Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Helsinki i Direkt från Helsingfors: Så var sagan slut
Kommentar

Direkt från Helsingfors: Så var sagan slut

| Text: Carl-Gustav Lindén

Så var det klart: satsningen på telefoner med operativsystemet Windows Phone misslyckades. Nokias mobildivision är såld till Microsoft. Affärsområdet som lyfte Finland ur den ekonomiska krisen i början av 1990-talet hamnar därmed i amerikanska händer. En global och expansiv epok i landets ekonomiska historia är förbi och en symbol för det moderna Finland försvinner.

Jätteaffären, värd mer än 5,4 miljarder euro, försatte  delar av landet i chock, även om svårigheterna med mobiltelefonerna varit allmänt kända.

- Det är ju som Statoil skulle ha sålts till Shell, var en norsk reaktion.

Affären berättar mycket om hur snabba svängningarna är inom  konsumentvaror. För bara några år sedan dominerade Nokia marknaden för mobiltelefoner totalt. Marknadsvärdet var i ett skede uppe i 260 miljarder. Sedan gjorde ledningen en rad strategiska misstag och föll egentligen ganska långt på sin egen förträfflighet.

För de närmare 5000 personer som berörs av affären i Finland vänds ett nytt blad i den personliga historien. Oron är stor över vad den amerikanska datajätten tänker göra i Finland. Microsofts högsta chef Steve Ballmer och Nokias avgående chef Stephen Elop åkte direkt efter presskonferensen den 3 september runt i Finland för att lugna ner anställda som nu får en ny arbetsgivare med säte på den amerikanska västkusten. I Finland går 1 600 personer i Esbo över till Microsoft, hela 1 500 personer jobbar i lilla Salo medan omkring 1 000 berörs i Tammerfors och 500 i Uleåborg.

Deras oro kanske är befogad. Elop flyttar tillbaka till Microsoft varifrån han kom för tre år sedan, möjligen för att ersätta Ballmer. Nokia har under Elops ledning redan sanerat sin verksamhet med hård hand och tusentals anställda i Finland har blivit överflödiga. Delar av bolagets personal har tagits över av konsultföretag som Accenture, HCL och Tata Consultancy Services men för många slutade detta med arbetslöshet.

Nokias ledning har anklagats för att låta andra företag ta hand om sitt eget smutsiga byke, uppsägningarna. Det är ju inte säkert att de erfarenheterna är giltiga nu eftersom Microsoft inte är känt för att ställa sina anställda på bar backe.

Globalt jobbar 32 000 med mobiltelefoner så affären får konsekvenser för tiotusentals familjer världen över.

I framtiden arbetar omkring 6000 personer för Nokia i Finland, som nu koncentrerar sig på mobilnätverk, digitala kartor och sin omfattande patentportfölj. Med konkurrenskraftiga produkter, en stark kassa i botten och lönsam verksamhet talar det mesta för att de kan bereda sig på expansion och tillväxt. Och så kan politiker, forskare och journalister väcka liv i den ekonomiska landskampen och jämförelserna med Sverige igen eftersom Nokia och svenska Ericsson åter konkurrerar i samma kategori.

AIN har tidigare rapporterat om Nokias uppsägningar och om hur före detta anställda med Nokias stöd startar egna företag liksom om hur bolaget i sin tid skapade sin starka företagskultur med nordisk prägel.

Det finns all orsak att komma tillbaks till hur det nya Nokia växer fram och vad det blir av Microsoft i Finland.

Helsinki

Järnvägsstationen i HelsingforsJernbanestasjonen i Helsinki.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment