Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Bornholm i Direkt från Bornholm:
Kommentar

Direkt från Bornholm:

| Text: Gunhild Wallin

När ståuppkomikerna Geo berättar om sin testikelcancer och vad som kan hända i mötet mellan läkare och patient tjuter publiken av skratt.

Lika snabbt byts stämningen till djupaste allvar. Ämnet är ”CPR-nummer eller menneske? Borgernes sundhetsvæsen” och platsen är Danske regioners tält, beläget vid kanten av havet alldeles vid Allinge Røgeri. 

Det är det danska Folkemødets andra dag och den lilla vackra kuststaden på Bornholms nordöstra kust är för fjärde året värd för Folkemødet . Tält står vid tält uppsatta längs kajer och gator och stämningen tycks vara just så som i Danske regioners tält – allvarliga frågor och självklar debattlust men också en känsla av lätthet och närhet till skratt. 

Under fyra dagar kommer ortens 1633 invånare få sällskap av minst 60 000 besökare - politiker, opinionsbildare, företag, organisationer och en intresserad allmänhet.  Mer än 2000 programpunkter kring aktuella samhällsfenomen står på dagordningen och här finns 600 arrangörer.

Politikertal, utfrågningar, debatter, kulturaktiviteter – alla tillgängliga och gratis för den intresserade. På gatorna släntrar politiker i lediga sommarkläder. ”Titta där är Ulf Elleman Jensen, där kommer finansministern och där är den där berömda programledaren i TV2. Och ser du, där är skådespelerskan som var med i Brottet.” Så pågår det och det verkar faktiskt som om ”alla” är här. 

Folkemødets historia börjar faktiskt i Sverige. På sommaren1968 klev dåvarande utbildningsminister Olof Palme upp på ett lastbilsflak i Almedalen i Visby och höll tal. I dag är Almedalsveckan Sveriges största politiska möte och det inspirerade borgmästaren på Bornholm, som är en av dem som tog initiativet till Folkemødet.

”Det första mötet i Allinge 2011 skapade en helt ny ram för demokratiskt deltagande”, konstaterar Bornholms borgmästare Winni Grosbøll i inledningen till den tjocka programkatalogen, som man överallt ser människor luta sig över. 

 Vad ska man välja? Talartältet? Eller ska man höra när statsministern, för dagen i hästsvans och lediga kläder, grillas av två konservativa kommentatorer? Eller finansministern som under rubriken ”Hevnens time” får chansen att utmana tidningen Politiken? Ett seminarium om coola Norden verkar intressant men också ett annat om ojämlikt sjukvård. Valmöjligheterna tycks oändliga, liksom samtalsämnena. 

Och överallt ses människor samtala, sittande, stående, gående och stundtals med en öl i handen. På kvällen stillnar det en aning. En jazzslinga hörs från Öresundsregionens hus. Och naturligtvis är det fullmåne.

Fotnot: CPR-nummer är ett danskt personnummer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment