Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Berit Kvam

Artikler av Berit Kvam

Nye arbeidsministere i tre nordiske land
Norden har siden april fått tre nye ministere med ansvar for arbeidsliv: Island har fått ny regjering, mens det i Danmark og Finland har vært ministerskifte.
Historikk
Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo utga i perioden 2000 til 2008 de papirbaserte tidsskriftene Arbeidsliv i Norden og Nordic Labour Journal på oppdrag fra Nordisk Ministerråd.
Optimisme tross dystre utsikter i Island
Tidligere var det oftest sånn at når islendingene havnet i økonomisk uføre, jobbet de ekstra mye i en periode for å klare seg økonomisk. Nå er det jobbene som mangler. Det er islendingene uvant med. Derfor rammer den økonomiske krisen hardt. Verst går det ut over de arbeidsløse. De langtidsledige er i trøbbel.
Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist hadde knapt satt seg i stolen før en nasjonal beredskapsorganisasjon var på plass.
Ministermøte ved krisens opptakt
Når nordiske arbeidsministere møtes i begynnelsen av oktober, er finanskrisen under oppseiling. Norden er berørt. I Island blir den siste av de tre største bankene nasjonalisert. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ser på mobil-telefonen, leser om børsindekser i fritt fall. Det brer seg en stemning preget av uro.
Fra helsetjenesten til arbeidsmarkedet: Systemskifte i Islands velferdspolitikk
Stadig flere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Island. Krav om ”systemskifte” presser seg derfor fram. Men hvordan et nytt system skal se ut, er ikke bestemt. Mens partene i arbeidslivet venter på politikerne, har de tatt skjeen i egen hånd og opprettet et rehabiliteringsfond, som skal motvirke utstøting fra arbeidslivet.
Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft
Norges tøffeste lederjobb? Landets mektigste byråkrat? Tor Saglie har fått flere tilnavn som leder for arbeidet med den største norske velferdsreformen noen sinne. Arbeids- og velferdsdirektøren troner også på lønnstoppen i staten; et eksklusivt selskap der selv ikke Norges statsminister henger med.
Til kamp for det nordiske arbeidsmarkedet - Nordens faglige samorganisasjon i historisk posisjon
2008 kan blir et historisk år for Fagbevegelsen i Norden. Da er Wanja Lundby-Wedin, LO Sverige, valgt til å lede både nordisk og europeisk fagbevegelse. Anders Nordström har derfor store ambisjoner for Nordens faglige samorganisasjon og sin innsats som ny generalsekretær.
Sverige tar ledelsen: satser på nordisk samarbeid - og vil skape dynamikk
Vi har veldig mye å lære av hverandre, så alle studiereisene behøver ikke gå til Asia. Det sier den svenske arbeidsmarkedsministeren Sven Otto Littorin. Sverige har formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2008. Sven Otto Littorin leder samarbeidet på arbeidslivsområdet.
Flexicurity erobrer Europa
Når EUs arbeids- og sosialministere møtes i Brussel 6. desember for å diskutere felles prinsipper for flexicurity, kan det varsle et paradigmeskifte i arbeidsmarkedspolitikken i Europa.
Utdanning - for mye av det gode?
Jo høyere utdanning, jo lettere er det å få jobb og jo lenger jobber en, viser studier. Men er det en tendens til overutdanning? Kompetansen som etterspørres forandres i takt med endringene i samfunnet. Det krever ikke bare en satsing på spisskompetanse, men fokus på hele utdanningsløpet; fra grunnutdanning til yrkesutdanning og livslang læring.
På sporet av NAV - en ny integrert arbeids- og velferdsetat i Norge
NAV-reformen rir på en bølge av positivitet, selv om utfordringene står i kø og samarbeidet mellom stat og kommune ikke har funnet formen. Men brukerne får som lovet, én dør inn til det lokale arbeids- og velferdskontoret.
Grønn og maktglad - men vil ikke legge kreftene i nordisk samarbeid
Tarja Cronberg har gått fra en mangslungen karriere som forsker og direktør og ekte nordist til å bli Finlands arbeidsminister. Med det har hun fått sin livs sjanse. Hun vil gjøre en forskjell - make a difference, som hun sier.
Aksjonsforskerne - vil ha felles akademi og mer samarbeid
Mangfoldet dominerte da aksjonsforskere fra ulike kanter av verden møttes i Oslo i september. Hensikten med konferansen var da også å bygge nettverk på tvers av nasjonalitet, profesjon og faglig profil. Når tyske forskere vil samarbeide med norske forskere om å bidra til å styrke innovasjonstakten i tysk industri og næringsliv, er det ett eksempel på nye nettverk som ble dannet.
Sosial kapital - kriterium for suksess
Hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø? Og hva er sammenhengen mellom et godt arbeidsmiljø og produktivitet? Danske forskere peker på sosial kapital som et kriterium for en virksomhets suksess på begge områder.
De gode ideenes marked
Var det noen som så en bjørn i bildet? Liselotte Lyngsø fra Future Navigator ser spørrende utover forsamlingen. Hun er en av innlederne på konferansen Globaliseringens konsekvenser for arbeidsmarkedene i Norden, som det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd arrangerte i Oslo den 14. november.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin: Moderat med radikale grep
Det stormer rundt Sveriges nye arbetsmarknadsminister, Sven Otto Littorin. I løpet av 37 dager i regjering har han gjennomført mer enn 400 møter med media -”jättespännande”.
Grenseland - ved porten til en ny verden
Få steder opplever vi historien så tett innpå, og få steder blir fremtiden så optimistisk presentert som i Finnmark. Utbyggingen av Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest har gitt folk i Norges nordligste fylke mersmak på olje- og gasseventyret. Ringvirkningene av utbyggingen er store, særlig i de vestre delene av fylket. I øst mot grensen til Russland er det drømmen om det som skal skje, som skaper håp og fremtidstro.
Bjarne Håkon Hanssen: Superministeren som må lykkes
All makt er ikke samlet i hans hånd. Men han bærer et stort ansvar for at de rødgrønne skal nå sitt hovedmål: Kampen mot arbeidsledighet og for inkludering i arbeidslivet. Med hånd om hver tredje budsjettkrone må arbeids- og inkluderingsministeren lykkes. Han ser ikke bort fra at han har noe å lære fra de andre nordiske landene.
Opphev restriksjonene - baltiske land ber landsmenn komme hjemme
I Estland, Litauen og Latvia er det nå mangel på arbeidskraft innenfor en rekke bransjer. Landene setter derfor i verk tiltak for å oppfordre folk om ikke å reise ut, og ber de som har reist, komme hjem. Ønsket er likevel at overgangsordningene avvikles. Det kom fram på møtet i Nordisk-baltisk-polsk EU-informasjonsgruppen under embetsmannskomiteen for arbeidsministrene i Nordisk Ministerråd.

Side-alternativer

This is themeComment