Norge"

Den stora tillströmningen av arbetskraft från de forna östeuropeiska länderna till Norden och framför allt Norge, kräver ett integrationsarbete som också innefattar arbetskraftsinvandrare, säger norsk forskare.

"Alla polacker drömmer om ett fast jobb i Norge" - Les mer…

Solveig Horne, minister med blå-blått blikk på norsk integrasjon

Solveig Horne, minister med blå-blått blikk på norsk integrasjon

- Nå sitter jeg i regjering, sier Fremskrittspartiets barne-, likestillings og inkluderingsminister Solveig Horne. Nå er det samarbeidsavtalen med regjeringspartiet Høyre og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig folkeparti som gjelder. Det er mye god FrP-politikk i den avtalen, sier statsråden. Hun har «ingen kommentar» til partifeller som savner FrP-politikk.

Solveig Horne, minister med blå-blått blikk på norsk integrasjon - Les mer…

Nye grep for bedre integrasjon

Nye grep for bedre integrasjon

Åpne grenser i Europa har ført til en ny bølge arbeidsinnvandrere fra kriserammete land i øst og sør og stiller Norden overfor nye utfordringer. Hvor rause eller strenge reglene for innvandring skal være, hvem som skal gis adgang til riket og hvem som stenges ute, varierer mellom landene. Felles nå er at flere land tar grep for å sikre at de som får opphold skal ha rett til et bedre liv der utdanning og arbeid står i fokus.

Nye grep for bedre integrasjon - Les mer…

Direkte fra Nuuk: På tålt ophold

Grønland er kontrasternes land. Det gælder ikke mindst på arbejdsmarkedet. Her har landet igennem generationer oplevet, at udlændinge, både fra Danmark samt fra andre lande, gæstede verdens største ø.

Direkte fra Nuuk: På tålt ophold - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment