Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter

Nyheter

Sysselsetting i kunnskapsøkonomien

- Europas årlige Employment Week er en mulighet til å holde seg oppdatert om utviklingen på arbeidsmarkedet og informert om de utfordringene vi står overfor, sa EU-kommisjonær Anna Diamantopoulou i sin åpningstale på den 9. europeiske sysselsettingskonferansen.

Sysselsetting i kunnskapsøkonomien - Les mer…

Ny strategi for det nordiske arbeidsmarkedet

Endringene i det nordiske arbeidsmarkedet fører til mangel på kvalifisert arbeidskraft innenfor en rekke områder. Det fastslo den danske arbeidsminister Ove Hygum i sitt hovedinnlegg om strategien for arbeidsmarkedspolitikken i Norden under Nordisk Råd på Island.

Ny strategi for det nordiske arbeidsmarkedet - Les mer…

Kunskapens vägar och växtplatser

Förr var kunskapsproducenterna lättidentifierade. Scenen var i huvudsak skolor och universitet, och där fanns lärare och forskare som de viktigaste och väl synliga aktörerna. Idag är bilden en annan. Forskning kan lika väl ske på ett socialkontor i en kommun och lärarna kan hålla kurser på ett företag. Arenan har förändrats och det påverkar bilden av vad kunskap är.

Kunskapens vägar och växtplatser - Les mer…

Arbetsmiljö förr och nu

I tider av arbetskraftsbrist växer intresset för arbetsmiljöfrågorna. Det sker idag och det har skett tidigare i arbetsmiljöns historia. Det visar en nyutgiven svensk antologi ”Work Life, Work Environment and Work Safety” som sätter arbetsmiljöforskningen i ett historiskt sammanhang.

Arbetsmiljö förr och nu - Les mer…

När anställningen kräver mer än man orkar

Mellan 1988 och 1998 har bilden av den typiske svenske förtidspensionären förändrats. Tidigare var det ofta män som slitits ut av hårda kroppsarbeten. Nu förtidspensioneras allt fler kvinnor, många av dem tjänstemän. Också diagnosen har förändrats och många förtidspensioneras av psykosociala skäl, enligt en ny svensk undersökning.

När anställningen kräver mer än man orkar - Les mer…

Finnes det en særegen nordisk velferdsmodell?

Nordisk Ministerråd har tatt initiativet til et bredt anlagt forskningsprogram om velferdspolitiske spørsmål. Hensikten med forskningsprogrammet er å analysere den nordiske velferdsmodellen i et europeisk perspektiv.

Finnes det en særegen nordisk velferdsmodell? - Les mer…

Kulramen - ett sätt att mäta vad investeringar i personal ger?

I de nordiska länderna är frågan om ohälsans kostnader ett återkommande och allvarligt tema. Att notan blir dyr framför allt för den som drabbas, men också för stat och företag är ställt utom tvivel. En av de aktörer som arbetar för att räkna fram kostnader för sjukskrivning, men också lönsamheten för tidiga arbetsmiljöinsatser är det svenska försäkringsbolaget Alecta. Nu lanserar de på försök en testversion av kalkylinstrumentet ”Kulramen”.

Kulramen - ett sätt att mäta vad investeringar i personal ger? - Les mer…

En brist på händer, inte på pengar

Bristen på arbetskraft är ett allt viktigare tema i hela Västeuropa och i land efter land diskuteras nu arbetskraftinvandring. Så också i Norge.

En brist på händer, inte på pengar - Les mer…

Minister forbyder hemmelig løn

Den danske arbejdsminister Ove Hygum vil give enhver ret til at fortælle andre, hvad deres løn er. Det skal afsløre manglende ligeløn og gøre det nemmere for kvinder at kræve det samme som mænd.

Minister forbyder hemmelig løn - Les mer…

Nytt finskt lagförslag stärker de korttidsanställdas rättigheter

Efter fem års arbete och omfattande tvister och diskussioner är Finland på väg att få en ny arbetsavtalslag. Lagförslaget har godkänts av regeringen och förväntas tas av riksdagen innan jul. Några av tvisteämnena har varit kollektivavtalets bindande verkan, en förstärkning av de korttidsanställdas rättigheter och ett starkare uppsägningsskydd.

Nytt finskt lagförslag stärker de korttidsanställdas rättigheter - Les mer…

Det gode arbeidet på topp i EU

- "Det gode arbeidet" vil stå sentralt når Sverige overtar formannskapet i EU første halvår 2001, sier statssekretær Anna Ekström i det svenske næringsdepartementet til Arbeidsliv i Norden. Hun er ansvarlig for planleggingen av formannskapet på sysselsettingsområdet.

Det gode arbeidet på topp i EU - Les mer…

Vill du läsa om tidigare arbetsministrar?

Arbeidsliv i Norden har genom åren porträtterat många av de nordiska arbetsministrarna. Här har vi samlat dem på en sida, tillsammans med de sittande ministrarna.

Vill du läsa om tidigare arbetsministrar? - Les mer…

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment