Ungdom
Debatten om sykefravær bør justeres viser AFI-forskning
Norge har et av verdens høyeste sykefravær. Ingen medisiner har så langt virket veldig godt. For å unngå at debatten om sykefravær og utenforskap farer galt av sted, trenger den av og til litt hjelp, ifølge AFI-forskere.
Kan færre utenlandsstudenter skade Norges internasjonale fremtid?
I Norge faller antallet internasjonale studenter dramatisk. Færre norske studenter reiser ut og færre internasjonale studenter kommer inn. Et tap for landet, mener utdanningseksperter.
YS-lederen bekymret over økende mistrivsel blant unge i arbeidslivet
«Arbeidslivsbarometeret» for 2024 viser at flere i Norge sliter økonomisk, flere er redd for å miste jobben eller å bli ufør, og at mange unge mistrives i arbeidslivet. Det bekymrer YS-leder Hans- Erik Skjæggerud.
Danielle - från partysvensk till sömmerska
Som tiotusentals andra svenska ungdomar reste Danielle Backström till Norge för att jobba. Hon blev en del av ”partysvenskarna” som jobbade på restauranger, kaféer och barer. Men sedan dess har hon jobbat med allt från hemvård till gröna växter. Nu studerar hon till att bli sömmerska.
Nu ska hästnäringen få en hållbar arbetsmiljö
Svensk hästnäring utmanas både av hög olycksrisk och av tungt arbete. För att förbättra arbetsmiljön pågår såväl utbildning som forskning för att söka nya metoder och verktyg som skapar bättre förutsättningar. Dessutom kommer ett nytt hästcentrum där ny teknik testas stå klart till hösten.
Finländsk framtidsrapport visar oro bland unga: “Arbetslivet blir för tungt"
De finländska skoleleverna har blivit oroligare över att inte klara sig i framtidens arbetsliv. En färsk Framtidsrapport visar att endast 53 procent av de unga ser fram emot arbetslivet med entusiasm, när motsvarande siffra år 2018 var 82 procent.
Var finns arbetsgivarna som vill anställa unga kvinnor och män med två barn?
Mars är månaden när jämställdheten brukar vara i fokus. I år visar AIN:s jämställdhet ett bakslag för kvinnornas andel av 24 maktpositioner i Norden. Men vi ser också på barnafödande, artificiell intelligens, EU:s plattformsdirektiv och isländsk flyktingpolitik.
Ungdomars utanförskap viktig fråga i hela Norden
I hela Norden letas det intensivt efter åtgärder för att få de ungdomar som varken har jobb eller utbildar sig in på arbetsmarknaden. Forskarna är eniga om att det som hjälper bäst är att ungdomarna följs upp av personer som de kan ha ett tätt och långvarigt förhållande till. Men andelen som drabbas av utanförskap ligger på ungefär samma nivå.
Royalt stjernedrys over ungejob i Esbjerg
Unge-indsatsen ”Energi til hinanden” i Esbjerg Kommune er landskendt og prisbelønnet for at få unge i uddannelse og job. Tre af de unge fra indsatsen arbejder i virksomheden Den Jyske Kontrolcentral, hvor driftsleder Erik Sørensen glæder sig over sine unge medarbejdere.
Julia (17) fikk hjelp til å finne drømmejobben
Tett samarbeid mellom to offentlige etater i Norge gir unge med psykiske plager en ny sjanse på skolebenken eller i arbeidslivet. Jobbspesialist Anne Tvedt hjalp Julia Engan Pettersen til å få drømmejobben.
Island: Jobb er bedre enn terapi for utsatt ungdom
– Det lønner seg å investere i mennesker, og vi må aldri gi opp innsatsen vår for de unge, sier Vigdís Jónsdóttir, daglig leder i jobbrehabiliteringssentret VIRK på Island. I fjor var VIRK en av partene som signerte en intensjonsavtale som involverte en stor økning i støtten til utsatt ungdom.
For mange unge i Norden står utenfor skole og arbeid, forskere oppfordrer politikere til å ta grep
Stadig flere unge i Norden faller utenfor skole og arbeid. Det gjøres for lite for å hjelpe unge som har ekstra utfordringer, mener nordiske forskere.
Samverkan och tidiga insatser nödvändiga för ökad inkludering
Svenska kommuners insatser för att fler unga ska få möjlighet att etablera sig har stora variationer. Det visar en kartläggning som även ger exempel på framgångsrika åtgärder. På nordisk nivå pågår ett projekt för att förbättra ungas psykiska hälsa – en av de största riskfaktorerna för att hamna i utanförskap.
Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning
Der er ofte mange barrierer for job, hvis man står uden for arbejdsmarkedet, og uanset om man er ung eller ældre er mange af barriererne ens. Det skal beskæftigelsespolitikkerne i Norden i højere grad afspejle, anbefaler ny rapport.
Varsler tøff konkurranse i Norge om grønn kompetanse
Norge har ikke kompetansen som trengs for å lykkes med en grønn omstilling. På Fagskolen Oslo forsøker de å gjøre noe med det.
Laber interesse blant arbeidstakerne i Norge for etter- og videreutdanning
Stadig færre arbeidstakere i Norge vil ta etter- og videreutdanning, viser årets Arbeidslivsbarometer.
Skolornas arbetsmiljö kräver nolltolerans mot hot och våld
Förebygga samt ha beredskap om det värsta ändå skulle hända. Det är vad arbetet mot hot och våld på Sveriges skolor ska handla om. Samarbete kan bromsa den negativa utvecklingen.
Rose mener vitenskapen bør være mer rosa
Sunniva Johanne Rose er fysiker og blogger. Hun er interessert i og flink i realfag, men også glad i sko, sminke, interiør og klær. På sin akademiske reise har Rose møtt mange med fordommer mot kvinner i rosa.
Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet?
Hvis hvert land i Norden lærte av de andre lands suksesser, kunne 700 000 flere vært i arbeid, ifølge de danske forskerne Sarah Kildahl Nielsen og Vibeke Jakobsen.
Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan
70 personer i olika åldrar, från olika länder och med olika studie- och yrkesbakgrund har börjat en gemensam resa på Åland. De har antagits till den pinfärska utbildningen grit:lab där de ska skolas till kreativa programmerare – en yrkesgrupp som är efterfrågad i snart sagt hela världen.
Side-alternativer