Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

17 måder at være ansat – plus det løse

17 måder at være ansat – plus det løse

Norden er ikke blevet en region af freelancere, men det vrimler med nye beskæftigelsesformer, og covid19-pandemien har gjort livet som atypisk beskæftiget endnu mere usikkert. Det fastslog eksperter ved en nordisk konference om fremtidens arbejdsliv.

17 måder at være ansat – plus det løse - Les mer…

Julebord-kutt skaper krise for restauranter

Julebord-kutt skaper krise for restauranter

Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.

Julebord-kutt skaper krise for restauranter - Les mer…

Sveriges förhållande till ILO genom hundra år

Sveriges förhållande till ILO genom hundra år

Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.

Sveriges förhållande till ILO genom hundra år - Les mer…

Mot lyckligare tider?

Nyheten att ett vaccin mot covid-19 utvecklats som är effektivt i 90 procent av fallen, kommer som en efterlängtad nyhet när Norden står mitt uppe i den andra vågen av coronapandemin. Det är en kris som också påverkar integrationen av nyanlända invandrare.

Mot lyckligare tider? - Les mer…

Ett förlorat år för integrationen?

Ett förlorat år för integrationen?

Blir 2020 och kanske också 2021 förlorade år för integrationen av nyanlända invandrare i Norden? Är konsekvenserna av coronapandemin så stora att de vänder allt på huvudet?

Ett förlorat år för integrationen? - Les mer…

Migrationen till OECD har nästan halverats under coronapandemin

Coronapandemin har gjort att antalet utländska personer som fått visum och uppehållstillstånd i ett OECD-land har rasat. Under det första halvåret i år minskade antalet tillstånd med 46 procent jämfört med samma period 2019, visar OECD:s International Migration Outlook 2020.

Migrationen till OECD har nästan halverats under coronapandemin - Les mer…

Norge faller i integrationsindex - eller?

Norge faller i integrationsindex - eller?

Norge har under de senaste fem åren förlorat sin position som ett av de tio länder i världen som har den mest inkluderande och generösa migrationspolitiken, enligt MIPEX 2020. Men vad betyder det?

Norge faller i integrationsindex - eller? - Les mer…

Den livsviktiga kommunikationen

Coronapandemin fortsätter att påverka de nordiska samhällena, som hittills stort sett slutit upp bakom sina regeringar och myndigheter. I Islands näst största stad Akureyri, har till och med partipolitiken lagts till sida och alla partier är nu med och styr kommunen.

Den livsviktiga kommunikationen - Les mer…

Arbetsmiljön utmanas när teknik och människor vävs ihop

Arbetsmiljön utmanas när teknik och människor vävs ihop

Morgondagens arbetsmiljöhot kommer snabbare och är av en annan sort än de som arbetsmiljömyndigheterna övervakat tidigare. Några av hoten som tas upp i en ny nordisk rapport kan verka som science-fiction. Andra är sådant som många konfronteras med redan idag, men där man vet mycket lite om de långsiktiga effekterna.

Arbetsmiljön utmanas när teknik och människor vävs ihop - Les mer…

Bompengepartiet tredje størst i Bergen

Bompengepartiet tredje størst i Bergen

Gamle partier har strevd med lav oppslutting i årevis og greier ikke å engasjere generasjoner, mens nye ensaks-parti entrer politikken. Politiske konstellasjoner endres mens vi venter på å se hvem som får innflytelse.

Bompengepartiet tredje størst i Bergen - Les mer…

Kollektivavtalen viktiga för framtidstron

Det har varit en krävande tid för alla som deltar i den nordiska övningen som kallas kollektivförhandling. Att arbetsmarknadens parter själva kommer fram till hur lönerna ska utvecklas är en av grundstenarna i den nordiska modellen.

Kollektivavtalen viktiga för framtidstron - Les mer…

Kollektivförhandlingar med munskydd

Arbetsgivarna och fackförbunden i Norden har under våren och sommaren genomfört kollektivförhandlingar, bortsett från i Sverige, där de skjutits upp till 1 oktober på grund av coronapandemin. Hur har den kraftigt ökade arbetslösheten påverkat löneförhandlingarna? Kommer vissa grupper, som jobbat ännu hårdare under krisen, få sin belöning?

Kollektivförhandlingar med munskydd - Les mer…

Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen

Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen

LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson har djupa rötter i fackföreningsrörelsen och redan som 16-åring engagerade hon sig mot orättvisor på jobbet. Idag företräder hon 1,4 miljoner LO–medlemmar i fjorton förbund. Utmaningen just nu är att värna den svenska modellen mot politikernas inblandning i arbetsrätten.

Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen - Les mer…

Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?

Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?

Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.

Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene? - Les mer…

Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet

Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet

Bättre jämställdhet, mindre stress och fler som tycker att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar. Det visar något överraskande den norska arbetslivsbarometern för 2020.

Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet - Les mer…

Har det nordiska samarbetet skadats av coronakrisen?

Kommer Norden stärkt ur coronakrisen, eller har olika krafter som utlösts av pandemin gjort att samarbetet blivit svagare? Svaret är, som så ofta i verkligheten, både och.

Har det nordiska samarbetet skadats av coronakrisen? - Les mer…

Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten

Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten

Bron som förenar två nordiska länder fyller denna sommar 20 år. Förbindelse har varit viktig för Öresundsregionens utveckling. Den har också betydelse för gigantprojektet med en fast förbindelse mellan Själland och Tyskland.

Öresundsbron blir 20 år - och får en motsvarighet under vatten - Les mer…

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng

Bilden av hur Sverige drabbats av pandemin speglas av de utsatta storstäderna och framförallt Stockholm. I gränsområdena har smittan varit låg också i Sverige, men kommunerna längst gränsen drabbas hårt ekonomiskt av stängda gränser.

Stängda gränser ger arbetslöshet i Strömstad och Årjäng - Les mer…

Island öppnar för turismen igen - försiktigt

Island öppnar för turismen igen - försiktigt

Island börjar nu på nytt öppna för och utveckla turismen i landet efter covid-19-epidemins svåra effekter i våras. Covidvirusets spridning gjorde att de flesta turistföretag inte fick några turister och många företag var tvungna att stänga. Nu har de flesta öppnat på nytt och försöker attrahera inhemska resenärer i väntan på att utländska turister ska återvända till Island.

Island öppnar för turismen igen - försiktigt - Les mer…

Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas

Att möta coronakrisen har, speciellt i Norden, handlat om att försöka överbrygga några månader när samhället stängdes ned, så att så många av företagen och verksamheterna bibehålls, med anställda och kunskaper intakt. Politikerna har visat en vilja att använda pengar på ett sätt som saknar motsvarighet.

Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment