Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Dagpengeforringelser presser den danske model
Dagpengeforringelserne undergraver den danske arbejdsmarkedsmodel, mener den danske fagbevægelse.
Nordisk oro inför EU-direktiv om den inre marknaden
Europeiska kommissionens förslag om hur EU:s utstationeringsdirektiv ska tillämpas får inte begränsa våra möjligheter att kontrollera utländska företag! Om detta rådde total enighet när regeringstjänstemän, myndighetsföreträdare, arbetsmarknadens parter och forskare från alla de nordiska länderna möttes i Oslo för att dryfta hur man ska ställa sig till det som återstår av s.k. inre marknads-paketet.
Anniken Huitfeldt ny arbetsminister i Norge
Norge får en ny arbetsminister. Anniken Huitfeldt byter från kulturdepartementet till arbetsdepartementet, med ansvar för en tredjedel av statsbudgeten.
Ny indsats i Danmark for at få unge ledige i uddannelse og job
Med endnu en ungeplan vil den danske regering skaffe uddannelse eller job til de næsten 100.000 unge på offentlig forsørgelse – hvoraf mange ikke har nogen uddannelse. Tidligere ungeplaner er også begyndt at virke.
Ny dragkamp om utstationering
Vad betyder Europeiska kommissionens förslag till nya regler om utstationering av arbetstagare för de nordiska länderna? Kommer kontrollen av arbetstagarnas villkor att förbättras – eller rentav att försvagas?
Rätt inredning gör kontorsjobbet bättre
Störande ljud som högljudda samtal är ofta ett miljöproblem på arbetsplatsen och kan leda till koncentrationssvårigheter och fler misstag. Men ny forskning i Finland visar att det går att minska olägenheterna med flexibla utrymmeskoncept.
Facket går tillbaka i nästan hela Europa
Fackföreningarna i Europa har, med undantag av några få länder, under de senaste 20 åren förlorat både medlemmar och inflytande. Förklaringen är framför allt hög arbetslöshet, en mera avreglerad arbetsmarknad och försämrade trygghetssystem, vilket innebär att många arbetstagare är rädda både att ställa krav och att vara med i facket. Flera länders fackföreningar riktar också kritik mot den i deras tycke ganska självgoda nordiska modellen.
Akut redningsaktion for danske langtidsledige
Diskussionen om danske dagpengeregler fortsætter trods politisk indgriben. Kan den socialdemokratisk ledede danske regering acceptere, at op mod 16.000 danske ledige ryger ud af dagpengesystemet til nytår? Det har været et af sommerens varmeste politiske emner.
Arbetstagarnas representant vann i ILO
Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.
Ny dansk ligestillingsmodel uden kvindekvoter
Den danske regering vil forpligte virksomheder til arbejde på at få flere kvinder i ledelser og bestyrelser men uden kvindekvoter.
Danskerne skal spænde livremmen ind
Der er brug for økonomisk mådehold og øget arbejdstid, fastslår den danske regerings længe ventede 2020-plan, der er startskud til forhandling om en række reformer.
Är Nordens motstånd mot minimilöner osolidariskt?
Lagstadgad minimilön – ska vi ha det? Absolut inte, menar de fackliga organisationerna i Norden, och arbetsgivarorganisationerna håller i allmänhet med. Men ute i Europa har man svårt att förstå deras inställning.
Vad med en personlig tränare - av hjärnan?
Till listan över nya yrken kan Arbeidsliv i Norden nu också lägga ”personal brainer” och titeln innehas av finländaren Reidar Wasenius. Han förverkligade nyligen en tjugo år gammal dröm och öppnade ett träningscenter för hjärnor, BRIIM Center, i Helsingfors.
Utstationerade arbetstagare får bättre skydd i nytt EU-direktiv
Ett byggföretag som anlitar en utländsk underleverantör kommer själv att få stå för dennes löneskuld, om det inte förvissar sig om att underleverantören är seriös. Det är innebörden av ett nytt förslag till EU-direktiv som ska förbättra skyddet för utstationerade arbetstagare. Flera av de åtgärder som föreslås är redan verklighet i de nordiska länderna. Sverige ligger dock på efterkälken.
Generationerna växer isär varnar Finlands omsorgsminister
Det är aldrig för sent att bli engagerad i samhället, men Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson upplever att utvecklingen går åt fel håll. Den förväntade livslängden ökar, livskvaliteten förbättras och de gyllene åren blir bara fler.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment