Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Nordisk modell

Nordisk modell

Bemanningsbransjen forstyrrer maktbalansen

Bemanningsbransjen forstyrrer maktbalansen

Arbeidsmarkedet preges av en økende mobilitet i alle retninger. De senere årene har det i raskt tempo vokst fram en hel bransje som skaffer vikarer til sykehus, restauranter, renhold og industri. I Sverige er fagbevegelsen stolt over å ha oppnådd en unik kollektivavtale for bemanningsbransjen. Arbeidsliv i Norden har oppsøkt arbeidstakere og arbeidsgivere i flere nordiske land for å finne ut hvordan man møter utviklingen, og spør: Hva er det ved bemanningsbransjen som utfordrer de nordiske arbeidsmarkedene?

Bemanningsbransjen forstyrrer maktbalansen - Les mer…

Leder: Arbeidskraft på flyttefot skaper uro

Jeg har befridd mitt eget arbeid fra tidens og plassens bøyer, sier Microsofts Finlandssjef i artikkelen om åpne kontorlandskap.

Leder: Arbeidskraft på flyttefot skaper uro - Les mer…

Bemanningsbranschen utmanar den nordiska modellen

Bemanningsbranschen utmanar den nordiska modellen

Med jämna mellanrum bryter ”Den stora debatten” om bemanningsbyråerna ut i de nordiska länderna, trots att de bara står för en bråkdel av de anställda. Vad är det som gör att anställningsformen verkar så utmanande på den nordiska modellen? 0,8 – 1,3 procent av den yrkesaktiva befolkningen arbetar som vikarier i Norden, mot 1,7 procent i genomsnitt i Europa. Innan årets slut ska EU:s bemanningsdirektiv ha genomförts.

Bemanningsbranschen utmanar den nordiska modellen - Les mer…

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv?

I år implementeres vikarbyrådirektivet som skal bedre arbeidskraftsmobiliteten og legge til rette for vikarbyråer som bedrifter. Det nedfeller dessuten krav til likebehandling av fast ansatte og arbeidstakere rekruttert gjennom vikarbyråer. Men vet vi nok om vikarbyråer som fenomen? Er de nordiske velferdssamfunnene klar for en slik aktør?

Vikarbyråene: Gjøkunge i norsk arbeidsliv? - Les mer…

Norden kan vinde på social kapital

De nordiske lande er uformelle verdensmestre i social kapital, og det er en markant konkurrencefordel. Men det kræver, at virksomhedslederne bliver bedre til at udnytte potentialet, fastslår ny dansk bog.

Norden kan vinde på social kapital - Les mer…

Svårt att exportera det nordiska förtroendet

Svårt att exportera det nordiska förtroendet

Den nordiska modellen brukar beskrivas som ett samhällssystem med starka fack- och arbetsgivarföreningar, en aktiv stat och ett generöst socialt säkerhetsnät. Men det finns ett kulturellt särdrag som gör det svårt att exportera modellen till andra länder. I Norden litar folk på varandra extremt mycket.

Svårt att exportera det nordiska förtroendet - Les mer…

Politiske diktater udløser tillidskrise i Danmark

Stadig flere vigtige aftaler træffes af politikerne uden om parterne på arbejdsmarkedet. Eksperter frygter, at det kan undergrave den tillid, der er bærende for den danske model, og at det vil resultere i uansvarlighed.

Politiske diktater udløser tillidskrise i Danmark - Les mer…

Tillit bristvara i Finland

Tillit bristvara i Finland

Välfärdsstaten utgör ett system av förtroende där invånarna upplever olika arrangemang som mer eller mindre självklara, men något håller på att förändras i grunden. Forskare upplever till exempel att Finland viker bort från idén att alla invånare ska integreras i samhället.

Tillit bristvara i Finland - Les mer…

När tilliten försvann i Island blev komikern Jón Gnarr borgmästare

När tilliten försvann i Island blev komikern Jón Gnarr borgmästare

Valet av komikern Jón Gnarr som Reykjaviks borgmästare i kommunvalet i våras visar på den bristande tillit som invånarna i huvudstaden fått till traditionell politik och makthavare. Gnarrs parti, Bästa partiet, segrade och bildade en koalition med det socialdemokratiska partiet Alliansen (Samfylkingin).

När tilliten försvann i Island blev komikern Jón Gnarr borgmästare - Les mer…

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner?

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner?

Den svenska ledarskapstraditionen kännetecknas av ett stort förtroende för de anställda. Ledningen förutsätter att personalen kan arbeta självständigt och utan att de behöver övervakas tätt. Men hur fungerar de svenska företagen i utlandet? Passar den svenska dalahästen och den kinesiska draken ihop?

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner? - Les mer…

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren

- Det som man absolut inte får göra i en löneförhandling är att ljuga. Man behöver inte säga allt, men ljuger man har man inte längre något förtroende.

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren - Les mer…

Tema: Norden på tillitstoppen, også i fremtiden?

Tema: Norden på tillitstoppen, også i fremtiden?

Nordiske land rager på topp når det gjelder tillit i befolkningene. Anders Jago er ordfører i den svenske byen Södertälje, der 40 prosent av innbyggerne har utenlandsk bakgrunn. Utfordringen er å binde lokalsamfunnet sammen. Arbeidsliv i Norden undersøker hvordan tilliten utfordres når den nordiske modellen konfronteres med arbeidsforholdene i Kina, med politiske diktater i Danmark og islendinger som i ren protest valgte en komiker til borgermester i Reykjavik.

Tema: Norden på tillitstoppen, også i fremtiden? - Les mer…

Slutstreck för Laval-målet

Sveriges Högsta domstol avslog att riva upp Arbetsdomstolens dom. Arbetsrättsexpert föreslår att staten tar på sig ett ansvar för det stora skadestånd som fackföreningarna nu tvingas betala.

Slutstreck för Laval-målet - Les mer…

Anni Sinnemäki vil skape et mer individtilpasset velferdssystem

Anni Sinnemäki vil skape et mer individtilpasset velferdssystem

Finlands arbeidsminister presser på for at enkeltmenneskene skal bli sett av velferdssystemet. Ungdom er ingen ensartet gruppe, sier hun, de er ulike individer med ulike behov. Nå er det brukt mye tid på å analysere den enkeltes situasjon. Det mener hun har ført til at tiltakene er blitt rasjonelle og tilpasset de ulike behovene.

Anni Sinnemäki vil skape et mer individtilpasset velferdssystem - Les mer…

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden

Ved at behandle medarbejderne godt kan produktivitet stige. Det er erfaringen i nordiske virksomheder med produktion i Vietnam.

Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden - Les mer…

Hanne Bjurstrøm vil bort fra det todelte arbeidslivet

Hanne Bjurstrøm vil bort fra det todelte arbeidslivet

Norges nye arbeidsminister, Hanne Bjurstrøm, vil ha orden på NAV, hun vil ha effektive systemer mot sosial dumping og hjelpe flere med redusert arbeidsevne i jobb. Visjonen hennes er at ingen med arbeidsevne i behold skal behøve å være passive stønadsmottakere. Da må hun ha drahjelp fra bedriftene.

Hanne Bjurstrøm vil bort fra det todelte arbeidslivet - Les mer…

Sjenerøsitet på prøve

De nordiske velferdsstatene er blitt mindre sjenerøse; en del ytelser er strammet inn, det legges mer vekt på kontroll og kravene til den enkelte øker. Arbeidslinjen dominerer, og det legges sterkere vekt på insentiver for å motivere folk til å jobbe mer.

Sjenerøsitet på prøve - Les mer…

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik

Da finanskrisen slo inn over Danmark for alvor, blek Inger Støjberg utnevnt til minister med ansvar for arbeid og likestilling. Som tidligere ordfører for det liberale partiet Venstre, var hun kjent for sine dristige verbale utspill. Nå er hun blitt talskvinne for brede forlik med opposisjonen.

Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik - Les mer…

Mobiliteten i Danmark och Norge högst i Norden

Är det danska begreppet flexicurity bara ett annat namn på den nordiska modellen? Nej, visar en studie som Tomas Berglund, forskare på Göteborgs Universitet, gjort. Även i jämförelse med de andra nordiska länderna framstår den danska modellen som speciell.

Mobiliteten i Danmark och Norge högst i Norden - Les mer…

Lavalmålet akt III – höga skadestånd för facket i svenska arbetsdomstolen

Domslutet i Arbetsdomstolen är principiellt viktigt och mycket kontroversiellt. Det är första gången man inom EU ålagt facket att betala skadestånd för en olaglig stridsåtgärd.

Lavalmålet akt III – höga skadestånd för facket i svenska arbetsdomstolen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment