Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2009 i Tema: Grønne jobber handler ikke bare om miljø i Gröna jobb handlar inte bara om miljö
Gröna jobb handlar inte bara om miljö
tema

Gröna jobb handlar inte bara om miljö

| Tekst og foto: Björn Lindahl

De nordiska länderna och deras företag kommer att försöka presentera sig själva som så miljövänliga som möjligt under klimatkonferensen i Köpenhamn. Men vad innebär det egentligen att vara grön? När enorma investeringar görs i förnybar energi är det viktigt att inte andra värden offras.

I medierna framställs ofta oljebolagen som skurkar, medan de miljövänliga bolagen framställs som "rena”. Men i takt med att de gröna industrierna får större betydelse uppträder en del av dessa företag mer och mer som de stora multinationella bjässarna. I år kommer den globala vindkraftsindustrin antagligen gå förbi det norska oljebolaget StatoilHydro i omsättning. Oljebolaget är idag det största nordiska företaget mätt i omsättning.

Alla verksamheter behöver kontrolleras. Men vem kontrollerar de gröna företagen?
Det här är några av de nyheter som skapat rubriker i de nordiska länderna de senaste månaderna:

– Danska Vestas, världens ledande företaget inom vindkraft, bestämde sig för att stänga sin fabrik på Isle of Wright. 600 anställda förlorar sina jobb. En grupp arbetare ockuperade fabriken i augusti och lyckades hålla ut i 19 dagar, trots svårigheter i att få mat. Fackföreningarna anklagade Vestas för att ”svälta” ut arbetarna genom att använda säkerhetsvakter för att begränsa tillgången till mat och dryck.

– Den norska elbilsproducenten Think beslöt i slutet av augusti att flytta sin produktion till Finland och stängde sin fabrik i Aurskog utanför Oslo. Det lilla företaget, med inte mer än 200 anställda, kommer att förlora 600 miljoner kronor i år (70 miljoner euro). Är det hållbart?

– Det kommunalanställda svenska biobränsleföretaget Sekab lovade 2008 att det skulle bli först med att sälja bärkraftig etanol i Sverige. Produktionen skulle ta ekologiska hänsyn och företaget hävdade att arbetsförhållandena på dess plantager i Brasilien var goda. Organisationen SwedWatch protesterade: "Produktionen i Brasilien kan knappast kallas för socialt bärkraftig när de anställda måste arbeta 10 12 timmar per dag på fälten, sex dagar i veckan, för att få en lön de kan leva av”, skrev organisationen i en rapport kallade ”En brännande fråga”.

Vad är ett grönt jobb?

Alla talar om gröna jobb, men vad innebär egentligen uttrycket?

Enligt FN:s organ för miljö- och utveckling, UNDP, måste gröna jobb vara hållbara:
”Gröna jobb måste vara anständiga jobb, det vill säga jobb som ger rimliga löner, säkra arbetsförhållanden, trygg anställningsvillkor, möjlighet till utveckling och rätt att organisera sig. Människors levnadsvillkor och respekt för sig själva är tätt knutet till deras arbeten. Jobb är de anställda utnyttjas, där lönen inte är tillräcklig att leva av och där arbetarna döms till ett liv i fattigdom, kan knappast kallas för gröna,” skriver UNDP i en rapport.

Definitionen av ett grönt jobb, enligt UNDP, bör vara”arbeten i jordbruk, tillverkning, forskning och utveckling, administration och tjänster som bidrar på ett avgörande sätt till att bevara och återställa miljön. I synnerhet, men inte uteslutande, inkluderar detta jobb som hjälper till att skydda ekosystem och den biologiska mångfalden; minska energikonsumtionen, materialanvändandet och vattenkonsumtionen genom högre effektivitet; gör ekonomin mindre beroende av fossila bränslen och minimerar eller helt avskaffar alla sorters sopor och föroreningar.”

Hur många gröna jobb kommer att skapas?

Uppskattningarna av hur många gröna jobb som kommer att skapas globalt varierar kraftigt. Det beror till stor del också vad resultatet blir under förhandlingarna i Köpenhamn. Inget enskilt land kan lösa de utmaningar klimatförändringarna innebär på egen hand.

Den brittiska organisationen ”The Climate Group” beskriver sig själva som världens första globala organisation som enbart fokuserar på att hitta lösningar till klimatfrågorna. I en färsk rapport presenterade organisationen de första uppskattningarna av hur stora effekterna blir på arbetsmarknaden av politiska beslut som lindrar effekten av klimatändringarna.

Den största effekten på världens sysselsättning skulle bli om det blev ett globalt avtal där tuffa utsläppsmål även togs av u-länderna. Det skulle skapa tio miljoner nya jobb över hela världen farm till 2020. Om bara EU eller USA på egen hand lever upp till klimatmålen, räknar The Climate Group med att mellan 1,1 miljoner och 0,7 miljoner nya jobb kommer att skapas i dessa två regioner och upp mot 2,89 miljoner globalt, fram till 2020.

Smart men inte lönsam

Den norska elbilsproducenten Think har aldrig gjort en vinst. Nu flyttas produktionen till Finland, från Aurskog utanför Oslo. Här med företagets vd Richard Canny, som har 25 års erfarenhet från Ford, som satsat ett par miljarder kronor i Norge för att utveckla elbilen.

Foto: Björn LindahlVd Richard Canny bredvid en Think.

Källor och länkar

UNEP: Green Jobs:

Towards decent work in a sustainable, low-carbon world
 
 
h
This is themeComment