Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2019 i Polisens roll i Norden i "Vi måste vara rädda om vår poliskår"
"Vi måste vara rädda om vår poliskår"
tema

"Vi måste vara rädda om vår poliskår"

| Text och foto: Fayme Alm

Det råder politisk enighet i Sverige om att antalet poliser ska bli fler. Polisutbildningen har de senaste åren utökats och fått tre gånger fler platser än tidigare. Nyligen examinerades 546 nya poliser. Men antagningssiffrorna för nästa termin ser dystra ut.

Till landets fem polisutbildningar, med plats för 1 020 nya studenter, är det endast lite mer än drygt hälften, 651 personer, som antagits, rapporterar Sveriges Radio.

Den låga attraktionskraften för yrket kan ha lönemässiga orsaker.

- Idag har en polis som arbetat nio år på gatan i Malmö mellan 28 000 och 30 000 i månadslön. Väljer du att arbeta på julafton är ob-tillägget 100 kronor i timmen. Vid beredskap har du fram tills du blir inringd 15 kronor i timmen vardagar och 30 kronor efter klockan 22 och på helger. Då  är inställelsetiden en timme.

Det säger Nina Eilenberg Wemrin, polis samt regionalt samordnande huvudskyddsombud i Region Syd och ledamot i Polisförbundets regionstyrelse i Syd. Hon oroas inte bara över polisens löneläge utan också över att polisen anställer fler personalkategorier utan att på sikt analysera vad det på sikt kan komma att innebära:

- När du utbildar dig till polis får du utbildning i juridik, skytte med mera. Dessutom tränas du i att ställas inför diverse etiska dilemman, som hjälper dig som färdig polis att fatta rätt beslut även när du står inför tuffa ställningstagen som ska avgöras på kort tid och som kan få konsekvenser inte bara för dig själv utan också för tredje man, dina kollegor och din familj.

- Vad händer om vi delar vi ut våldsmonopolet till ordningsvakter? Eller när vi får fler kriminologer och socionomer än utbildade poliser inom polismyndigheten? Dessa yrken är säkert också användbara i brottsbekämpningen, men vi måste vara rädda om vår poliskår när både terrorismen och gängkriminaliteten ökar, säger Nina Eilenberg Wemrin.

Enligt henne är situationen i Malmö inte ny. Den har under lång tid väckt frustration hos medarbetarna.

- Polisen på gatan har under flera år vetat om hur ohållbart läget är i Malmö, men det är först nu som vi får politiskt gehör, säger hon, och fortsätter:

- Varje dag går poliser ut och möter kriminella, beredda att riskera livet för en människa de inte känner. Vi måste vara rädda om den personalkategorin och lyssna på vad de säger, för de har den kunskap, utbildning och erfarenhet som krävs för att skydda, hjälpa och ställa till rätta. 

arkivert under:
h
This is themeComment