Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra København i Direkte fra København: Dovne Robert udfordrer velfærdsstaten
Kommentar

Direkte fra København: Dovne Robert udfordrer velfærdsstaten

| Tekst: Marie Preisler

En arbejdssky kontakthjælpsmodtager har udløst en forfriskende debat om sammenhængen mellem rettigheder og pligter i det danske velfærdssamfund.

Sjældent har danske politikere været så enige om at fordømme et udsagn fra en indtil da helt ukendt mand, Robert Nielsen. I et interview fortalte Robert Nielsen, at han de seneste 11 år har levet af offentlig forsørgelse, selvom han sagtens kunne varetage et arbejde.

Det fik en lavine af forargelse til at rulle. For Robert Nielsen, der straks af medierne fik tilnavnet Dovne Robert, vil hellere være på kontakthjælp end have et lønarbejde og er i 11 år stort set lykkedes med at og bevidst har søgt at slippe for arbejde, aktivering samt jobkurser og er begyndt tre universitetsstudier uden at gennemføre nogen af dem.

At Dovne Robert siger højt og uden den mindste skam, at han gerne lader sig forsørge frem for at gå på arbejde hver morgen, har banet vej for en forfriskende debat om selve grundpillen i velfærdssamfundet, nemlig at man skal yde efter evne og nyde efter behov.

Den sammenhæng anerkender Dovne Robert tilsyneladende ikke, og hvis tilpas mange har det som ham, hænger velfærdmodellen ikke sammen. Danmarks velfærdssamfund ville være truet, hvis der var mange som Robert, der ikke løfter deres pligter, erkender regeringen men har skyndt sig at forsikre, at ”Dovne Robert” er et særtilfælde og ikke repræsentativ for de mange hundrede tusinde i den arbejdsdygtige alder, der står uden for arbejdsmarkedet.

Men der er mange som Dovne Robert, og det skal være sværere for kontakthjælpsmodtagere at undgå at komme i arbejde, lyder det fra den borgerlige opposition forud forhandlingerne med S-SF-R-regeringen om en reform af kontanthjælpsreglerne. Regeringen har varslet, at hele beskæftigelsesindsatsen skal ses efter i sømmene, og hvis der er flere som Dovne Robert, vil de møde strammere krav, mens de mange, som gerne vil have et arbejde, har udsigt til mindre kontrol.

For Dovne Robert selv bliver stramningerne måske ikke aktuelle. Han har fået et konkret jobtilbud på hånden i kølvandet på den store medieopmærksomhed: Som klummeskribent til et nyt underholdningsprogram på DR TV.


København

Köpenhamn spiral

Den gamle børsen i Köpenhamn

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment