Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2018 i Blågrön norsk regering satsar på arbetslivet
Blågrön norsk regering  satsar på arbetslivet
Nyhet

Blågrön norsk regering satsar på arbetslivet

| Text och foto: Björn Lindahl

Den norska regeringen utvidgas med ytterligare ett parti, Venstre. Statsminister Erna Solberg passade också på att flytta på flera ministrar. Fem av sex huvudpunkter i det politiska program partierna i den blågröna regeringen blivit eniga om handlar om arbetslivet.

- Det är tolv år och tre månader sedan sist vi satt i regeringen, sa Venstres partiledare Trine Skei Grande efter att hon utnämnts till kulturminister.

Hon fick mängder av blomsterbuketter när hon kom ut på Slottsbakken efter att den nya regeringen haft sitt första möte med kung Harald. Venstre får också för miljö- och klimatministern samt ministern för forskning och högre utbildning. 

Samtidigt får även regeringens mest kontroversiella politiker, Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet, mer makt. Förutom invandringspolitiken blir hon också justitieminister. Men integrationsfrågorna lämnar hon ifrån sig till utbildningsminister Jan Tore Sanner från Høyre.

Venstre och Fremskrittspartiet är motpoler i invandringspolitiken. Den konflikten flyttas nu in i regeringen, vars huvuduppgift enligt det framförhandlade programmet blir att ”omställa norsk ekonomi för att skapa tillväxt, nya arbetsplatser och att säkra fler ben att stå på.”

Ett av målen för den nya regeringen är att lyckas bättre med integreringen i arbetslivet. Eftersom Fremskrittspartiet mest varit angelägna om att bromsa invandringen kan det vara en fördel att ett annat parti får ansvar för integreringen.

Anniken Hauglie fortsätter som arbets- och socialminister. Hon vill skriva om det trepartsavtal om Inkluderande arbetsliv, det så kallade IA-avtalet, som regeringen har med parterna i arbetslivet. Avtalet har haft tre mål: att få ned sjukfrånvaro, få äldre att fortsätta jobba istället för att pensionerade och att få fler funktionshämmade i arbete. Speciellt det sista målet har det inte varit någon framgång med.

- Regeringen kommer att ta initiativ till en inkluderingsdugnad för at få fler in i arbetslivet, är en av punkterna i det politiska programmet.

Dugnad är det norska ordet för när alla hjälper till för at uppnå ett mål.

Foto: Björn Lindahl

Statsminister Erna Solberg och kulturminister Trine Skei Grande.

Till en början kommer emellertid den nya regeringen att behöva visa handlingskraft på ett annat område: Hur den ska hantera de många anklagelserna som riktats mot centrala politiker för olika former av sexuella trakasserier.

Hälften av presskonferensen där Erna Solberg presenterade de nya ministrarna i regeringen, kom att handla om de metoo-avslöjanden som drabbat flera partier. Hittills har det lett till att Arbeiderpartiets vice partiledare tvingats avgå, liksom Fremskrittspartiets gruppledare i Stortinget. I Høyre blåser det mest på grund av behandlingen av ungdomsförbundets ledare, som bland annat hade sex med en kraftigt berusad 16-årig flicka.

Samma dag som hon blev kulturminister sa Venstres ledare Trine Skei Grande i en intervju att ”hon inte är en sådan som begått övergrepp” efter att rykten om henne florerat i sociala medier.

- Alla nya ministrar måste lägga fram alla privata förhållanden som kan skada regeringen. Jag har talat med Trine Skei Grande om de rykten som gått. Vad som sagts blir mellan oss två, men i och med att hon utnämnts till kulturminister, så är det svar nog, sa Erna Solberg.

Trine Skei Grande

är partiledare för Venstre, ett liberalt parti med en stark miljöprofil. På bilden ovanför har hon just fått in sitt parti i regeringen. Bakom henne syns Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet som förutom invandringsfrågor nu också blir justitieminister. Venstre och Fremskrittspartiet är motpoler i invandringspolitiken.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment