Det finns många sätt att närma sig en stad som Bryssel. Den stad man möter i en taxi på väg från flygplatsen är inte den samma som den man reser in i när man sitter i en tågkupé. Det påverkar också hur man upplever en konferens om arbetslivet i EU.
Tidigt på morgonen, när det fortfarande är en timme till gryningen, tar vi tåget från Amsterdam till Bryssel. Vi har valt detta transportsätt för att det fanns tusentals kronor att spara på att ta lågprisflyg och en natt i den nederländska staden, istället för dyra affärsbiljetter till den belgiska staden. Med snabbtåg är det bara två timmar mellan de två städerna, men tåget visade sig vara fullt och därför blir det den saktare varianten i 2:a klass.
Medresenärerna slumrar och utanför fönstret börjar det nederländska landskapet bli synligt. Tunnland efter tunnland med drivhus. Små byar och städer. Leriga åkrar, väggar med graffiti och kyrkor. Ingen – utom mobiltelefonen – upptäcker när vi passerar gränsen till Belgien.
Men vi ser tydligt att det inte är skandinaver som sitter på tåget.
- De gör andra saker än att hålla på med sina mobiler, påpekar min medresenär, även hon från det tekniktokiga Norden.
Det är fler böcker än läsplattor, även om det finns några sådana också. Ett par unga kvinnor är fördjupade i sina. När de går av i Antwerpen har de musikinstrument i sina fodral på ryggen. Fioler eller blåsinstrument? Vi får aldrig veta.
Så kommer vi till Mechelen och slås av de magnifika byggnaderna i en stad som vi inte kan minnas att vi har hört talas om tidigare. Vi tar hjälp av Iphonen och Wikipedia och förstår att det måste vara Sankt Rumbolds katedral och att Mechelen en gång i tiden var huvudstad i Nederländerna, som då även omfattade Belgien, Luxemburg och norra Frankrike. Här rasade ett 80-årigt krig och hela staden brändes ner av spanjorer 1579. Den byggdes upp igen och hyste den Högsta domstolen i det revolutionära Frankrike. Europas första järnväg gick från Mechelen till Bryssel, färdig 1835 och början på det belgiska järnvägsnätet. Därför växte mekaniska verkstäder för att bygga tåg och andra tekniska vidunder upp i och runt staden.
Med en svag rodnad i kinderna över vår okunskap ser vi upp ifrån bildskärmen. Vi är redan på väg in i centrala Bryssel och passerar just stadens red light district. Trots att klockan inte är mer än halv tio på morgonen står de prostituerade i skyltfönstren längs Rue d´Aerschot.
När vi sätter oss i den stora salen på Hotell Crown Plaza för att lyssna på föredragshållarna är det inte tjänstemännen i kontorshusen med glasfasader längs boulevard Leopold III vi har på näthinnan, utan holländska bönder, de två musikerna på tåget och de namnlösa kvinnorna som tusentals Brysselbor passerar varje dag.
Grand Place i Brussels, Belgia
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.