Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Regioner

Regioner

Skärgården ska utvecklas genom svensk-finsk samverkan
På tvärs av landsgränser och ämnesområden startar i oktober ett treåriga projekt som ska utveckla småföretagandet i den finska och svenska skärgården. Målet är att skapa nya företag, ny kunskap och nya samarbetskluster, där de digitala möjligheterna spelar en viktig roll.
Ålands lantråd Katrin Sjögren: Tusenkonstnär som stiftar egna lagar
Liberalen Katrin Sjögren leder Ålands landskapsregering sedan november i fjol och utmaningarna står på kö. Det ska sparas på alla håll och kanter, Ålands största fabrik har varit nedläggningshotad och satsningen på vindkraft – en profilfråga för Åland – verkar blåsa sin kos.
Nordregio: Unga islänningar vill inte jobba inom traditionella yrken
Isländska ungdomar är knappast intresserade av en framtida karriär inom jordbruket eller fiskerinäringen på Island. De enda djur de ser sig ta hand om i framtiden är sällskapsdjur. De vill hellre bli tränare eller jobba inom hälsobranschen. Det visar en nye studie från Nordregio. Där berättar de unga i Arktis om sina preferenser för framtiden.
Grønland – en reise verd
Fiskeriene med Grønlandsreka og hellefisk er fortsatt viktigste næringsvei på Grønland og fortsatt er overføringene fra Danmark viktigste inntektsgrunnlag. Drømmene er der om at gruvedrift og kanskje olje, skal gi større inntekter. Vår korte befaring til Ilulissat, Grønlands tredje største by, har gitt sterke inntrykk av naturen, kulturen og et samfunn i omstilling der turister kan bys 4 stjerners opplevelser.
Anda Uldum: Manden med nøglen til Landskassen og minerne
Det nye medlem af Grønlands Landsstyre for finanser og råstoffer, Anda Uldum, står over for en kæmpe udfordring.
Teknik och samarbete viktigast för hållbar utveckling i Arktis
Norden måste tala med en röst i arktiska frågor och satsa på gemensam teknikutveckling. Då kan de nordligaste landsdelarna av Finland, Norge och Sverige få en hållbar utveckling. Det är budskapet i rapporten ”Tillväxt i norr”.
Kristina Persson: Strategiminister som vill göra Arktis "grönt"
Hon har hittills varit den mest anonyma ministern i den svenska regeringen. Men det kommer ändra sig när hon fått en tankesmedja etablerad på regeringskansliet.
Färöarnas framtid kan inte bara vara fisk
Vad ska Färöarna leva av när fisken tar slut? Är svaret olja eller turism? Huvudsaken är att det också skapas kvinnliga jobb på ögruppen som är mer patriarkalisk än andra delar av Norden.
Direkte fra Tórshavn: Midt i sanktionsstormen
Alt tyder på, at den færøske lakseopdrætsindustri ufrivilligt er havnet i en overordentlig lukrativ situation som følge af den russiske importboykot av europæiske og norske madvarer.
Grønlands Aleqa Hammond henter inspiration hos Mandela
Grønlands nye regering har sat forsoning og tilgivelse med den gamle kolonimagt Danmark på dagsordenen.
Direkte fra Nuuk: Ny regering skærper kravene til de udenlandske selskaber
Grønland skrev historie, da landet umiddelbart før påske fik en ny regering. Verdens største ø har fået sin første kvindelige landsstyreformand, Aleqa Hammond, fra det socialdemokratiske Siumut.
Klimatet förändrar arbetslivet i Arktis
Klimatändringarna i Arktis sker mycket snabbare än vad forskarna förutspått. Det innebär även stora utmaningar för arbetslivet i ett område med fyra eller nio miljoner invånare, beroende på hur det definieras. Arctic Frontiers-konferensen har hållits i Tromsø för åttonde gången.
Vad kostar gränshindren i Norden?
Går det att beräkna hur mycket de nordiska länderna förlorar på att det fortfarande finns många gränshinder på arbetsmarknaden? Enligt Copenhagen Economics skulle det ha varit 3 000-6 000 fler gränspendlare utan hinder. Om alla kommer från arbetslöshet sparas 4,2 miljarder danska kronor.
Grönlands arbetsmarknad glödhet
Flemming Enequist står i aktern på en Targa 37 som med 600 hästkrafter plöjer sig fram igenom Godthåpsfjorden på väg till London Minings base camp 150 kilometer nordöst om huvudstaden Nuuk på Grönland. Han arbetar för kommunen och ska locka unga grönländare att ta jobb i gruvindustrin.
Mycket har skett bakom rökridån
I takt med att järnridån mellan öst och väst monterades ned, har kontakterna mellan Norden och Ryssland ökat. Men bilden av grannen i öst behöver uppdaterats. Det gäller också i den del av Norden som haft det mest vänskapliga förhållandet - den norska kommunen Sydvaranger som gränsar mot Ryssland. Där har nickelverket på andra sidan gränsen fungerat som en rökridå både bildligt och bokstavligt sett.
Bitterhet när anrik pappersfabrik läggs ned
”Finland lever av skogen”, är ett gammalt talesätt som fortfarande gäller. Men papperstillverkaren UPM har satt i gång ett saneringsprogram där flera fabriker stängs. I brukssamhället Voikkaa är bitterheten stor när ortens största arbetsgivare försvinner och därmed hundratals jobb.
Het arbetsmarknad i kallt klimat
Sedan 2001 har sammanlagt 15 000 personer av 60 olika nationaliteter arbetat på Melkøya vid nordnorska Hammerfest, för att förvandla en karg ö till en mottagnings-anläggning för naturgas från norska Snøhvitfältet fjorton mil ut i havet. Det har förändrat Hammerfest och Nordnorge. Tomtpriserna stiger, arbetsmarknaden är het och nya näringar växer fram i hela regionen. Det ligger optimism i luften om än lite ojämnt fördelat mellan de olika orterna.
Grenseland - ved porten til en ny verden
Få steder opplever vi historien så tett innpå, og få steder blir fremtiden så optimistisk presentert som i Finnmark. Utbyggingen av Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest har gitt folk i Norges nordligste fylke mersmak på olje- og gasseventyret. Ringvirkningene av utbyggingen er store, særlig i de vestre delene av fylket. I øst mot grensen til Russland er det drømmen om det som skal skje, som skaper håp og fremtidstro.
Periferi i centrum - energiäventyret i nordområdena
"Vi kan inte leva i en glasbubbla"
Glas og Keramikskolen i Nexö är en utbildning på högskolenivå under Danmarks kulturministerium och startade 1997. Idag erbjuder den totalt 77 elever från framför allt Skandinavien en treårig eftergymnasial utbildning i glas eller keramik och har kontakter över hela världen.

Side-alternativer

This is themeComment