Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Norden, Nato och närmiljön

Nordiska rådet fyller 70 år, vilket förstås markerades under årets session i Helsingfors. Som Erkki Tuomioja, presidenten för rådet påpekade, samarbetade parlamentarikerna i tjugo år innan ministrarna kom på banan. I det här numret ser vi närmare på det nordiska samarbetet.

Norden, Nato och närmiljön - Les mer…

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade

- Nordiska rådet handlar om de vardagliga frågorna, det som berör de nordiska invånarna, sa Erkki Tuomioja till pressen, strax innan han som rådets president öppnade den 74:e sessionen i Helsingfors den 1 november. Men aldrig tidigare har en session varit så dominerad av de stora och existentiella frågorna.

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade - Les mer…

27 år sedan sist: Dags att  revidera Helsingforsavtalet?

27 år sedan sist: Dags att revidera Helsingforsavtalet?

Nordiska rådet beslöt under sitt möte i Helsingfors i början av november att de nordiska regeringarna bör inleda en ”gemensam diskussion med Nordiska rådet om hur de nordiska länderna i större utsträckning kan åta sig att förankra det nordiska samarbetet.” I klartext betyder det: att skriva om Helsingforsavtalet.

27 år sedan sist: Dags att revidera Helsingforsavtalet? - Les mer…

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är det nordiska samarbetet med Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet? I europeiskt sammanhang är de närmaste parallellerna Beneluxunionen och Beneluxparlamentet, som i alla fall på ett område drivit samarbetet längre. Men medan medborgarna i Norden också kallar sig för nordbor är det ingen som kallar sig beneluxianer.

Hur unikt är Nordiska Rådet? - Les mer…

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

- De nordiska regeringarna bör kanske se på om det bör införas ett nytt stöd där arbetsgivare som har kollektivavtal kan få et skatteavdrag, till exempel en lägre arbetsgivaravgift för sina anställda. Det sa Fafo-forskaren Jon Erik Dølvik när han la fram en rapport om kollektivavtalen i Norden på det nordiska arbetsministermötet.

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden - Les mer…

Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet?

Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet?

Hvis hvert land i Norden lærte av de andre lands suksesser, kunne 700 000 flere vært i arbeid, ifølge de danske forskerne Sarah Kildahl Nielsen og Vibeke Jakobsen.

Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet? - Les mer…

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR

Karen Ellemann blir ny generalsekreterare i Nordiska ministerrådet. Därmed blir det en tungviktare på en viktig post för det nordiska samarbetet.

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR - Les mer…

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft

2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft - Les mer…

Olikt stöd från omgivningen för att välja otraditionella yrken

Olikt stöd från omgivningen för att välja otraditionella yrken

Unga kvinnor som utbildar sig till typiskt mansdominerade yrken gör ett krävande val, men hejas samtidigt på av familj, lärare och politiker och får till sist ett jobb med hög status. Men när unga män väljer att satsa på vårdyrken, får de varken status eller bra betalt.

Olikt stöd från omgivningen för att välja otraditionella yrken - Les mer…

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning

Vem får mest ut av att delta som en fluga på väggen på NFS:s kongress i Oslo? Journalisten eller socialantropologen? Jag misstänker den senare, men eftersom jag är journalist tar jag den stora nyheten först: Island bjuder in till ett trepartsmöte om den gröna och rättvisa omställningen 1 december 2023.

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning - Les mer…

Klimat och kriser viktigast på NFS kongress

Klimat och kriser viktigast på NFS kongress

Vilka signaler var de viktigaste från NFS kongress i Oslo? Vi bad Ragnhild Lied, som leder centralorganisationen Unio, att sammanfatta sina intryck: - Det som är tydligt nu är att vi upplever så många gemensamma kriser, säger hon.

Klimat och kriser viktigast på NFS kongress - Les mer…

Vad är ett ”riktigt” arbete?

Vårt behov av att ses och uppskattas betyder ofta lika mycket, eller mer än lönen. Men hur går det när arbetsledaren är en algoritm? Vårt tema denna gång är artificiell intelligens, AI, och det nordiska arbetslivet. Ganska mycket att bita i, så det kan inte bli mer än några små nedslag.

Vad är ett ”riktigt” arbete? - Les mer…

AI - hot eller möjlighet?

AI - hot eller möjlighet?

I en ny rapport om artificiell intelligens inom arbetsledning, varnar den europeiska arbetsmiljöbyrån för vad som kan ske om tekniken används fel på arbetsplatserna. Samtidigt ses AI som avgörande för att genomföra den digitala gröna omställningen i både Norden och Baltikum.

AI - hot eller möjlighet? - Les mer…

Sårbara ungdomar - hur ska de bäst få jobb och en plats i samhället?

Sårbara ungdomar - hur ska de bäst få jobb och en plats i samhället?

Vad ska till för att hjälpa utsatta ungdomar så att de inkluderas i arbete, utbildning och samhällslivet? En ny forskningsrapport sammanfattar läget i Norden. Vi avslöjar resultatet med en gång: Det finns ingen ”quick fix”.

Sårbara ungdomar - hur ska de bäst få jobb och en plats i samhället? - Les mer…

Finland förlänger föräldraledigheten

Tre länder i Norden har nyligen ändrat reglerna för föräldraledigheten. Island ökade ledigheten för bägge föräldrarna till sex månader 2021, medan Danmark och Finland ändrade villkoren i sommar.

Finland förlänger föräldraledigheten - Les mer…

Bilden av utlandssvenskarnas politiska inflytande nyanseras efter årets val

Bilden av utlandssvenskarnas politiska inflytande nyanseras efter årets val

Vart fjärde år är det en speciell grupp som får ett ögonblick av uppmärksamhet – utlandssvenskarna. Då handlar det om hur de kommer att rösta i riksdagsvalet Ofta hävdas det att utlandsrösterna ”kan avgöra valet” eftersom de räknas så sent. Men i årets svenska val fanns det också ett nytt fenomen – invandrarpartiet Nyans.

Bilden av utlandssvenskarnas politiska inflytande nyanseras efter årets val - Les mer…

Nyanser i Norden vad gäller visselblåsare och pappaledighet

De nordiska ländernas innevånare har många rättigheter som kan verka nästan utopiska sett från andra delar av världen. Men på vissa områden finns det förvånansvärt stora skillnader även i den nordiska gemenskapen. Pappaledigheten är ett exempel på det.

Nyanser i Norden vad gäller visselblåsare och pappaledighet - Les mer…

Blir de vänsterhänta diskriminerade?

Blir de vänsterhänta diskriminerade?

Den 13 augusti är det de vänsterhäntas dag. Det är i år 46 år sedan dagen som ska fira det unika och annorlunda som vänsterhänta står för, lanserades. Men dagen har aldrig riktigt slagit igenom och det är något av ett mysterium varför de vänsterhänta aldrig organiserat sig bättre.

Blir de vänsterhänta diskriminerade? - Les mer…

Gröna mål i en orolig tid

Ett av de viktigaste målen för det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet är att se till att det inom arbetskraften finns kunskap och färdigheter som matchar de krav som den gröna omställningen behöver. Men nya och överraskande utmaningar måste också hanteras.

Gröna mål i en orolig tid - Les mer…

Den sociala hållbarheten pressas från olika håll

Gatuslagen i Sverige mellan personer som kommer från utsatta bostadsområden och polisen handlar mindre om att en dansk politiker vill bränna koranen, än att det sociala kittet mellan olika grupper inte längre är tillräckligt starkt - eller aldrig etablerats.

Den sociala hållbarheten pressas från olika håll - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment