Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2014 i Kvinfo-direktør: Norden har ikke råd til at undvære ligestilling
Kvinfo-direktør: Norden har ikke råd til at undvære ligestilling
Portrett

Kvinfo-direktør: Norden har ikke råd til at undvære ligestilling

| Tekst: Marie Preisler, foto: KVINFO

Moderne ligestilling skal sætte begge køn fri, og Norden må gå foran. Det er for dyrt at lade være, fastslår Nina Groes, direktør i Danmarks videnscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, Kvinfo.

Ligestillingsdebatten i Danmark og Norden har fået en ny markant profil i Nina Groes, der for et halvt år siden overtog direktørposten i Kvinfo. Hun har netop lanceret en ny, offensiv strategi for Danmarks nationale videnscenter og forskningsbibliotek for køn, ligestilling og mangfoldighed.

- Det er min ambition at få ligestilling ind i alle de store samfundsdagsordner, både når vi taler arbejdsmarked, uddannelse og vækst. Danmark og Norden er et lille område globalt set, og vi har ganske enkelt ikke råd til, at den enkelte mand og kvinde ikke kan realisere sit fulde potentiale, fordi manglende ligestilling står i vejen, siger hun.

Sæt begge køn fri

Nina Groes er ung, mor til to, gift med en minister og kommer fra erhvervslivet, hvor hun har arbejdet som iværksætter med videnformidling. Med sig bringer hun en ny tilgang at arbejde med ligestilling.

- Ligestilling skal ikke være en nichediskussion men nærværende i alles og med fokus på at give det enkelte menneske mulighed for at bringe sig selv i spil uanset køn. Moderne ligestilling handler om at sætte begge køn fri. Det er ikke et nulsumsspil, hvor et køn vinder på det andets bekostning. Begge køn og hele samfundet vinder ved øget ligestilling.

Hun ser masser af områder hvor manglede ligestilling spænder ben for både den enkeltes udfoldelse og for samfundsudviklingen. Eksempelvis at danske kvinder får op mod fem procent mindre i løn for samme arbejde og med samme uddannelse og erhvervserfaring end deres mandlige kollegaer.

- Det er i sig selv en urimelig ulighed, men det afføder også ulighed i en række andre forhold, eksempelvis ved at det oftest er kvinden, der vælger at arbejde på deltid, og lønforskellen fortsætter helt ind i alderdommen, hvor kvinder som folkepensionister har markant færre penge til rådighed end mænd. 

Kønsvinkel på iværksætteri 

At danske mænd har langt dårligere stillet i forhold til barselsorlov end mænd i resten af Norden, er for Nina Groes også en ulighed, som trækker dybe og uhensigtsmæssige samfundsmæssige spor.

- Det er ikke kun et problem for den enkelte far, der ikke får samvær med sit lille barn. Det virker også ind på parforholdet og kvindens karrieremuligheder.

Hun oplevede i sin egen tid som iværksætter, at tre ud af ti iværksættere var mænd. Hun savnede kvindelige rollemodeller at spejle sig i og fandt diskursen omkring iværksættere var meget maskulin.

- Man taler nærmest om iværksætteren som et rovdyr, og det billede bør laves om. Iværksætteri er med til at skabe muligheder for Norden, og det er vigtigt at få tænkt køn ind i den dagsorden også. 

Bedre dialog med de unge 

Hun ser det som en vigtig opgave for Kvinfo at udfordre kønsstereotyperne med det mål at give alle frihed til at være dem, de er. Og indsatsen starter blandt de unge. Med Nina Groes ved roret har Kvinfo lagt en ny strategi, der har som vigtigt mål at bidrage til at gøre ligestillingsdebatten nærværende for unge mennesker. Konkret har Kvinfo åbnet en ny skoletjeneste.

- Vi vil i bedre dialog med de unge. Vores analyser viser, at mange unge ser ligestilling som noget, deres bedstemødre kæmpede for, og som de da har i dag. Samtidig slås mange unge piger med krav om at være perfekte, og gammeldags stereotyper om mandefag og kvindefag lever i bedste velgående fx mener 25 procent af de unge, at mænd er bedre direktører end kvinder.  

At brede ligestillingsdiskussionen ud til hele landet er et andet nyt indsatsområde for Kvinfo. Debatten kan let blive for elitær, påpeger Nina Groes.

- Kvinfo skal endnu mere ud og tale med mennesker. Perspektivet på ligestilling er meget forskelligt i by og på landet. Det afhænger af geografi, alder, socioøkonomi og etnicitet, og hvis man som jeg er en hvid, højtuddannet middelklassekvinde med min daglige gang i storbyen er der en risiko for kun at tale om ligestilling i forhold til min egen verden. 

CV på Nina Groes

Direktør i Kvinfo siden januar 2014

Har en baggrund som iværksætter med egen virksomhed, Change Agency, der rådgav om vidensformidling, strategier og forandringsprocesser

Uddannet cand.scient.adm fra Roskilde Universitet, RUC

35 år. Gift med transportminister Magnus Heunicke (S) 

Har to døtre på seks og ni år.

Ligestilling hjemme hos Nina Groes

Hvem består husstanden af?

Vi er fire. Min mand, mine to døtre og jeg

Hvordan deler I de huslige pligter? Hvem køber fx ind, laver mad og gør rent?

Både min mand og jeg arbejder fuld tid og mere til. Så vi er vi afhængige af rigtig meget hjælp. Både min far og min mands far henter og passer børnene hver uge, og min far laver også indimellem mad. Ellers kunne vores liv slet ikke hænge sammen. Rengøring køber vi os til. 

Hvem laver mest derhjemme – du eller din mand?

Lige nu er jeg den, der laver mindst, men sådan har det ikke altid været. Vi praktiserer ikke minuttyranni men prøver at skabe plads til, at vi alle fire har lige muligheder for at nå vores drømme. Det er for mig ligestilling.

Oplever du at have ligestillingsudfordringer i dit eget liv?

Jeg møder dem hver eneste dag. Når jeg åbner en avis eller henter min datter i børnehave, og hun leger i dukkehjørnet, fordi drengene optager pirathjørnet, og når pigerne i min store datters klasse på skolens temadag får til opgave at bage, mens drengene er på fisketur. Jeg blev selv sat i bås som kvindelig iværksætter, ung pige i politik og som barn. Jeg kunne godt lide vilde lege og blev kaldt en «drengepige».

Om KVINFO

Danmarks nationale videnscenter og forskningsbibliotek for køn, ligestilling og mangfoldighed.

De seks bogstaver står for Køn, Viden, Information og Forskning.

Centerets opgaver:

  • Formidle viden, dokumentation og forskning
  • Igangsætte og støtte forskning
  • Bidrage til at udvikle mere ligestillede samfund

Er også et internationalt videns- og udviklingscenter med en række formidlings - og dokumentationsprojekter i Mellemøsten og Nordafrika sammen ned Udenrigsministeriets "Det Arabiske Initiativ".

Blev stiftet i 1987. Har 30 medarbejdere, halvdelen arbejder på projekterne ude i verden

Har fokus på begges køns problemstillinger i forhold til ligestilling.

Har Danmarks største samling af litteratur inden for mandeforskning.

En selvejende institution under Kulturministeriet.

Kernebrugerne er skoleelever, studerende, forskere, journalister, politikere og myndigheder.

Driver et mentornetværk, der matcher flygtninge- og indvandrerkvinder med kvinder, som er aktive på det danske arbejdsmarked.

Har en ekspertdatabase, der synliggør kvinders viden, erfaring og ekspertise. Den rummer over 1000 profiler på danske kvindelige eksperter.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment