Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Migrationen till OECD har nästan halverats under coronapandemin
Coronapandemin har gjort att antalet utländska personer som fått visum och uppehållstillstånd i ett OECD-land har rasat. Under det första halvåret i år minskade antalet tillstånd med 46 procent jämfört med samma period 2019, visar OECD:s International Migration Outlook 2020.
Den svenska arbetsrätten – ett drama i många akter
Arbetsrätten fortsätter att vara ett hett tema i den svenska politiken. Oenighet kring arbetsrätten väcker gång på gång frågan om regeringen kan sitta kvar. Den visar också på oenighet mellan socialdemokraterna och LO.
Dansk indsats mod krænkelser på jobbet
Sexisme og krænkelser i arbejdslivet skal stoppe, mener regering og arbejdsmarkedets parter. Klarere regler for psykisk arbejdsmiljø trådte i kraft 1. november 2020.
Island börjar längta tillbaka till "överturismen"
Få länder har haft en så snabb ökning av turismen som Island. Under flera år ökade antalet turister med 20 – 25 procent varje år. Det ledde till en debatt om Island var ett exempel på ”överturism”, på samma sätt som destinationer som Barcelona och Venedig. Nu, när covid-19 slagit benen under det som blev Islands största näring, håller debatten på att nyanseras.
Vasa vill få fler invånare - och göra dem lyckligast i världen
I den finländska staden Vasa låg man i startgroparna med en kampanj för att göra Vasa till den lyckligaste staden i världen. Då slog coronapandemin till. Nu återstår att se om staden och invånarna kan skapa ökad lycka mitt under en svår kris och sjukdomsepidemi.
Robothandskar ger händer extra kraft
Stockholmsbaserade företaget Bioservo, har låtit medicinsk forskning möta ny teknik och utvecklat robothandsken. Den ger extra muskelkraft för dem som lider av nedsatta handfunktioner och för dem som anstränger sina händer i jobbet. I somras vann de amerikanska NASAs innovationspris.
- Jeg arbejder så længe som muligt
64-årige Jan Hansen har arbejdet, siden han som 17-årig kom i lære i et tømrerfirma. Han har været gennem en knæoperation og venter på den næste men længes ikke efter pension.
- Jeg skulle have omskolet mig
60-årige Lone Høgh har spist smertestillende piller i årevis for at klare sit fysisk krævende arbejde i landbruget. Nu har hun sagt op for at nå et rart otium med mand og hund.
”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri
Alla fem partier i kommunfullmäktige i Akureyri, som är den största staden på norra Island, bildar en koalition. Fram till nästa val ska de gemensamt hantera den kris som uppstått på grund av coronapandemin och bortfallet av inkomster från turismen.
Bompengepartiet tredje størst i Bergen
Gamle partier har strevd med lav oppslutting i årevis og greier ikke å engasjere generasjoner, mens nye ensaks-parti entrer politikken. Politiske konstellasjoner endres mens vi venter på å se hvem som får innflytelse.
Norges rikeste er rikere enn vi trodde
Toppledere med svimlende høy lønn som betaler lite skatt. En liten elite som tar en stor del av all inntekten i landet. Nei, vi snakker ikke om USA eller Storbritannia – dette er Norge i 2020, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter
I mange yrker er det viktig med internasjonal erfaring, men koronapandemien legger drømmen om en fargerik CV i grus for mange.
Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?
Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.
Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet
Bättre jämställdhet, mindre stress och fler som tycker att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar. Det visar något överraskande den norska arbetslivsbarometern för 2020.
Danmarks formandskab: Det nordiske samarbejde bestod corona-testen
Lukkede grænser, økonomisk rod i nordiske samarbejdsfora og et trecifret millionbeløb til miljø og klima. Det er blandt emnerne, når de nordiske samarbejdsministre mødes fysisk for første gang siden pandemiens start.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment