Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Verden

Verden

Nordiska män ser inte kvinnors svårigheter i arbetslivet

De nordiska länderna sticker ut med en befolkning som är världens nöjdaste, vilket förklaras med att det finns en starkt förankrad norm för kvinnor att yrkesarbeta och en självklarhet i synen på att deras inkomster är en viktig del av familjens försörjning. Däremot förstår inte männen att kvinnorna har svårare i arbetslivet än dem.

Nordiska män ser inte kvinnors svårigheter i arbetslivet - Les mer…

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

Deborah Greenfield var med i overgangsadministrasjonen fra Bush til Obama, var regjeringsadvokat i arbeidsdepartementet, juridisk ekspert i USAs største fagforening og er nå, som visegeneraldirektør, med å ta ILO inn i en ny tid. I møte med nordiske arbeidsministere er Deborah Greenfield imponert over diskusjonen.

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv - Les mer…

ILO: Utrygge utsikter for fremtidens arbeidsliv, tid for å handle

ILO: Utrygge utsikter for fremtidens arbeidsliv, tid for å handle

Skumle trekk kan prege fremtidens arbeidsliv: tendensene vi ser er at den globale veksten avtar, jobber forsvinner, arbeidskontrakter endres, ulikhetene øker og veksten i middelklassen flater ut. Men ikke alt peker i negativ retning, og som Finlands justis- og arbeidsminister sier, det er mulig å påvirke utviklingen:

ILO: Utrygge utsikter for fremtidens arbeidsliv, tid for å handle - Les mer…

 ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet?

ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet?

Hvordan redusere lønnsgapet og få til et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked? Svaret finnes ikke i fortiden. I Norden har kjønnsforskjellene i arbeidslivet vært tilnærmet fastlåste siden 1970-tallet og ILOs globale data viser sjokkerende liten utvikling. Hva må da til? Det handler diskusjonen om likestilling i fremtidens arbeidsliv om. Har Island løsningen?

ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet? - Les mer…

OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor

På tio år har antalet sjuksköterskor och läkare som flyttat till ett av de 38 OECD-länderna ökat med 60 procent. Andelen läkare som är födda utomlands utgör nu nästan en tredjedel av alla läkare i Sverige och en fjärdedel av läkarna i Norge.

OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor - Les mer…

Tidligere EU-kommisær Poul Nielson: Norden må inn i kampen

Tidligere EU-kommisær Poul Nielson: Norden må inn i kampen

- Norden er ikke en isolert øy i verdenssamfunnet. Hvis vi vil bevare det vi synes om, og sikre at vi ikke blir overkjørt av andres verdier, må vi inn i kampen, sier Poul Nielson til Arbeidsliv i Norden.

Tidligere EU-kommisær Poul Nielson: Norden må inn i kampen - Les mer…

Leder: En garanti for fremtiden?

Danmark har færre unge som ikke er i praksis, jobb eller utdanning, enn Sverige. Hvorfor lykkes de bedre? Mens Europa ser til den finske ungdomsgarantien, har Arbeidsliv i Norden snakket med unge i Norden om deres erfaringer, og sett på hvordan landene lykkes i sine satsinger. I fokus står yrkesutdanninger, lærlingordninger og praksisplasser.

Leder: En garanti for fremtiden? - Les mer…

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning

Gränsen har nåtts för hur mycket lönerna kan sjunka i de industrialiserade länderna. Sedan den ekonomiska krisen har hälften av alla anställda inom OECD fått lägre reallöner. Sänks lönerna mer blir effekten den motsatta – det går ut över tillväxten.

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning - Les mer…

Au pairer  balanserar mellan kulturutväxling och arbete

Au pairer balanserar mellan kulturutväxling och arbete

Hur långt sträcker sig vår omsorg för ungas arbetsmiljö? Gäller den även för de tusentals filippinska au pairer som kommit till Norge och Danmark? Denna vecka inleddes en rättegång i Oslo där två au pairer tvingats arbeta 96 timmar i veckan.

Au pairer balanserar mellan kulturutväxling och arbete - Les mer…

Arbetstagarnas representant vann i ILO

Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.

Arbetstagarnas representant vann i ILO - Les mer…

OECD: Norge betalar oproportionellt mycket för sjukfrånvaron

OECD: Norge betalar oproportionellt mycket för sjukfrånvaron

Den norska arbetslösheten är låg och sysselsättningen hög. Men kostnaderna för sjukskrivna och förtidspensionerade är dubbelt så hög i förhållande till bnp som genomsnittet bland OECD-länderna. Det visar rapporten om Norge från den ekonomiska samarbetsorganisationen.

OECD: Norge betalar oproportionellt mycket för sjukfrånvaron - Les mer…

ILO varnar för en global sysselsättningskris

ILO varnar för en global sysselsättningskris

Den ekonomiska krisen som inleddes 2008 har utvecklat sig till en global sysselsättningskris. 27 miljoner fler människor har blivit arbetslösa sedan krisen inleddes. För att hålla takt med befolkningsökningen måste 400 miljoner nya jobb skapas under de kommande tio åren.

ILO varnar för en global sysselsättningskris - Les mer…

Sverige nominerar Mona Sahlin till generaldirektör för ILO i Genève

För första gången kan en kvinna bli chef för den Internationella arbetsorganisationen, ILO, med huvudkontor i Genève i Schweiz. Det är den svenska regeringen som lanserar Mona Sahlin som kandidat när den nuvarande generaldirektören Juan Somavía, avgår.

Sverige nominerar Mona Sahlin till generaldirektör för ILO i Genève - Les mer…

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer

Hva fikk hundrevis av unge til å gå amok i Manchester og andre britiske byer i august? Debatten har gått høyt i ukene etter opptøyene som kostet fem mennesker livet og millioner av pund i ødeleggelser. Høyresiden skylder på moralsk forfall, venstresiden skylder på budsjettkutt og sosial nød. I Manchester har opptøyene satt søkelys på det store og voksende gapet mellom fattig og rik.

Manchesters arbeidsløse underklasse i fokus etter opptøyer - Les mer…

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt - Les mer…

Vad sker när det blir visumfritt mellan EU och Ryssland?

Att resa till utlandet utan att behöva ansöka om visum är något som de flesta nordbor tar som en självklarhet. Det är bara till väldigt exotiska länder – eller Ryssland – som det behövs. Från rysk sida försummas inga möjligheter att ta upp frågan med EU om att avskaffa visumkravet.

Vad sker när det blir visumfritt mellan EU och Ryssland? - Les mer…

Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord

Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord

En avtale om et grenseboerbevis som gjør det mulig å krysse grensen mellom Russland og Norge uten visum, markerer ennå en milepæl i det norsk-russiske samarbeidet. Siden den visumfrie sonen krysser grensen for Schengensamarbeidet er dette også en sjeldenhet i Europa. Men, det er grunn til å være tålmodig.

Visumfri sone og startskudd for et norsk-russisk arbeidsmarked i nord - Les mer…

Ryske Arcady passerar gränsen till Finland varje vecka

Ryske Arcady passerar gränsen till Finland varje vecka

Många reser i affärer mellan Helsingfors och S:t Petersburg, som ligger på knappt fyrtio mils avstånd från varandra. Men trots att förbindelserna blir allt bättre är den gemensamma arbetsmarknaden i praktiken ännu långt borta.

Ryske Arcady passerar gränsen till Finland varje vecka - Les mer…

OECD om arbeid til unge: de mest utsatte må hjelpes nå

- Tiden er moden for å hjelpe de mest utsatte i jobb eller opplæring, hvis vi skal unngå å få en generasjon arbeidsløse. På lengre sikt trengs strukturelle tiltak for at det underliggende systemet skal fungere bedre, sier Stefano Scarpetta, OECDs visedirektør for sysselsetting, arbeids- og sosialpolitikk.

OECD om arbeid til unge: de mest utsatte må hjelpes nå - Les mer…

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten

Norge har ett speciellt öga till den Internationella arbetsorganisationen, ILO. För två år sedan parades ILO och Världshandelsorganisationen ihop på en konferens i Oslo. I år var det den internationella valutafondens tur att delta på speed-dating med ILO i den norska huvudstaden.

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment