Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Direkte fra i Direkte fra Mariehamn i Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut
Kommentar

Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut

| Helena Forsgård

Kampen om passagerarna mellan Finland och Sverige via Åland är stenhård. Rederierna slåss om varje cent de kan få ut av resenärerna och samtidigt jagar de sina egna kostnader med blåslampa. I kölvattnet av kostnadsjakten kan en åländsk sjöman bli svensk eller kanske rentav estnisk. Åländska rederier funderar nämligen på nya utflaggningar för att förbättra sin lönsamhet.

För några år sedan flaggade ett åländskt rederi - Eckerökoncernen - ut två av sina fartyg till Sverige. Finlands sjömansunion stretade givetvis emot och hävdade att medlemmarna fick sämre villkor under svensk flagg. Också kommunerna på Åland var missnöjda och klagade högljutt över sämre skatteintäkter. En ”svensk sjöman” bosatt på Åland betalar nämligen största delen av sin skatt till Sverige och eftersom många sjömän har löner högt över genomsnittet var det många sköna skatteslantar som försvann från Åland till Sverige i kölvattnet efter utflaggningarna.

Nu är frågan aktuell igen. Men nu handlar det inte längre om att flagga ut fartyg till Sverige utan i första hand till Estland. Viking Line med sju fartyg i trafik på Östersjön förhandlar som bäst om ett byte från svensk till estnisk flagg för fartyget Viking XPRS. Det går mellan Helsingfors och Tallinn och har cirka 250 anställda. Från rederiets sida har det hävdats att det finns miljontals euro att spara på den manövern – varje år.

I dagsläget överskuggas dock flaggfrågan av en annan nyhet. Viking Line har sjösatt sitt nybygge Viking Grace på rutten Åbo-Åland-Stockholm. Rederiet hoppas givetvis att fartyget, som är inrett i en tuff och modern stil och som drivs av miljövänlig gas, ska locka nya kundgrupper och ge Viking Line en behövlig konkurrensfördel i kampen mot värsta konkurrenten Tallink Silja Line. Det rederiet har elva fartyg på Östersjön, sju av dem går under estnisk eller lettisk flagg.

Idag går splitternya Viking Grace under finländsk flagg. Rederiet täcks inte annat, säger man inom fackligt håll, eftersom finska staten stött bygget. Men ingenting är hugget i sten för evigt. När den första glädjeyran över nya Grace har bedarrat är det resultatet på sista raden som väger tyngst. Om siffrorna lyser röda eller vinsten blir för mager, för 2012 delas inget ut till aktieägarna, återstår det att se om Viking Line tror på fackets argument - att rederiet förlorar i image och att servicenivån ombord sänks om man erbjuder löner enligt estnisk eller kanske lettisk nivå.

 

 

 

 

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment