Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2006 i Uthyrd och nöjd med det
Uthyrd och nöjd med det
Nyhet

Uthyrd och nöjd med det

| Text: Carl-Gustav Lindén, foto: Cata Portin

Anders Olsson, 56 år, inspekterar sin nya arbetsplats. Han är utskickad av bemanningsföretaget Industrikompetens och ska montera centralsmörjsystem hos Sommers, ett sjupersoners företag i Linköping som just nu har en tjock orderbok.

- Problemet är att vi är så små. Att växa med en heltidstjänst är förenat med vissa risker. Vi jobbar intensivt tills vi ser att det finns ett behov, säger Dag Sommers som hälsar Anders Olsson välkommen och visar runt.

Anders Olsson tittar nyfiket på svarvar, borrar och materiallager.

Ser det svårt ut?

- Jag tänker aldrig så för det känns alltid diffust i början, säger han.

Ofta tycker han sig som utomstående kunna se saker med nya ögon och finna andra lösningar.

- Det slutar med att jag brukar bli erbjuden en anställning.

Aldrig uttråkad

Anders Olsson trivs med att vara rörlig. Hans förra jobb var att lossa lastbilar med truck. För ett tag sedan var han uthyrd till Saab för att sätta samman JAS-stridsflygplan och  före det byggde han bussar i Södertälje.

Det var från Saab han kom till Industri-kompetens 1997, som första anställd. Thomas Nygren hade en lång karriär bakom sig som personalchef och planeringschef vid flygtillverkaren i Linköping och nu hade han något nytt på gång, ett bemanningsföretag som jämnar ut behovet av personal i industrier.

Industrikompetens föddes som ett samarbete mellan östgötska företag i området kring industriorterna Linköping och Norrköping.

I dag har Anders Olsson närmare 140 kolleger, inte bara industriarbetare utan också ekonomer och ingenjörer.

Sin modell testade Nygren på lokala företagsledare. Utgångspunkten var att de traditionella konjunkturcyklerna på tio år försvunnit, istället hade en del företag högkonjunktur medan andra låg på botten i konjunkturdalen. Dessutom var framtiden osäkrare.

- Tidigare talade man om att den säkra orderstocken var ett halvt till fem år, i dag går den från två dagar till ett halvt år.

Nygren såg på flera kapacitetsproblem. Säsongstopparna är besvärliga, 40 procent av företagen i regionen är beroende av säsonger som räcker i en till två månader och behöver anpassa arbetsstyrkan därefter. Bemannings-företagen har kommit in.

- Bara i den här regionen finns etthundra bemanningsföretag. Osäkra uppgångar är också svåra att hantera: ska ett företag börja  anställda på den första svaga signalen eller inte? Tillfälliga projekt är svåra för mindre företag: har man kapacitet att leverera eller är det bättre att tacka nej?

Arbetarelit

Foto: Cata PortinFör den här typen av situationer erbjuder Industrikompetens personal, folk som Nygren inte tvekar att kalla industriarbetarnas elit, välutbildade personer med mångsidig kompetens och social anpassningsförmåga. Industrikompetens övertar folk från företag som har ett behov av att minska sin personal, i ett så tidigt skede som möjligt. Sen slussas de vidare. I motsats till arbetsförmedlingen AMS där utgångspunkten är att hjälpa de arbetslösa utgår Industrikompetens från företagens behov, säger Nygren.

- De fackliga ombuden var skeptiska först, men är nu våra bästa marknadsförare.

Den stora utmaningen var när Industri-kompetens tillsammans med Manpower skulle ta hand om 850 personer som sades upp när Ericssons mobiltelefonfabrik i Linköping lades ned 1999. Av dessa går 25 i dag utan jobb. Detta innebar ett genombrott i offentligheten och Thomas Nygren har inbjudits som expert och talare för olika sammanhang, även till EU-högkvarteret i Bryssel. Idag har Industrikompetens som modell också lanserats på andra orter i Sverige.

Artikkelen har vært publisert i AiN nr 2, 2006 og kan lastes ned som pdf.

Nytt jobb igen

Anders Olsson bekantar sig med delarna som ska sättas samman till smörjsystem.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment