Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2014 i Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked i Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk
Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk
tema

Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Jón Tryggvason

När den amerikanska aluminiumjätten Alcoa byggde ett smältverk på Island under 2000-talet sade dansken Janne Sigurðsson upp sig i Danmark och flyttade till Island. Hon var hemmafru på Island till en början. Nu är hon direktör för Alcoas största aluminiumsmältverk i Europa.

Janne Sigurðsson var intresserad av att bo närmare naturen på östra Island. Familjen hade länge funderat på att flytta till Island där Jannes mans släkt bor men inte vågat på grund av dåliga arbetsutsikter. När aluminiumproducenten Alcoa började bygga ett aluminiumsmältverk på östra Island i början av 2000-talet kunde hennes man få arbete. 

- Vi litade på att också jag skulle hitta en arbetsplats, säger Janne Sigurðsson. 

Det var jobbigt att lämna arbetsplatsen i Danmark. Som avdelningschef var Janne ansvarig för 40-45 medarbetare på mobilutvecklingsenheten Siemens Mobile Phones. Hennes man jobbade inom byggindustrin och bakade rågbröd i Danmark. 

De flyttade till Island i augusti 2005. Under den första tiden tog Janne det lugnt men snart började hon aktivt leta efter ett jobb. Alcoa sökte en ledare för IT-teamet inom smältverket. Det passade henne utmärkt. Hon började jobba där i maj 2006. I början av 2012 blev hon sedan direktör för hela smältverket på Island. 

- Livet är härligt på Island, säger Janne Sigurðsson nöjd. 

- Det har aldrig varit något problem med att jag inte är isländsk. Jag fick ett varmt välkomnande från första början, både här i byn och på arbetsplatsen.

Perfekt tidpunkt

Janne hade bott på östra Island ett år som 18-åring men det är klart att det var en stor förändring för familjen att bosätta sig på Island. Janne hade alltid längtat efter att få flytta till Island. Barnen var också intresserade av att bo på Island. De var 11 och 15 år när de flyttade och talade ingen isländska. Det var alltså ett stort beslut att flytta till Island. Och kanske inte särskilt förnuftigt vid den tidpunkten i livet. 

- Vi bodde på en vacker bondgård i Danmark och hade familj och många vänner. Vi hade fantastiska arbetsplatser. Familjen hade ett bra liv i Danmark, förklarar Janne. 

Men tidpunkten var faktiskt perfekt, det var antingen nu eller aldrig. Och det var ett lyckat beslut. 

När familjen Sigurðsson diskuterade om de skulle flytta till Island funderade de på ekonomin och hur den skulle förändras. Men ekonomin är varken bättre eller sämre än tidigare. De visste från början att livet inte skulle bli likadant som i Danmark. 

Idag bor Janne i den lilla byn Eskifjörður på östra Island. Smältverket finns i grannbyn Reyðarfjörður. 

Janne och barnen är danska medborgare. För dem tog pappersarbetet endast 2-3 veckor. Jannes man är isländsk medborgare. För honom tog det sex månader att komma in i det isländska systemet så konstigt som det låter.

Janne Sigurðsson i fabriken större utsnitt

Den stora fördelen med att bo i ett litet samhälle är att de har bra kontakt med grannarna och nära kontakt till naturen. 

- Jag älskar att komma ut i vildmarken, långt borta från alla andra, säger Janne. 

Det isländska språket är den största svårigheten för henne. 

- Islänningarna visar tålamod och vi skrattar hjärtligt när jag mejlar personalen på dålig isländska, fortsätter hon. 

Det är svårt att bo så långt borta från familj och vänner. De har köpt en sommarstuga nära Ålborg och kan träffa alla på semestern. Det är en bra kompromiss. 

Janne ser alltid fram emot att åka till arbetsplatsen. 

- Jag trivs bäst när jag inte sitter på kontoret hela dagen utan får åka iväg till fabriken 2-3 timmar och träffa fabriksarbetarna, säger hon. 

På jobbet  är de 500 anställda som hälsar och pratar när de träffas och då spelar det ingen roll om det är fabrikspersonal eller ledningen. 

- Jag är också lycklig när jag är hemma igen och njuter av utsikten, säger Janne och tittar på de vackra fjällen på andra sidan fjorden. 

- Jag älskar att bo på Island.  

h
This is themeComment