Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2010 i Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet
Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet
Nyhet

Ny NAV-direktör utsedd i Norge – från blåtunga till jobbet från helvetet

| Text och foto: Björn Lindahl

Joakim Lystad blir från 4 oktober chef för den norska myndigheten NAV, som har ansvaret för de statliga och kommunala välfärdstjänsterna, pensionerna och arbetsförmedlingarna. När arbetsminister Hanne Bjurstrøm presenterade honom sa hon att det inte var ett lätt jobb han fått:

- När det blev offentligt att jobbet som ny NAV-direktör var ledig blev det stora rubriker där frågan ställdes: Vem vill ha jobbet från Helvete?

- Det är ett jobb där chefen måste tåla att bli utskälld hela tiden av anställda och användare och att leva med en konstant bevakning i medierna.

Foto: Björn Lindahl

Arbetsminister Hanne Bjurström har just utnämnt Joakim Lystad till ny NAV-direktör.

- Så det är ett krävande jobb, men det är också ett av de viktigaste jobben man kan ha i Norge. NAV är en otroligt stor och komplex organisation med 14 000 anställda på statlig sida och med 3 000 kommunalt anställda. Det förvaltar 57 olika välfärdstjänster med 2,8 miljoner användare och en budget på 300 miljarder norska kronor, sa Hanne Bjurstrøm.

Stora problem i NAV

NAV har kritiserats eftersom sammanslagningen av de tre myndigheterna år 2006 ledde till att antalet obehandlade ärenden växte lavinartat. De anställda knäade under trycket att upprätthålla verksamheten, samtidigt som de skulle samordna olika kulturer och datasystem och ändå orka lära sig tillräckligt om de övriga verksamheterna för att kunna framstå som en enda organisation utåt.

Vem är då personen som fått uppgiften att ta över efter Tor Saglie, som haft jobbet i fyra år? Att hämta in chefen för den norska livsmedelsinspektionen, Mattilsynet, var ett otippat val.

Det är en organisation med 1 300 anställda där de största utmaningarna förra året var sjukdomsutbrott av blåtunga, svininfluensa och mat som smittats av E coli-bakterier.

Erfarenhet av reformer

Förklaringen är att Mattilsynet, om än i mindre skala, har varit igenom en liknande reform som den de anställda i NAV har varit igenom.

- Jag har erfarenheten av att bygga upp en samlad myndighet av 93 olika statliga och kommunala verksamheter. Vi har arbetat för att få en gemensam kultur och organisation. Det är nog det, mer än min utbildning från lantbruksuniversitetet i Ås, som är skälet till att jag fick jobbet, säger Joakim Lystad.

De som arbetat tillsammans med honom säger att han är en informell, inkluderande och varm chef. Han är humoristisk och orädd och samtidigt tydlig när det behövs. Inte minst är han entusiastisk och duktig på att hantera människor.

Foto: Björn Lindahl

- Jag är spänd, glad och ödmjuk. Jag har debatterat med mig själv om jobbet är något för mig och har fjärilar i magen. Men det bör man nog ha för att klara en så stor och krävande uppgift, säger han.

Det är för tidigt att uttala sig om hur han kommer att leda organisationen vidare, utom att han vill jobba med kvalitet, produktivitet och organisationsutveckling så att användarna får bättre service och hjälp.

- Jag har är övertygad om att det var riktigt att genomföra NAV-reformen. Det är ett stort samarbetsprojekt. Jag har mycket erfarenhet av liknande problem som de NAV har, även om dimensionerna där är större än vad man kan uppleva i de flesta andra organisationer.

Aldrig varit NAV-kund

Joakim Lystad har själv aldrig stått i arbetslöshetskön. Han växte upp i Homansbyen mitt i Oslo och skämtar ofta med det när han lämnar den urbana miljön.

-  Det var en stor omställning att som 19-åring ha praktik på en fjällgård i Oppdal. Men jag lärde mig att tycka om människor och att andra saker än det jag var van vid kunde vara viktigt.

Hans erfarenhet av nordiskt samarbete är omfattande – i alla fall vad gäller livsmedel och djurskötsel. Han har suttit i Nordiska ämbetsmannakommittén för fiske och vattenbruk, jordbruk, livsmedel och skogsbruk (ÄK-FJLS Livsmedel).

-  En av de frågor som vi diskuterat mest i Norden på senare tid var hur vi skulle hantera utbrottet av sjukdomen blåtunga. Sverige och Danmark valde att vaccinera, medan vi i Norge avstod.

Skälet var enligt Joakim Lystad att ”individkunskapen” var så god i Norge.

Blåtunga konstaterades för första gången i Norge i februari 2009. Mattilsynet valde att slakta de sjuka djuren, men avstod från att vaccinera, även om man redan beställt 300 000 doser med vaccin. Skälet är att det är stora biverkningar med vaccinet och att Norge skyddades av att Sverige och Danmark vaccinerade sina djur.

h
This is themeComment