Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Norden

Norden

Direkt från Reykjavik: Krisen gav nya idéer

- Island har ofta kommit efter de andra nordiska länderna. Det industrialiserades senare och det tog längre tid att organisera samhället här. Vi upplevde också en bankkris sist av dem alla, sa Islands president Ólafur Ragnar Grímsson när han öppnade jubileumskonferensen för det gränslösa nordiska arbetsmarknaden i Reykjavik.

Direkt från Reykjavik: Krisen gav nya idéer - Les mer…

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked

Avtalen om et felles arbeidsmarked ble undertegnet 22. mai 1954. Arbeidsliv i Norden kan fortelle seks historier som hver især representerer et tiår i løpet av 60 år med et grenseløst nordisk arbeidsmarked. Det er historier som gir et unikt tidsbilde. Det er fortellinger om en søken etter en bedre tilværelse, og om mulighetene som nordiske land gjennom et utstrakt samarbeid har lagt til rette for. Samtidig gir vi historien rundt den unike avtalen som de nordiske landene klarte å enes om allerede i 1954.

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked - Les mer…

Leder: Et stykke nordisk samtidshistorie

Den 22. mai 1954 ble avtalen om et felles nordisk arbeidsmarked undertegnet. 60 år har gått. Arbeidsliv i Norden har intervjuet nordboere som i hvert av de seks tiårene søkte mulighetene i et annet nordisk land, og vi forteller historien rundt opprettelsen av avtalen.

Leder: Et stykke nordisk samtidshistorie - Les mer…

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010

Mellom 1960 og 2010 er det store forandringer. Sverige har blitt det største utflytterlandet. Norge tar imot flest innvandrere, ikke bare fra de nordiske landene, men fra det tidligere Østeuropa og andre deler av verden også.

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010 - Les mer…

Djärvt nordiskt avtal utan politisk "far"

Djärvt nordiskt avtal utan politisk "far"

Den gemensamma arbetsmarknaden är juvelen i det nordiska samarbetet. Den upprättades redan 1954, tre år innan de fem första medlemsländerna i det som blev EU skrev under Romfördraget.

Djärvt nordiskt avtal utan politisk "far" - Les mer…

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar”

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar”

Det är tidig höst 1954. Gösta Helsing är 17 år, han är en av nio syskon och bor hemma i en liten by i Vörå, i Österbotten. Det är efterkrigstid, Finland är fattigt efter att ha betalat ett stort krigsskadestånd till Ryssland och det är ont om jobb. Den lilla gården kan inte riktigt försörja de nio syskonen. Många grannar, vänner och släktingar beger sig under den här tiden till Sverige.

”Sverige var en plats där man kunde tjäna pengar” - Les mer…

Flyttandet gav flera identiteter

Flyttandet gav flera identiteter

Gunnel M Helander kom till Sverige med sin familj sensommaren 1954 då hon var fyra år. Idag bor hon i Hangö på Finlands sydvästligaste udde och är pensionerad arkitekt. Hon känner sig som nordbo: svensk, finländare och ålänning. Flyttlasset har gått många gånger mellan Sverige och Finland.

Flyttandet gav flera identiteter - Les mer…

Intresset för motorer drev honom till Sverige -men lönen blev för låg

Intresset för motorer drev honom till Sverige -men lönen blev för låg

Per Billington flyttade från Norge 1984 för att arbeta på Volvo i Göteborg i ett och ett halvt år. Det påverkade hela hans yrkesliv. Det var där han lärde sig ”ordning och reda” – och att älska dieselmotorer.

Intresset för motorer drev honom till Sverige -men lönen blev för låg - Les mer…

Altid norsk i hjertet

Altid norsk i hjertet

Til august har den norske badmintonspiller Erik Rundle boet flere år i Danmark end i Norge, og han tvivler på, om han nogensinde vender tilbage til Norge for mere end ferie og forsvar af sine badmintontitler.

Altid norsk i hjertet - Les mer…

Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk

Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk

När den amerikanska aluminiumjätten Alcoa byggde ett smältverk på Island under 2000-talet sade dansken Janne Sigurðsson upp sig i Danmark och flyttade till Island. Hon var hemmafru på Island till en början. Nu är hon direktör för Alcoas största aluminiumsmältverk i Europa.

Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk - Les mer…

 «svensk flytta till Norge, vad behöver jag veta?»

«svensk flytta till Norge, vad behöver jag veta?»

13 desember 2010 begynte Charlotte Lundell som produktsjef i Orkla Confectionery & Snacks. Det første hun gjorde da hun fikk jobben var å google: «svensk flytta til Norge, vad behöver jag veta?» Den gang var hun en av 80 000 svensker med norsk skattekort. I 2013 er hun en av 90 000.

«svensk flytta till Norge, vad behöver jag veta?» - Les mer…

Kaj Leo Johannesen: Färöarnas utmaning är att behålla ungdomen

Kaj Leo Johannesen: Färöarnas utmaning är att behålla ungdomen

Sedan den 28 augusti har Färöarna bojkottats av EU och Norge i striden om sill och makrill i Nordatlanten. Färöiska fartyg får inte lossa dessa två fiskeslag inom EU. Paradoxalt nog innebär det ökade antal arbetstillfällen i EU, berättar lagman Kaj Leo Johannesen i en intervju med Arbeidsliv i Norden.

Kaj Leo Johannesen: Färöarnas utmaning är att behålla ungdomen - Les mer…

Islands ordförandeskap 2014: Maskuliniteten står i fokus

Island tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet. Under ordförandeskapet ska ministerrådet bland annat fokusera på arbetsmarknadsfrågor, män och maskulinitet samt avskaffandet av gränshinder i Norden.

Islands ordförandeskap 2014: Maskuliniteten står i fokus - Les mer…

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

Debatten om deltidsarbete är intensiv i alla de nordiska länderna. Men det handlar inte bara om kvinnor som väljer att arbeta deltid under en period av sina liv. Om det är jämställdhet som är målet – bör kvinnorna jobba mer heltid eller är det männen som ska arbeta mer deltid?

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral" - Les mer…

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland

Satsningar på Norden som en ekonomisk region, sänkta skatter på löneinkomster, en omprioritering av välfärdssamhället – det är bara några av de frågor som finns på akademikerbossen Sture Fjäders agenda för Finland och Norden.

Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland - Les mer…

Direkt från Nordiska Rådet: Det ”coola” Norden

- Jag trodde aldrig att jag skulle få ett jobb och jag kunde inte riktigt se mig själv i framtiden - framtidskänslan kom på skam, säger Camilla Gunell, lantråd på Åland.

Direkt från Nordiska Rådet: Det ”coola” Norden - Les mer…

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt

Et langt tættere samarbejde mellem sundhedsvæsenerne i Norden er i støbeskeen, og hvis det lykkes, kan samarbejdsmodellen med fordel udvides til andre politikområder for at udvikle den nordiske velfærdsmodel. Det vurderer chefarkitekten bag projektet, Nordisk Ministerråds generalsekretær, Dagfinn Høybråten.

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt - Les mer…

Norden leter etter løsninger på ungdomsarbeidsledigheten

Norden leter etter løsninger på ungdomsarbeidsledigheten

26 gode eksempler på tiltak som nytter og 600 mennesker som ville diskutere ungdomsarbeidsløsheten, var det imponerende fremmøtet på Nordisk arbeidsministermøte i Stockholm 16 mai, der også statsministrene deltok. Arbeidsliv i Norden var også der og setter derfor ungdom utenfor i fokus.

Norden leter etter løsninger på ungdomsarbeidsledigheten - Les mer…

Ny regering i Island

Island har fått en ny regering. Den nya regeringen tar en paus i medlemsförhandlingarna med EU medan man bestämmer om Island ska fortsätta förhandlingarna. Det är ännu oklart när en folkomröstning ska äga rum.

Ny regering i Island - Les mer…

Hva skal vi gjøre med ungdommen?

Ingen skal tro at Nordens politikere ikke er opptatt av spørsmålet. Særlig gjelder det gruppen NEET, de som verken er i utdanning eller i arbeid, not in education, employment or training. Det gjelder mellom 5 og 10 prosent av ungdommen i Norden. Men hva vil politikerne gjøre for dem?

Hva skal vi gjøre med ungdommen? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment