Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Björn Lindahl

Artikler av Björn Lindahl

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs

Ibland kan ett rakt streck vara det mest spännande i ett diagram. När hela havet stormar har den norska arbetslivsbarometern, som fackförbundet YS och Arbeidsforskningsinstituttet samarbetar om, visat på förvånansvärt få förändringar.

Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs - Les mer…

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land - Les mer…

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten

Vad kännetecknar ett vällyckat projekt att bekämpa ungdomsarbetslösheten? Den danska konsultbyrån Damvad har på uppdrag av de nordiska arbetsministrarna gjort en kartläggning av ungdomsprojekt i Norden där det offentliga samarbetar med olika verksamheter.

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten - Les mer…

Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut

Chefen för den svenska Arbetsförmedlingen fick till sist sparken själv. Nu hamnar hon på det som kallas för ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet. Dit kommer generaldirektörer som tvingas sluta innan kontraktsperioden går ut.

Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut - Les mer…

Norden skärper kampen mot social dumping

335 000 medborgare från EU:s nya medlemsländer flyttade under åren 2004-2011 till Norden. Dessutom har ett betydligt antal arbetstagare och tjänsteutövare från dessa länder varit utstationerade under samma tid. Den utländska arbetskraften har bidragit positivt till den ekonomiska tillväxten, men innebär också en press på lönerna och arbetsvillkoren.

Norden skärper kampen mot social dumping - Les mer…

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol

Kvinnorna i Norden är lite mer jämställda den 8 mars i år, jämfört med samma dag för ett år sedan. På Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer har de nu kommit upp i 61 av poängen vi fördelat på ministerposter och andra positioner i samhället. Det är ett poäng mer än i fjol. 100 poäng innebär full jämställdhet.

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol - Les mer…

Vad kan vi lära av 80 kvinnliga statsministrar och presidenter?

En ensam kvinnlig ledares dilemma är om hon hinner förändra systemet innan det förändrar henne själv. För att kulturen, politiken och arbetssättet ska ändras krävs det en kritisk massa på 30-35 procent kvinnliga representanter i parlamenten, skriver Torild Skard, i sin bok om de kvinnliga presidenterna och statsministrarna 1960 – 2000.

Vad kan vi lära av 80 kvinnliga statsministrar och presidenter? - Les mer…

Konkurrensen från Norwegian ändrar den nordiska flygmarknaden

Utvecklingen inom flyget ställer politiker, arbetsgivarna och facket inför nya utmaningar. Å ena sidan medför avreglering och större konkurrens att det blir billigare att flyga, vilket leder till ökad tillväxt. Men faran är att villkoren blir så tuffa att de delvis statligt ägda flygbolagen inte klarar sig.

Konkurrensen från Norwegian ändrar den nordiska flygmarknaden - Les mer…

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island

Sverige har den högsta andelen invandrare i befolkningen, men Island har snabbt kommit upp på en nästan lika hög nivå. Andelen invandrare har fördubblats på tio år i Island.

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island - Les mer…

När inkomsterna försvinner till nätet krymper papperstidningarna

Tidningar har blivit den verksamhet som krymper snabbast i USA, enligt en undersökning som LinkedIn gjort. Det sociala nätverket har följt med vilka yrken dess medlemmar uppger att de har. Antalet journalister i urvalet sjönk med 28,4 procent från 2007 till 2011. Europa och Norden följer hack i häl.

När inkomsterna försvinner till nätet krymper papperstidningarna - Les mer…

Kulturen betyder allt mer för sysselsättningen

Kulturens roll för sysselsättningen har blivit allt viktigare. Det som kallas för de kulturella och kreativa näringarna sysselsätter fem miljoner människor i Europa och står för 3,3 procent av EU:s ekonomi. Sysselsättningen i kulturnäringarna ökar dessutom tre gånger snabbare än i den övriga ekonomin. Både i EU och i Norden framhävs kulturen som en kreativ katalysator, som ska bidra med att skapa konkurrenskraft och sysselsättning i den bredare ekonomin.

Kulturen betyder allt mer för sysselsättningen - Les mer…

Konsten är alltid i framkant men utan ett centrum

Alla arkitekter som ritar kulturbyggnader har en hemlig dröm om att skapa en ny Sydneyopera, en signalbyggnad som kan locka människor från hela jorden. Renzo Piano är en av de få som gjort det.

Konsten är alltid i framkant men utan ett centrum - Les mer…

Med katapult in i arbetslivet?

Katapult kallas ett ungdomsprojekt på Åland som har som mål att integrera arbetslösa ungdomar på arbetsmarknaden. Namnet ger kanske associationer till något mer dramatiskt än vad som möter de 16-24-åringar som omfattas av det. Men det säger något om förväntningarna hos Nordens politiker.

Med katapult in i arbetslivet? - Les mer…

Direkt från Oslo: Arbetstider hett tema

Två utredningar visar de enorma konsekvenser som arbetstidsbestämmelserna kan få. Poliserna och oljearbetarna står i fokus.

Direkt från Oslo: Arbetstider hett tema - Les mer…

Arbetstagarnas representant vann i ILO

Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.

Arbetstagarnas representant vann i ILO - Les mer…

Den tredje vågen av IT-revolutionen

Utvecklingen av de smarta mobilerna förändrar vardagen för många. Men möjligheten att kunna komma ut på Internet var man än befinner sig är bara en del av den nya IT-revolutionen som även kommer att få stora konsekvenser i arbetslivet. Det som gör de smarta mobilerna och pekplattorna till ett så kraftfullt redskap är att Apple släppte kontrollen över vad som skulle finnas i dem.

Den tredje vågen av IT-revolutionen - Les mer…

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser

Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser - Les mer…

Kvinnorna mister makt i Norden trots ny statsminister i Danmark

Jämställdheten på maktpositionerna i politik och arbetsliv i Norden minskar. Det visar Arbeidsliv i Nordens barometer. Att Helle Thorning-Schmidt blev Danmarks första kvinnliga statsminister väger inte upp mot att Finland fått både en manlig president och en manlig statsminister.

Kvinnorna mister makt i Norden trots ny statsminister i Danmark - Les mer…

Nu är tålamodet slut i EU - krav om fler kvinnor i styrelserna

EU-kommissionären Viviane Redings tålamod slut. De europeiska företagen har på egen hand inte lyckats förbättra jämställdheten i styrelserna nämnvärt. Europaparlamentet har redan röstat igenom ett förslag om att införa kvoter som säkrar minst 30 procent kvinnor 2015 och 40 procent 2020.

Nu är tålamodet slut i EU - krav om fler kvinnor i styrelserna - Les mer…

Hur många äldre finns det egentligen? Och vill de jobba mer?

När EU lanserade att 2012 skulle bli Europaåret för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna, fick Eurostat samtidigt i uppgift att ta fram relevant statistik. ”Det kommer att bli vanligt att en, eller bägge föräldrarna fortfarande är i livet när man pensionerar sig”, är en av de tankeväckande slutsatserna.

Hur många äldre finns det egentligen? Och vill de jobba mer? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment