Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2010 i Tema: Nya yrken gror i krisens spår i Framtiden är ljus för den som gräver i DNA
Framtiden är ljus för den som gräver i DNA
tema

Framtiden är ljus för den som gräver i DNA

| Text och foto: Björn Lindahl

Daniel Zakrisson har alltid varit intresserad av genetik. Det är inte så konstigt. Han är enäggstvilling. Tillsammans med sin bror har han deltagit i tvillingstudier sedan barnsben. Nu har han startat ett företag som erbjuder sig att kartlägga ditt DNA.

– Det finns ingen som har erfarenhet med just det vi gör i Sverige, säger han när vi kommit upp på femte våningen på Artillerigatan i Stockholm, där DNA-Guide håller till.

–  Vi startade verksamheten i juni 2008 och är de första som erbjuder personliga DNA-profiler i Sverige. Men vi utför inget laboratoriearbete själva, utan vår styrka ligger i att vi kan erbjuda ett säkert sätt att få information om sin DNA på och dessutom förklara vad den innebär på ett begripligt sätt.

Han är övertygad om att framtiden är ljus. I takt med att priset för att göra genetiska analyser sjunker, kommer efterfrågan att explodera, tror han. Idag kostar det 3 500 kronor att beställa ett DNA-test. Man får då en liten grön låda som inte består av så mycket annat än en liten plastburk och informationsmaterial. Man spottar i burken och sedan skickas den till ett laboratorium i Estland.Daniel Zachrisson, DNA-Guide

– Vi är inte bundna till just det laboratoriet, men det är ett av de äldsta kommersiella laboratorierna i Europa. Estland har satsat på att bygga upp en stor genbank, på samma sätt som på Island, säger Daniel Zakrisson.

Han sitter i de ljusa, nästan kliniskt vita lokalerna tillsammans med Isabel Lenngren och Annie Rosén. Sammanlagt har företaget åtta anställda, däribland två läkare. På väggarna hänger inramade affischer med futuristiska skyskrapor.

Säkerheten viktig


Att gentestet sker i form av ett salivprov istället för ett hårstrå är viktigt.

– Då vet vi att det inte är någon som försöker få information om en annan person. Det tar fem minuter att fylla burken, så då är folk medvetna vad de gör, säger han.

Det är fortfarande något lite kusligt över DNA-tester. Många är rädda för att ta dem, eftersom de tror att de därmed kan få en dödsdom.

– Vi garanterar att vi inte ger dig information om någon sjukdom som du inte kan göra något åt. Det är alltid ett samspel mellan gener och omgivningen. Du kan själv påverka din situation.

På företagets hemsida ges exempel på den information man kan få genom ett DNA-prov.

”Har du ökad risk för att få blodpropp, cancer eller diabetes? Är du resistent mot HIV eller vinterkräksjukan? Är du laktosintolerant?
Med kunskap om ditt DNA kan du fatta beslut om din framtida hälsa och anpassa din livsstil för ett längre och friskare liv. Du får också veta mer om olika ärftliga egenskaper och ditt ursprung.”

Gäller att hitta relevant information


Isabels Lenngrens uppgift är att läsa igenom forskningsartiklar på jakt efter information som är intressant för DNA-Guides kunder.

– Det gäller att hitta bra och relevanta rapporter. Det bör helst vara några tusen personer som deltar i undersökningen. För många sjukdomar är det först när man kommer upp i 20 000 som forskarna kan se mönster, säger hon.

Varken hon eller Annie Rosén har än så länge låtit DNA-testa sig själva.

– Men jag har tänkt på det. Jag är i så fall speciellt intresserad av de genvarianter som ger en högre risk för blodpropp. Har man en speciell typ bör man till exempel inte ta p-piller, säger Isabel Lenngren.

Tre procent av befolkningen i Sverige har en tio–hundra gånger högre risk att få blodpropp än genomsnittet av befolkningen. 8 000 av Sveriges nio miljoner invånare får blodpropp varje år.

Vått eller torrt öronvax?


Man kan välja att ta ett DNA-prov enbart för att se var en släkt kommer ifrån. I USA hör släktgranskarna till de som ivrigast tar tester och diskuterar detta i olika sociala medier. Andra tester visar om man har anlag för att bli skallig, speciella muskler som ägnar sig för snabba idrotter, vått eller torrt öronvax eller om du för speciellt känslig för svettlukt.

– Kunskapen om DNA ökar hela tiden. Vi testar våra kunder mot några hundra av de mest intressanta markörerna. Men om några år, när priset att kartlägga en människa hela DNA sjunkit, kommer kunskapen verkligen att explodera, säger Daniel Zakrisson.

– Folk kommer att kartlägga hela sin DNA en gång i livet. Vi kan hjälpa dem att hålla sig uppdaterade på den forskning som är relevant för just deras genvarianter. I USA finns det redan 40 läkemedel där dosen anpassas eller med varningar till personer med vissa genvarianter för att de kan drabbas av bieffekter. Sverige ligger efter. Här säljs det bara två läkemedel med sådan information, säger Daniel Zakrisson.

Han är övertygad om att genetiska undersökningar kommer att ge sysselsättning till massvis av personer i takt med att skräddarsydd medicin blir allt vanligare och att folks nyfikenhet på sitt eget ursprung och gener ökar.

– Men generna ger inte svar på allt – även om jag är enäggstvilling är jag sju centimeter längre än min bror, säger han.

arkivert under:
Isabel Lenngren

med en av de behållare som DNA-provet tas med (bilden ovan). Själv har hon läst bioinformatik och håller koll på nya medicinska studier.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment