Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Marie Preisler

Artikler av Marie Preisler

Politik kan true Danmarks unikke arbejdsmarkedsmodel
Regering og folketing kan underminere flexicurity-modellen ved at pille for meget ved ydelserne til arbejdsløse danskere, advarer dansk professor.
Danmark kan lære af Sveriges arbejdsmiljøindsats
Sverige har en stærkere samarbejdskultur end i Danmark på arbejdsmiljøområdet, viser en undersøgelse, som Ekspertudvalget om udredning af arbejdsmiljøindsatsen har fået udarbejdet.
18 anbefalinger skal forbedre danskernes arbejdsmiljø
Arbejdspladserne skal i højere grad være omdrejningspunkt for arbejdsmiljøindsatsen, anbefaler et ekspertudvalg, nedsat af den danske regering for at vende den negative udvikling i arbejdsmiljøet.
Arbejdsmigration til Danmark skaber frygt for øget social dumping
Danmark er en populær destination for arbejdssøgende borgere fra andre EU-lande. Fagbevægelsen frygter øget social dumping og kræver mere kontrol, men de fleste udlændinge er ansat på danske overenskomster, vurderer en ekspert.
Norden kan blive digital frontløber – med den rette indsats
Robotter og kunstig intelligent (AI) kan give vækst i Norden uden at skabe øget arbejdsløshed – men det kræver hurtig politisk handling, mener konsulenthuset McKinsey.
Disruptionrådet giver bud på fremtiden
Længe før det danske Disruptionrådet afslutter sit arbejde, har rådet allerede peget på en stribe veje til at sikre, at digitalisering, robotter og kunstig intelligens (AI) kan give rigdom og bedre velfærd, selvom mange traditionelle job vil forsvinde.
Digitalisering giver jobcentre nye opgaver og muligheder
Kunstig intelligens (AI) og robotteknologi kan øge kvaliteten af de nordiske landes jobformidling men giver også myndighederne nye udfordringer – en af dem er datasikkerhed.
Nordisk fokus på at få flere nyankomne kvinder i job
Det vil kræve mere jobrettede indsatser, fokus på børnepasning og evidens for effekt af indsatser, hvis Norden skal lykkes med at få flere nytilkomne kvinder i arbejde, viser ny undersøgelse.
Ligelønspulje skal mindske løngabet mellem mænd og kvinder
Dele af fagbevægelsen og Folketinget foreslår en særlige pulje penge til ligeløn for at hæve lønnen i traditionelle kvindefag. Det er et nødvendigt første skridt, men der skal mere til for at blive det kønsopdelte arbejdsmarked kvit, vurderer en ekspert.
Elever på danske erhvervsskoler behøver større udsyn
19-årige Marcus Brask Nielsen har været fire uger i praktik i London under sin erhvervsuddannelse, og det gav selvtillid og mod på at arbejde i udlandet. Mange andre elever på erhvervsskolerne bliver hjemme, og det bekymrer skoler og arbejdsmarkedets parter.
Danskerne skal lære at lede robotter
Fremtidens kollega kan meget vel være en robot, og det vil betyde store omvæltninger på arbejdsmarkedet, viser ny rapport, som Disruptionrådet drøftede ved sit fjerde møde.
Arbejdsgivere: EU’s sociale søjle truer den nordiske model
EU’s nye sociale søjle kan underminere den nordiske model på arbejdsmarkedet, frygter nordiske arbejdsgivere, der agter at forsvare modellen med næb og klør. Den kamp bliver nødvendig, forudser en dansk arbejdsmarkedsforsker.
Trepartsaftale i Danmark afsætter milliarder til efteruddannelse
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har aftalt at bruge næsten 2,5 milliarder kroner på at få efteruddannet flere lønmodtagere. Der er bred politisk opbakning til aftalen, men en arbejdsmarkedsekspert tvivler på, om den er vidtgående nok.
Hvordan motivere voksne danskere til opkvalificering?
Det danske voksen- og efteruddannelsessystemet skal laves helt om for at få flere danskerne til at efteruddanne sig. Hver tredje er ikke interesseret.
Rummelighed i praksis - hvordan danske kommuner arbejder med inklusion
Danske kommuner går foran i arbejdet med skabe jobåbninger til borgere langt fra arbejdsmarkedet. Erfaringen er, at det kan gavne alle på en arbejdsplads, hvis inklusionen gribes rigtigt an.
Danmarks næststørste by udforsker deleøkonomi
I Aarhus Kommune kan borgere transportere sig rundt i dele-elbiler og dyrke jorden i nye byhaver på kommunens jord. Kommunen er af regeringen udpeget til deleøkonomisk forsøgsby, og en stribe aktiviteter er i gang.
Disruption rokker ved den nordiske aftalemodel
Parterne på de nordiske arbejdsmarkeder er nødt til at tilpasse den nordiske arbejdsmarkedsmodel til deleøkonomi, førerløse trucks og andre nye trends på arbejdsmarkedet – ellers vil andre gøre det, vurderer en dansk ekspert. I Danmark har regering og parterne på det danske arbejdsmarked taget hul på opgaven i et nyt organ: ”Disruptionrådet”.
Dansk arbejdsmiljø i krise – nu lægges indsatsen om
Danskernes arbejdsmiljø er forværret i en grad, som det bekymrer regeringen og arbejdsmiljøindsatsen skal nu omlægges. Fagbevægelsen kræver stop for nedskæringer i Arbejdstilsynet.
Faldende livstilfredshed blandt Nordens unge
Livstilfredsheden falder blandt Nordens unge, og mindst hver fjerde ung i de nordiske lande har ugentligt flere symptomer på mistrivsel så som hovedpine og ondt i maven. Men der er store forskelle de enkelte nordiske lande imellem.
Camilla Stoltenberg: Norden bør samarbeide for å gi unge bedre psykisk helse
De nordiske landene bør sammen sette ambitiøse mål, for å sikre barn og unge bedre psykisk trivsel. Oppfordringen kommer fra Camilla Stoltenberg, professor og direktør for Folkehelseinstituttet I Oslo.

Side-alternativer

This is themeComment