Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Guðrún Helga Sigurðardóttir

Artikler av Guðrún Helga Sigurðardóttir

Havsbaserat isländskt kluster ger mer än salt till maten
Näringslivsklustret Íslenski sjávarklasinn eller Ocean Cluster i Reykjavik är ett samarbetsprojekt som under de två senaste åren pågått mellan innovationsföretag och fiskerinäringen på Island. Utländska besökare visar stort intresse. Det är mycket möjligt att andra länder kommer att starta liknande center i framtiden.
Harpa i Reykjavik: Återuppbyggnadens symbol i Island
Trots att krisen drabbade Island hårt beslöt islänningarna att fortsätta byggandet av det nya musikhuset Harpa i Reykjavik. Harpa var det enda byggnadsprojekt som pågick under krisen. Nu när ekonomin går bättre har den prisbelönade byggnaden blivit symbolen för återuppbyggnaden av ekonomin i Island.
Hon längtade efter isländsk natur - och blev chef på ett aluminiumsverk
När den amerikanska aluminiumjätten Alcoa byggde ett smältverk på Island under 2000-talet sade dansken Janne Sigurðsson upp sig i Danmark och flyttade till Island. Hon var hemmafru på Island till en början. Nu är hon direktör för Alcoas största aluminiumsmältverk i Europa.
Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna
Island har blivit känt utomlands för sina starka kvinnliga ledare, men inom arbetslivet har det varit männen som bestämt lönerna. Ólafía B. Rafnsdóttir blev den första kvinnliga ordföranden på 122 år i de handelsanställdas förbund, VR, när hon valdes i fjol.
Positiva fördomar gynnar isländska invandrare
Det kan vara en fördel att var isländsk för de som söker bostad och arbete i Norge. Islänningarna själva anser att det isländska folkets historiska rötter i Norge ofta ger ett positivt bemötande bland norrmännen. Antropologer anser att islänningarna gynnas i förhållande till andra invandrargrupper i Norge.
Kollektivavtalet röstades ned inom det isländska LO
Hälften av fackföreningarna inom den isländska landsorganisationen ASÍ röstade ned det nya kollektivavtalet. ASÍ-ledaren Gylfi Arnbjörnsson säger att ASÍ nu måste undersöka vad som väckte medlemmarnas motstånd.
Islands ordförandeskap 2014: Maskuliniteten står i fokus
Island tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet. Under ordförandeskapet ska ministerrådet bland annat fokusera på arbetsmarknadsfrågor, män och maskulinitet samt avskaffandet av gränshinder i Norden.
Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn
Knappt tio procent av läkarstuderandena på Island kan tänka sig att jobba som läkare på Islands största sjukhus, universitetssjukhuset Landspítalinn, i framtiden. Orsaken? Dåliga arbetsförhållanden, stress, låga löner och långa arbetstider.
Direkt från Reykjavik: Högsäsong hela året
De som arbetare inom turistnäringen på Island är dödströtta. Arbetskraften har slitit under hela sommaren. Men det ser inte ut att bli någon paus. Turisterna strömmar till Island - också under vintern.
Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen
Eygló Harðardóttir är socialminister på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Inom de flesta utskotten är den skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon tror att andelen kvinnor snart kommer att öka.
Ny regering i Island
Island har fått en ny regering. Den nya regeringen tar en paus i medlemsförhandlingarna med EU medan man bestämmer om Island ska fortsätta förhandlingarna. Det är ännu oklart när en folkomröstning ska äga rum.
Direkt från Reykjavik: Centerpartiet vann storseger på Island
Det blir en stark regering om centerpartiet Framsóknarflokkurinn och det konservativa Sjálfstæðisflokkurinn kommer överens om att bilda ny regering. Centerpartiet kräver troligen statsministerposten men det traditionsenliga skulle vara att statsministerposten går till Sjálfstæðisflokkurinn.
Bankpersonalen i Island mår sämre efter bankkraschen
Bankpersonalen har fått sämre hälsa sedan bankkraschen på Island hösten 2008. De som förlorade sina arbetsplatser och har fått nya jobb mår bättre än de som behöll sina arbetsplatser. Bankpersonalens vistelse på hälsokliniker fördubblades år 2012 jämfört med 2008.
Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid
Hon är ung, kompetent och populär och hon har nyligen valts till partiledare för det gröna vänsterpartiet Vinstri Græn (VG) i Island. Hon kommer att leda partiet i det alltingsval som hålls i slutet av april, under de för Island ovanliga omständigheterna att den tidigare ordföranden är en av partiets starkaste kandidater i valet.
Socialdemokraterna i Island: Árni Páll Árnason blir ny partiledare
Socialdemokraterna i Island valde ny partiledare under partikongressen. Alltingsledamoten Árni Páll Árnason valdes till ordförande för den socialdemokratiska alliansen Samfylkingin.
Spanjorer söker jobb i Island varje dag
Varje dag är det någon spanjor som söker jobb i Island. Ibland åker spanjorerna till Island för att gå från arbetsplats till arbetsplats och söka jobb på det sättet. Portugiser som jobbade i Island före finanskraschen kontaktar nu sina gamla arbetsgivare i Island för att söka jobb.
Icesave-konflikten: Island bröt inte mot reglerna
Islänningarna jublar. Efta-domstolen har kommit fram till att det inte strider mot EES:s regler att Island inte betalar den isländska internetbanken Icesaves kunder någon ersättning. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir kritiserar de övriga nordiska länderna för att inte ha stått på Islands sida under tvisten.
Direkt från Reykjavik: LO-ledaren går ur Samfylkingin
Har den isländska regeringen gjort tillräckligt för låginkomsttagarna de senaste åren? Nej, säger ledaren för LO-organisationen ASÍ i Island. Ja, säger regeringen.
Island får en projektplan för att bekämpa löneklyftan
Island har ett fått nytt avtal mellan regeringen och parterna på arbetsmarknaden vad gäller löneklyftorna mellan könen. Parterna skall bekämpa löneklyftorna under de närmaste två åren och komma överens om en projektplan med gemensamma lösningar och åtgärder. Målet är att uppnå lika lön för lika arbete. Den offentliga sektorn skall fungera som förebild för andra arbetsgivare.
Islands nya arbetsmarknadspolitik med fokus på unga män
Island utvecklar en arbetsmarknadspolicy för perioden fram till 2020. Det blir första gången landet har en officiell arbetsmarknadspolicy. Andelen lågutbildade är större i Island än övriga Europa. Det viktigaste enligt experterna är att få ihop en strategi för att utbilda unga män.

Side-alternativer

This is themeComment