Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Mange med flukttanker i sykepleieryrket
Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.
Strammere krav sænkede beskæftigelsen for flygtninge
Ressourcesvage flygtninge er skubbet længere væk fra arbejdsmarkedet, efter at Danmark har strammet de krav, som flygtninge skal opfylde for at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark.
Samling kring köksbordet
Det kraftigt ökade distansarbetet under pandemin blev en utmaning för familjer där fler personer behövde en arbets- eller studieplats i hemmet. Överraskande nog påverkar pendlingsavståndet till den ordinära arbetsplatsen och storleken på bostaden inte särskilt mycket om man trivs med att jobba hemma. Det är en annan faktor som betyder mest, visar ny forskning.
”Svenska modellen går in i ny era - större makt åt de centrala organisationerna”
Det har beskrivits som en seger för den svenska modellen. I själva verket innebär det förslag till arbetsrättsreform som Sveriges regering nu förbereder ett systemskifte.
Hur påverkar Sveriges regeringskris reformeringen av arbetsrätten?
I början av juni presenterade regeringen sitt bidrag till en reformering av arbetsrätten och sköt till 11 miljarder per år till omställning och studier. Så kom regeringskrisen och frågan är nu vad som händer med den infekterade frågan om lagen om anställningsskydd.
Reform af kontanthjælp skal nedbringe børnefattigdom
Det økonomiske sikkerhedsnet under Danmarks fattigste – kontanthjælpen - skal laves helt om, anbefaler en regeringskommission, som vil give fattige familier støtte til deres børns fritidsaktiviteter og tillade småjobs uden at miste kontanthjælp.
Nordiskt samarbete – ”must have” or ”nice to have”
Pandemin har ökat polariseringen mellan de nordiska länderna och tilliten har minskat mellan de nordiska medborgarna. Det gäller särskilt de som bor långt ifrån varandra, medan förtroendet tagit mindre skada i gränsregionerna där man känner varandra.
Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt
Kompetansen på cyber-sikkerhet i Norden øker, men hva skjer når angripende land avsløres? På Nordisk råds temasesjon diskuteres den 30. juni et forslag om at de nordiske landene skal vil nå vurdere felles sanksjoner ved cyberangrep. Det er et forslag som får støtte fra forskere i Norge.
NordVulk studerer uberegnelige lavastrømmer - men egen finansiering er også usikker
NordVulk er en av de eldste institusjonene i Norden. Den viste hva den var verdt som rådgiver da vulkanen Eyjafjallajökull stanset flytrafikken i deler av Europa. Nå strømmer lavaen igjen på Island, samtidig som det forskes på hvordan CO2 kan omvandles til stein. Men finansieringen er et stort usikkerhetsmoment.
Egensinniga Åland firar 100 års självstyrelse
Ålands självstyrelse fyller 100 år och det firas stort under ett helt år. Självstyrelsen, som man inte ville ha när det begav sig, har förvandlats till en vinstlott och gett ålänningarna goda möjligheter att skapa ett välmående ö-samhälle. Men pandemin har slagit hårt mot Åland där sjöfart och turism är viktiga branscher.
Intensivåret varvar praktik och språk - och ska ge nyanlända jobb inom ett år
I Helsingborg la sig Arbetsförmedlingen i startgroparna så fort regeringen meddelat sitt beslut. Terrängen var därför redan sonderad när Intensivåret körde igång den 15 april i år. En månad senare är 40 arbetssökande kontaktade. En av dem är Mehmet.
Unga vill veta mer om arbetsmiljö
Ett nordiskt projekt vill stärka arbetsmiljökunskaperna för unga redan i grundskolan. Just nu pågår ett arbete med att utveckla korta informationsblock om arbetsmiljö för högstadiet på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle. Förhoppningen är att det på sikt ska spridas i hela Norden.
Arbetsplatsen som slagmark: Forskare kritiserar ny metod
Hur ska en arbetsgivare hantera konflikter på en arbetsplats? I Norge har det blivit allt vanligare att utomstående konsulter hyrs in för att göra en ”faktaundersökning”. Utredarna har ofta bakgrund som advokater eller psykologer. Anställda riskerar att utsättas för det som liknar polisförhör – men utan något rättsligt skydd, varnar de två forskarna Bitten Nordrik och Tereza Østbø Kuldova.
Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto
EU:s informella toppmöte i Porto i Portugal den 7-8 maj, mynnade ut i en deklaration som stärker den sociala pelarens betydelse för samarbetet. Till de nordiska medlemsländernas lättnad nämns inte införandet av minimilöner alls i slutdokumentet.
Blir engelska det nordiska samarbetsspråket?
Vilket språk ska Norden ha i sitt framtida samarbete? Den gemensamma skandinaviskan som talas av tre fjärdedelar av befolkningen i de fem nordiska länderna? Eller måste man ta konsekvenserna av en allt sämre språkförståelse och övergå till engelskan? Bygger den nordiska identiteten alls på ett gemensamt språk?

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment