Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Grønland vælger ny regering i protest mod kontroversiel minedrift
Grønlands råstofeventyr må ikke ske på bekostning af grønlænderes sundhed, velfærd og jobmuligheder. Det var det klare signal fra vælgerne, da Grønland 6. april 2021 valgte nyt parlament og fik en ny koalitionsregering.
Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs
Sexuella trakasserier inom vårdsektorn har inte uppmärksammats lika mycket som i andra branscher. Att patienter uppträder opassande uppfattas ofta som en del av jobbet. "Den höga nivån av tolerans är ett problem", säger Bryndís Elfa Valdemarsdóttir, som lett den isländska delen av ett nordiskt projekt om problemet.
Ny teknik inte tillräckligt för att stärka funktionshindrade i arbetslivet
Kan utvecklingen av ny teknik, främst genom digitalisering, göra att personer med funktionsnedsättning kommer att klara sig bättre i arbetslivet än tidigare? Svaret som ges i en ny rapport från Nordens välfärdscenter är inte uppmuntrande.
Nytt EU-direktiv vill öka insynen i lönesättningen
Ännu ett EU-direktiv som handlar om löner är nu på gång. Nu gäller det insyn i lönesättningen och syftet är att förbättra efterlevnaden av principen om lika lön mellan män och kvinnor. Förslaget sägs vara inspirerat av vad goda erfarenheter från Danmark och Sverige, men skiljer sig en hel del från vad som gäller här.
Fælles kriseberedskab skal sikre mobilitet i Norden
Det vil kræve intensiveret nordiske samarbejde, før borgere i Norden har samme tillid til at søge arbejde, studere eller købe fritidshus i et andet nordisk land som før coronakrisen. Det var budskabet ved en konference om grænsehindringer på Nordens Dag.
Ett år med stängd gräns Torneå - Haparanda
I Sverige talades det om att Finland ”stängde gränsen mot Sverige”. På finsk sida beskrevs det som ”inre gränskontroller enligt Schengenavtalet”. Mer än ett år har gått sedan coronapandemin förändrade vardagen i den mest sammanvuxna regionen i hela Norden – Torneå och Haparanda.
Norden – som en familj i behov av terapi?
Pandemin har utmanat både det nordiska samarbetet och tilliten mellan medborgare i Norden. Men många av framtidens utmaningar kräver att länderna gör gemensam sak, som klimat, välfärd och hållbart byggande. Det nordiska samarbetet är livsviktigt, betonar Finland, ordförandeland i Nordiska Ministerrådet 2021.
HBTQI-certifiering – mer än en regnbågsflagga utanför huset
Osäkerhet kan förhindra samtal om hbtqi – hellre hålla tyst än riskera att välja fel ord. På Dunkers kulturhus i Helsingborg har kunskapen som certifieringen erbjuder fått en positiv effekt både gentemot besökarna och på arbetsmiljön. Den har även ökat personalens självförtroende
Ingen svensk ledare för OECD - omstridd australier tar över
Mathias Cormann från Australien blir OECD:s nye generalsekreterare, efter att slutkampen stod mellan honom och Sveriges kandidat Cecilia Malmström. Det är första gången på 14 år som en ny ledare väljs för organisationen, som består av 37 industrialiserade länder.
Fler kvinnor i STEM-yrken en fördel för hela samhället
Är det utbildningarna och jobben det är fel på, när kvinnor och flickor väljer bort yrken inom det som kallas för STEM, det vill säga sådana som handlar om naturvetenskap, teknik och matematik? Eller är det flickorna och kvinnorna som behöver förändra sig?
Globalt initiativ för att stärka den sociala dialogen
Coronapandemin har visat hur viktigt det är att beslut kan fattas snabbt – men besluten behöver också ha ett stöd i befolkningen. Därför är den sociala dialogen viktig. Global Deal, som lanserades av Sverige tillsammans med OECD och ILO, är ett av de få initiativen som ser social dialog i ett internationellt perspektiv.
Bærekraft og miljø interesserer kvinner mer enn "sterkstrøm"
Ingvild Wang (24) er utdannet sivilingeniør i Norge. Hun tror forbilder og like muligheter til utdanning har gitt god andel kvinner blant unge ingeniører.
Förslaget om minimilöner i Europa får - nästan - grönt ljus
EU kan anta Europeiska kommissionens förslag till direktiv om minimilöner – förutsatt att en artikel stryks eller ändras. Det blev svaret från ministerrådets rättstjänst som, på begäran av Danmarks regering, nu har yttrat sig. Nu är frågan vad kommissionens nästa steg blir.
Ingen effektiv digitalisering uten internasjonalt samarbeid
Norden akselererer digitaliseringen av samfunnet minst like hurtig som resten av Europa. Det bringer både fordeler og utfordringer ifølge politikere fra Norden og EU-politikere, som møttes på et nettseminar om digitalisering tidlig i mars.
Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu?
Den ekonomiska krisen som coronapandemin utlöste har bemötts med likartade åtgärder i de nordiska länderna. Resultatet är att arbetslösheten börjat minska till mer normala nivåer igen. Nu är det dags att justera stödåtgärderna, visar en rapport från Teknologisk Institut i Danmark, som gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment