Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Lisbeth Dalgaard Svanholm skal samle store og små arbejdsgivere
Mens dansk fagbevægelse har fået ny hovedorganisation, har modparten, DA, fået ny formand, en kvinde, som skal skabe samling blandt de meget forskellige medlemsvirksomheder.
Kraftig bantning av Arbetsförmedlingen
Hur ser arbetsmarknaden ut för arbetslösa arbetsförmedlare? Frågan har blivit akut för många av de anställda på den svenska Arbetsförmedlingen efter att 4500 anställda varslades den 30 januari i år.
Nytt norskt IA-avtal: Mer av samma medicin men färre målkonflikter
Efter 17 år med ett avtal om inkluderande arbetsliv (IA), omförhandlades och ändrades avtalet i slutet av 2018. Slutsatsen var att man fortfarande inte vet säkert vad som kan få ned sjukfrånvaron, men medicinen i IA-avtalet blir nu tillgänglig för alla verksamheter.
Dansk fagbevægelse samler troppene
En samlet faglig hovedorganisation med alle landets organiserede som medlemmer? Et stort skridt mod det mål blev taget i Danmark ved årsskiftet.
Turismen pressar upp Islands koldioxidutsläpp till rekordnivå
Medan många länder lyckats minska sina utsläpp av klimatgaser har Islands utsläpp ökat markant under de senaste åren. Det visar data för 2016. Island hade ett utsläpp på 16,9 ton koldioxid per person år det året. Genomsnittet i EU var 7,3 ton koldioxid per person.
Dags för ny PIAAC-undersökning - för att mäta vad vuxna förmår
Kunskapsgapet mellan hög- och lågutbildade ökar under ett arbetsliv. Ett sätt att komma till rätta med det växande gapet är mer kunskap om var styrkor och svagheter finns i det livslånga lärandet. Därför sjösätts nu den andra omgången av OECD:s PIAAC som undersöker läs-, räkne- och problemlösningsförmågor hos vuxna.
Het debatt i Nordiska rådet om anställdas villkor i sjö- och luftfarten
Nordiska rådet uppmanar regeringarna att arbeta aktivt mot social dumpning inom sjöfarten. Men rådet vill inte ta något initiativ till att den nordiska luftfartspolitiken samordnas inom EU. Det blev resultatet efter en het debatt i arbetsmarknadsutskottet under sessionen i Oslo.
Hur ska fler jobb skapas genom att startup-företag får bättre villkor i Norden?
- I den politiska debatten i de nordiska länderna har det inte använts särskilt mycket tid på att förstå hur nya jobb faktiskt skapas. Det är väldigt många andra frågor man använt tid på. Men jobbskapandet är helt avgörande för hur våra nordiska välfärdsmodeller utvecklas, säger Idar Kreutzer, som har utrett hur nystartade nordiska företag ska säkras riskkapital.
Hur ska de anställda i den nya ekonomin få en anständig arbetsmiljö?
Hur ska det svenska Arbetsmiljöverket kunna bedriva tillsyn och främja tillfredsställande arbetsmiljöer för egenanställda, folk som jobbar via digitala plattformar eller i andra nya former för att organisera arbete?
Nytt svenskt råd ska försvara kollektivavtalen mot EU
Europeiska kommissionens många lagstiftningsinitiativ på sistone har fått parterna på den privata sektorn i Sverige att gå samman för att ta tillvara gemensamma intressen på EU-nivå.
Uropatrulje tipser myndighetene om arbeidslivskriminalitet
Både i Norge og Sverige er virksomheter utenfor det offentlige kontrollapparatet etablert for å samle tips om useriøse aktører i byggebransjen. Arbeidsliv i Norden ble med Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trondheim på et vanlig oppdrag. Denne dagen ble han ikke truet på livet.
Kvinne på topp i Norden
Paula Lehtomäki fra Finland blir ny generalsekretær i Nordisk ministerråd. Hun ble utnevnt 5. september av De nordiske samarbeidsministrene under Sveriges og Margot Wallströms ledelse. Lehtomäki tiltrer jobben i mars 2019.
Villkoren för vägtransporter splittrar Europa i öst och väst
Lastbilsförarna offrades för att få en enighet inom EU när ändringarna i utstationeringsdirektivet klubbades igenom i början av sommaren.
OECD: Island tjänar mer på turismen än fisket
Turismen på Island har blivit Islands största näring och viktigaste inkomstkälla med 8,4 procent av BNP, enligt rapporten OECD Tourism Trends and Policies 2018. Bara i Spanien, Portugal och Mexiko står turismen för en större andel av BNP än på Island. 14 procent av arbetskraften på Island jobbar inom turismen.
OECD: Krisen är över men kollektiva förhandlingar behövs för att öka lönerna
För första gången är det fler sysselsatta inom OECD än vad det var innan den stora finanskrisen, som inleddes 2008. Men den ökade sysselsättningen har inte lett till högre löner. OECD lyfter fram kollektiva löneförhandlingar som ett av de viktigaste verktygen för att öka levnadsstandarden.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment